Hoppa till huvudinnehåll

Skrämmande clown kan utlösa svår fobi

Professor: Patetiskt att i clowndräkt skrämma människor

Det är ett fullständigt ansvarslöst fenomen att klädd i clowndräkt skrämma människor, säger professor i psykiatri Hasse Karlsson. I synnerhet barn kan utveckla svåra fobier av otäcka clownmöten.

Micaela Romantschuk: Föräldrar till mobbade barn behöver stöd

Fallet i Ekenäs där en förälder flög på en elev är ovanligt.

När man som förälder får veta att ens barn blir utsatt för mobbning väcker det mycket känslor, man kanske reagerar med stenåldershjärnan och tänker inte rationellt. Det är Micaela Romantschuks reflektion över fallet i en Ekenässkola där en pappa gick till angrepp på en 12-årig skolelev.
Eftersnack: Ska mobbaren byta skola?

Rätt studieplats eller rätt jobb är viktigt för unga

Anton Österman var omotiverad i högstadiet, men livet vände.

Andelen unga som inte utbildar sig vidare efter grundskolan ökar, samtidigt som deras arbetsmöjligheter blir färre. Anton Österman från Lovisa hör till dem som var omotiverade i grundskolan. Efter att han hittade en studieplats han tyckte om ser framtiden betydligt ljusare ut.

På Fågelberget dansar man till Tongåvan

Maria och John Gammals står för de lite mer udda musikvalen.

I lugnet uppe på berget i Pirlax sydväst om Borgå, där spenderar Maria och John Gammals en stor del av sin fritid. De stänger Fågelberget under den kallaste tiden på året, mellan trettondag och påsk.

Proffsclowner oroade över internationell clowntrend

Sjukhusclownerna jobbar med att muntra upp sjuka barn.

Professionella clowner oroar sig över trenden med vuxna som klär ut sig till clowner för att skrämma barn. Sjukhusclownerna poängterar att de skrämmande clownerna inte har något med riktigt clowneri att göra.

Obs debatt: Hur ska USA överleva valstriden?

Hur ska USA överleva den mest sönderslitande valstriden i mannaminne? Alexandra Pasternak-Jackson från den amerikanska handelskammaren Amcham, medieforskaren Anu Koivunen, ambassadör Jukka Valtasaari och Yles korrespondent Christian Vuojärvi deltar i Obs debatt.

Mörkret sänker sig över Waldemars pensionat

Tjockare än vatten 2 utspelar sig på ett vintrigt Åland.

Andra säsongen av Tjockare än vatten är här. Vi träffar åter syskonen Waldemar som nu äger pensionatet på Åland som de ärvt efter sin mamma. Tillsammans skall de driva stället medan vintermörkret tränger in genom väggarna och ger upphov till nya konflikter.

Luciakandidaterna utsedda

Här är listan på de tio kandidaterna!

De tio kandidaterna till Finlands lucia är utsedda, och de representerar så gott som hela Svenskfinland. Att välja vilka tio som skulle gå vidare var inte lätt, säger juryn.

Vetebröd med kärnat smör

Filip Langhoffs bröd bakas med fördeg och avnjuts tillsammans med smör som du kärnar på några minuter. Något tidskrävande, men värt besväret.

Helt speltvete och oxe i gryta

Oxsvans har mycket smak och i Filip Langhoffs långkokta gryta kommer den till sin rätt tillsammans med helt speltvete, vitt vin och rotfrukter.

Få lokala nyheter i din mobil!

Prioritera nära dig-nyheter med vår app Nyhetskollen.

Är Nykarleby din hemort och viktig för dig? Eller Pargas? Esbo? Med vår nyhetsapp Nyhetskollen kan du försäkra dig om att inget som berör hemknutarna går dig förbi.

Barn i Finland i 100 år - berättelser efterlyses

Dela med dig av ditt mest betydande barndomsminne.

Tjärapytts? Twist? Giana Sisters? BMX? Vad lekte du när du var barn? Vad var det bästa att göra tillsammans med vuxna? Vilka var nymodigheterna? Vilka bus gjorde du? Var du med om någonting riktigt skrämmande? Och vad var riktigt, riktigt roligt?

Besök Yle!

Så här går det till om du vill besöka oss på Yle.

Vi ordnar rundvandringar som är öppna för alla bland våra lokaler i Böle och Tammerfors. Läs mera om hur du bokar en guidning!

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!