Hoppa till huvudinnehåll

Skottland hotar med ny folkomröstning

Skotska ledaren beskyller May för att vara omedgörlig.

Skottland höll en folkomröstning om självständighet år 2014. Då röstade över hälften för att stanna kvar i Förenade kungadömet. En majoritet av skottarna vill i alla fall vara kvar i EU. Efter brexitomröstningen har relationen mellan London och Edinburgh försämrats. Skottlands ledare hotar med en ny folkomröstning om självständighet.

Vårens kommunalval borde intressera unga

"Om man inte röstar får man inte heller klaga."

"Eftersom ansvaret för sjuk- och hälsovård flyttas över till landskapen, så kan kommunerna lägga mer fokus på exempelvis kultur och på ungdomsfrågor", säger samhällspedagogstuderande vid YH Novia.

SKID-VM I LAHTIS 2017

Nu ska Raseborgs image förnyas

Den nya utvecklingsavdelningen har fått mål för år 2017.

Raseborgs stads nya utvecklingsavdelning har nyss fått mål för 2017. Förutom att avdelningen ska jobba med strategi och stadens visuella linje ska man också skapa en gemensam evenemangskalender för staden.

Turkiet drar reporter för die Welt inför rätta

Skrev kritiska artiklar om president Erdoğans svärson.

En reporter för den tyska dagstidningen die Welt har häktats i Turkiet inför en kommande rättegång. Reportern Denis Yucel skrev kritiska artiklar om energiminister Berat Albayrak, president Erdoğans svärson.

Borgåborna ska få veta mer om inneluften

Stadsstyrelsen förde en allvarlig diskussion om läget.

Stadsstyrelsen i Borgå förde en allvarlig diskussion om den dåliga inomhusluften i stadens fastigheter på måndagen. Politikerna är oroliga och menar att läget inte kan fortsätta på samma sätt.

Det doftar nytt i Snäcksund

Nyrenoverade Villa Snäcksund har fått nya konstnärer.

Det gamla, gulmålade trähuset Villa Snäcksund i Ekenäs har under det gångna året genomgått en omfattande renovering. Nu har två nya konstnärer flyttat in i villan.

Solen nästa för Nasa

Solar Probe Plus blir vårt första besök till en stjärna.

Solen är den enda regionen i solsystemet som hittills är outforskad av rymdsonder från jorden. Men nästa år ska det bli en ändring på den saken då Nasas rymdsond Solar Probe Plus styr kosan mot vår kära stjärna.

Kalevala lade grunden till finländsk kultur

Kalevala är Finlands nationalepos.

Berättelser om hur världen blev till, om hjältar, skurkar och onda makter, om mytiska föremål och magiska skeenden - det är Kalevala. På Kalevaladagen firar vi den finska kulturens dag.

Vad vet du om Kalevala?

Testa dina kunskaper om vårt nationalepos!

Kalevala är en invecklad historia där hjältarna inte alltid är goda och döden inte nödvändigtvis är någon slutpunkt. Har du koll på Väinämöinen, Joukahainen och Iku-Turso? Hur mycket vet du om Finlands nationalepos?

Svenskan öppnar Norden för invandrare

Många invandrare vill ha svenska som första språk.

Vilket språk lönar det sig att välja för nyfinländarna när de slår sig ner i på två-eller svenskspråkiga orter? Victoria Yaroshik flyttade från S:t Petersburg till helfinska Nådendal. Hon valde trots det svenska som sitt första språk.

Suomen Kuvalehti: Åklagarämbeten köpte utbildning av riksåklagarens bror

Riksåklagaren medger att han var jävig.

Riksåklagare Matti Nissinen medger att han varit delaktig då beslut om att köpa utbildning för de anställda vid åklagarämbetena av företaget Deep Lead Oy, där Nissinens bror Vesa Nissinen är styrelseordförande. Det rapporterar Suomen Kuvalehti. - Det var en felbedömning, jag var absolut jävig, säger Nissinen.

Matti Raivio var kung på VM i Lahtis 1926 – senare guldgubbar inkluderar Veikko Hakulinen och Harri Kirvesniemi

Från Raivio till Kirvesniemi: världsmästarna i Lahtis.

Matti Raivio är enda finländska längdåkare med två individuella VM-guld från ”Finlands Holmenkollen”. Med stafettgulden medräknade är även Pauli Pitkänen och Kalle Jalkanen dubbla hemmamästare. Veikko Hakulinen, Kalevi Hämäläinen och Harri Kirvesniemi är de övriga manliga guldåkarna i Lahtis.

Maria Sundblom Lindberg: Ångest

"Tröst och trygghet är en bristvara i vårt land."

Att ha ångest är att leva med en våt filt runt kroppen. Att ha panikångest är mer tvärtom. Våldsam och plötslig upplevelse av att inte kunna andas eller röra sig. Hjärtat skenar i bröstkorgen och man är mer än rädd. Man är i panik. Man tror man ska dö.

Hur står det till med din munhygien?

Lär dig borsta rätt och få koll på vad som händer i munnen.

Har du koll på vad som försiggår i din mun? Tandhygienisten Jonas Englund tipsar om enkla knep att hålla gaddarna vita och munnen frisk.

Heidi von Wright: Jag sparar på ord och meningar

Heidi von Wrights förhållande till ord är varmt men svårt.

Heidi von Wright, poet och aktuell med sin debutpjäs för Radioteatern, har ett varmt men svårt förhållande till orden. Hon sparar på ord och meningar och på folks kvarglömda inköpslistor. Hon tycker om att leka med ord, men ord är också stort allvar.

Muminpappans äventyr: Äventyren börjar

Om hur Muminpappan växer upp i Hittebarnshuset och om hur han besluter sig för att lämna barnhemmet, får nya vänner och ger sig ut i världen på båten Haffsårkestern.

Se Oscarsgalan 2017 på Yle Arenan

Återupplev glamouren och dramatiken på Oscarsgalan.

Återupplev glamouren och det dramatiska slutet på Oscarsgalan 2017. Här hittar du inspelningen (del 1 och del 2) av den direktsända galan med svenskt referat. Filmbranschens viktigaste prisutdelning kommenteras av Nicke Aldén och Silja Sahlgren-Fodstad.

Oscarspodden - Efterspel för galan 2017

Oscarsteam diskuterar Oscarsgalan.

Svenska Yles Oscarsteam diskuterar genom nattens gala och det dramatiska slutet då fel film utlystes till vinnare. Det och mycket mer tillsammans med Kia Svaetichin, Silja Sahlgren-Fodstad, Johanna Grönqvist, Malena Holmström och Nicke Aldén.

Sportlov

Bullfrosseri efter backen

Fastlagsdagar med backe och bullar

Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

Kalevala-sagor

Kalevala för lata

Har du noll koll på Kalevala? Inte efter det här.

"Väinämöinen/ bygdens son och stolthet/ sångartisten, kändisen och skalden /.../ ensam stod han för minst halva bygdens samlade bedrifter". Så beskrivs huvudpersonen i Kalevala för lata.

Kalevala lade grunden till finländsk kultur

Kalevala är Finlands nationalepos.

Berättelser om hur världen blev till, om hjältar, skurkar och onda makter, om mytiska föremål och magiska skeenden - det är Kalevala. På Kalevaladagen firar vi den finska kulturens dag.

Ior Bock och Lemminkäinens tempel

Lemminkäinens bolag grävde efter en skatt i Sibbo.

Ior Bock menade att finskan och svenskan är världens urspråk och att Lemminkäinens tempel ligger i Sibbo. Ior Bocks fascinerande berättelser fick Lemminkäinens bolag att börja gräva efter Kalevala-guld i Sibbo och Rundradions bil att köra i diket.

Suomi Finland 100 på Arenan

Finland 100 med nostalgi!

Yle Arenans egen Finland 100-kanal för oss med hjälp av arkivmaterial på en nostalgiresa genom det 100-åriga Finland. Hur har Finland byggts upp, hur har dess miljöer, kultur och medborgare förändrats genom årtiondena? På kanalen samlas också jubileumårets viktigaste program.

Vill du besöka Yle? Så här går det till

Välkommen med på en rundvandring! Lär känna Yle och oss som jobbar här. Genom Yle Visit har du möjlighet att ta en titt bakom kulisserna och bekanta dig med vår verksamhet från insidan.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!