Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

Spelpanelen

Netflix satsar allt mer på spel - grundar spelstudio i Helsingfors

Netflix litar på finländsk speldesign. I mars köpte företaget den finska spelstudion Nextgames, och nu grundar Netflix en helt ny spelstudio i Helsingfors. Beslutet innebär många nya arbetsplatser för speldesigners i Finland. Men är spel verkligen rätt väg att gå i streamingjättarnas kamp om betalande kunder?

Kampanjen Bra sagt

Kan du diskutera så att alla får vara med? Gör vårt test!

Ett test för dig som vill förbättra din kommunikation med personer som kanske har en annan bakgrund än du själv.

Tunna blå linjen

Svensk dramaserie om några poliser i Malmö, deras slitiga vardag och de ständiga svårigheterna med att hålla isär jobbet och privatlivet.

Podd: Näst sista ordet

"Vår tax blev rasande när nyheterna pratade om Kekkonen" – hundar kan lära sig hundratals ord

Lyssnarna berättar vilka ord som de blivit överraskade av att hundarna förstår.

Serie: Efterglöd

Den gladlynta Ester fyller fyrtio år. Hennes födelsedagskalas tar en oväntad vändning när både familj och vänner – av en slump – får veta att Ester har cancer. Sjukdomen drabbar alla runt omkring henne. Det här kunde ha varit en dyster historia om en döende kvinnas sista tid på jorden. Men det är det inte. Istället är det en berättelse om livet, och om glädjen i att leva och göra underbara saker för dem man älskar.

Analys: I Sannfinländarnas fosterländskhet ryms svenskan bara med ibland

En tillbakablick visar att motsättningarna mellan språkgrupperna piskas upp när partiet kan dra politisk nytta av det, skriver Magnus Swanljung.

Nytt & populärt

Lyssna på ljudnyheter

Enkät: Barnbidragen borde anpassas till familjens inkomster

Över hälften av finländarna yucker att storleken på barnbidragen borde anpassas till familjens inkomster. Enligt en mätning som tidningsgruppen Uutissuomalainen har gjort talar 57 procent av finländarna för det här, medan drygt 30 procent är emot Barnombudsmannen Elina Pekkarinen tolkar resultatet som att det finns en önskan om att systemet med barnbidrag förnyas. 1 000 finländare deltog i mätningen. Redaktör: Katarina Björk

Ryssland använde veto i säkerhetsrådet

Ryssland har som väntat använt sitt veto i FN:s säkerhetsråd, när västvärlden försökte fördöma Rysslands annektering av ukrainska områden. Västmakterna vill åtminstone visa att Moskva har isolerat sig i sitt krig. Tio av de femton länderna i säkerhetsrådet röstade för att fördöma Ryssland medan fyra länder - Kina, Gabon, Indien och Brasilien - avstod från att rösta. Redaktör: Katarina Björk

Lugnt vid sydostgränsen

Söndagsmorgonen och -förmiddagen har varit lugn vid gränsen, meddelar sydöstra Finlands gränsbevakning. Bilköerna vid Vaalimaa och Nuijamaa - med ryska medborgare på väg till Finland - är bara några tiotal meter långa. Sedan reglerna för inresa skärptes natten till i fredags har det kommit omkring 1 000 ryska medborgare per dygn till Finland via sydostgränsen. Enligt gränsbevakningen har antalet som ansökter om tillfälligt skydd ökat. I går vad det drygt 100 personer Redaktör: Katarina Björk

OmaPosti-brev har kommit fel

Posten har råkat ut för att elektroniskt förmedlade brev har kommit till fel mottagare. Posten har anmält flera störningar i det så kallade OmaPosti-systemet till dataombudsmannens byrå Enligt posten handlar det om ett trettiotal fall de senaste åren. Ofta har det elektroniskt förmedlade brevet i stället skickats till någon annan i samma familj, eller till någon som har - eller har haft - samma adress. Redaktör: Katarina Björk

Sannfinländarnas riksdagsgrupp kräver åtgärder för mindre svenska i grundskolan

Sannfinländarna i riksdagen har lämnat in en åtgärdsmotion där de kräver att regeringen minskar på undervisningen i svenska i grundskolan. Dels vill partiet att regeringen tar tillbaka ett förslag om att utöka antalet veckotimmar i svenska, dels att regeringen vidtar åtgärder för att på sikt göra svenskan frivillig på alla utbildningsstadier. En åtgärdsmotion leder ingen vart utan majoritet i riksdagen, men motionen visar att Sannfinländarna nu aktivt driver de krav som presenterades i ett nytt politiskt program i måndags. Redaktörer: Magnus Swanljung och Katarina Björk.

Namnsdagar 3.10

Evald
Finska: Raimo
Ortodoxa: Teino
Samiska: Rássa
Namnsdagar © Helsingfors universitet

Starkt motstånd till att stänga jourer i Västra och Östra Nyland: ”Jag är förbannad”

Idag samlades demonstranter för att rädda samjourerna i Lojo och Borgå. Enligt Mikaela Nylander, styrelseordförande för Östra Nylands välfärdsområde, är sparplanen ett dåligt förslag som äventyrar patientsäkerheten.

Kampanjen Bra sagt

Konflikter föds då vi inte längre pratar med varandra – så här blir du en bättre samtalspartner

Konflikter kan blossa upp plötsligt, högt och ljudligt eller ligga och pyra under ytan en längre tid. En konflikt innebär ofta djupa motsättningar. Här får du en del goda råd för bättre diskussioner och samtal.

Sportliv

Tårarna under VM sa allt – ett råd ändrade Saga Anderssons tankesätt: "Det hjälper alltid att tala"

2022 var året då Saga Andersson äntligen lämnade den bittra självkritiken och frustrationen bakom sig. Efter flera rekordlösa säsonger hade den tidigare stortalangen hamnat in i spiral kantad av negativa tankar. Ett tips från en idrottspsykolog ändrade riktningen.

Kulturpodden

Heiman eller hemman – är dialekt välkomnande eller uteslutande?

I ”Heiman” på Wasa Teater talar skådespelarna genomgående sina egna dialekter, något som väckt diskussion. Kulturpoddens Silja och Marit gästar Korsholms gymnasium tillsammans med Jessica Morney och Axel Åhman för en live-diskussion om dialekten som ett sammanhållande kitt, men också som exkluderande för folk utifrån.

Strula

Ella och Nadia börjar i en ny skola. Kärleken krockar med skolan, klickbildningen är hård och det är en ständig kamp att stå emot grupptrycket. De försöker hitta sig själva och passa in på samma gång - och då är valen inte alltid enkla.