Hoppa till huvudinnehåll

Tiotals döda i bombdåd i Kabul - de flesta hazarer

IS har tagit på sig dådet mot hazarernas demonstration.

Terrororganisationen Islamiska staten tog genast på sig självmordsattentatet mot en demonstration i Afghanistans huvudstad Kabul på lördagen. Enligt det afghanska inrikesministeriet dödades 80 människor i attacken. De flesta av dem hazarer.

Tyska vandringsgesäller: Tre år och en dag på vägen

"Det bli aldrig ensamt på vandringen".

Det handlar om en sedvänja som går tillbaka till medeltiden och som igen har blivit populär. I tiderna var det en plikt för många unga hantverkare att ge sig ut på en så kallad gesällvandring för att förkovra sig i sitt yrke. Idag är det ett sätt att komma bort hemifrån och upptäcka världen.

Räikkönen otursam i regnet på Hungaroring

Kimi Räikkönen blev utanför tio i topp.

De blöta förhållandena i tidskvalet på Hungaroring spelade ett spratt för Kimi Räikkönen. Ferrariföraren blev utanför de tio som gjorde upp om pole position till söndagens lopp.

Harri Winter seglade över Atlanten: Man lär sig respektera havet

Winter kombinerar författarskap och seglardagar i Karibien.

Författaren Harri Winter har seglat mer eller mindre hela sitt liv. De senaste åren har han seglat mycket i Karibien där han hämtar idéer för sina deckare. Det var också därifrån sommarens seglats över Atlanten till portugisiska Azorerna startade.

Gammaldags torg och gatubandy i Jakobstad

Fullmäktige fick se sig besegrat av det yngre gardet.

Ungdomsfullmäktige utmanade stadsfullmäktige i gatubandy och efter en svettig kamp avgick ungdomarna med seger. Några kvarter längre bort flockades människor på gammaldags torg.

Sommarquiz: simning

Fem snabba frågor om simning.

Hur långt måste man kunna simma för att anses simkunnig? Vad hette den första skandinav som simmade över Engelska kanalen? Testa din allmänbildning med vår sommarquiz!

Många vill ta hunden med överallt

Kennelklubben: Tänk också på hunden.

För många människor är hunden en självklar familjemedlem som ska få följa med dit ägaren går. För allergiker och hundrädda är en dylik inställning problematisk. Vid Kennelklubben säger man att hunden inte mår bra i alla miljöer.

Salt och is räddar maten under rötmånaden

Hushållslärare ger tips för att maten inte ska ruttna.

Nu är det den tiden på året då sår inte läker och maten ruttnar. Rötmånaden är här och vi har pratat med hushållslärare Camilla Holmström för att ta reda på hur man ska göra för att maten inte ska bli förskämd.

Kräftan smakar bra fylld och på grillen

Michael Björklund tipsar om vad du kan göra av kräftor.

Om du är trött på att äta kokta kräftor kan man också använda lite fantasi för att servera kräftan på ett annat sätt. Vi pratade med åländska kocken Michael Björklund för att få inspiration att tillreda kräftor. Kolla in tipsen här.

Pauls grillskola - kunskap om råvarorna

Paul lär ut om grillning.

När är kycklingen klar? Går det att rågrilla alla grönsaker? Kan man grilla skaldjur? För att lyckas vid grillen är det viktigt att känna till lite om olika sorters råvaror. Här har jag gjort tabeller för stekgrader och ger tips och lite allmän vägledning kring respektive råvarugrupp.

Pauls grillskola - grilltekniker

Paul lär ut om grillning.

Direkt grillning eller indirekt grillning? Plankgrillning eller stenbakning? Det finns flera olika grilltekniker. Paul berättar vilken teknik som lönar sig att använda när.

Få lokala nyheter i din mobil!

Prioritera nära dig-nyheter med vår app Nyhetskollen.

Är Nykarleby din hemort och viktig för dig? Eller Pargas? Esbo? Med vår nyhetsapp Nyhetskollen kan du försäkra dig om att inget som berör hemknutarna går dig förbi.

Direkt på Arenan