Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

Vad vet folk utomlands om Finland och finländare? Så här svarar människor från sju olika länder

Människor från USA, Sverige, Tyskland, Belgien, Italien, Ecuador och Colombia berättar vad de associerar Finland med.

Nyhetspodden

Krigets vapen fortsätter döda också när kriget är slut

Var hamnar alla vapen efter ett krig? I andra krigsområden, hos knarkkarteller i Sydamerika eller bland gängen i Sverige och Finland?

Thomas Silén och Laura Lodenius från Fredsförbundet talar i Nyhetspodden om den illegala vapensmugglingen som uppstår kring och efter en konflikt, och vad samhället kan göra åt det.

Poddar

Dagens viktigaste nyhet på 20 min

BUU-klubbens julkalender: Öppna ett nytt paket varje dag

Uppdatera eller ladda ner BUU-klubbens app från app- eller playstore.

Kvarnbackens skola kan behöva byggas ut för att förskolan ska rymmas in

Borgå stad funderar på att flytta förskolan från Sagobackens daghem till Kvarnbackens skola. Barnen som går i förskola i Sagobackens daghem börjar ettan i Kvarnbackens skola.

Eftersom det är utrymmesbrist i Sagobackens daghem så har en del av förskolegrupperna flyttats till Kvarnbackens skola redan det här läsåret.

Enligt utbildningsdirektör Rikard Lindström är det frågan om en tillfällig lösning som inte är optimal. Om förskolan helt flyttar in i skolan så behövs det göras ändringar i skolans lokaler.

Staden håller på med en behovsutredning som inte är helt klar än, men politikerna i bildningsnämndens svenska utbildningssektion får bekanta sig med delar av utredningen på torsdagens möte.

Enligt behovsutredningen behövs det göras olika ändringar i skolbyggnaden om förskolan flyttar in, och så behövs det en tillbyggnad på högst 500 kvadratmeter. Målet är att tillbyggnaden ska vara klar inför läsårsstarten 2024.

Långa telefonköer till vårdens kundservice i Vasa och Laihela

Österbottens välfärdsområdes kundservicecentral är överbelastad i Vasa, Laihela och Lillkyro för tillfället.

Kötiderna är långa och man måste vänta längre än vanligt på att bli återuppringd, upp till tre vardagar. Har man lämnat en begäran om återuppringning ska man inte göra det på nytt, eftersom det kan belasta systemet ännu mer.

Orsakerna bakom är både att teleoperatören hade problem förra veckan och att centralen bara har hälften av sin ordinarie personal på plats.

– Tyvärr märks förkylningssäsongen och coronaviruset av även hos oss och det är svårt att få vikarier. Vi ger som bäst nya arbetstagare introduktion, men det tar en tid innan de kan börja jobba, berättar överskötare Kathy Guss.

Det är heller inte möjligt att boka tid elektroniskt till tjänster i Vasa för tillfället, på grund av att hälsostationerna håller på att flyttas till H-huset.

Man kan förnya recept och kolla labbresultat via Mina Kanta-sidorna och få bedömningar via Omaolo. Man kan också ringa jourhjälpen 116 117.

Ingången till en flygterminal.

Amapola pausar Stockholmsflygen från Kronoby

Från och med 10 januari går inga flyg längre från Karleby-Jakobstad flygplats till Stockholm. Amapola, som trafikerat linjen till Arlanda via Örnsköldsvik, tar paus från linjen åtminstone fram till slutet av mars.

Enligt Stig-Göran Forsman, vd på Kronoby flyghangar Fastighets Ab, hade Amapolas flyg många affärsresande. Men i och med att Finnair började flyga mellan Kronoby och Helsingfors på nytt i oktober, så har många bytt till Finnairs flyg.

Forsman säger att januari och februari brukar vara lugna flygmånader och han hoppas att trafiken till Stockholm återupptas från april.

– Målsättningen är att vi ska ha rutten tillbaka till våren, det är också vad Amapola sagt. Förhandlingar förs i gott samarbete, säger Forsman.

– Vi har goda diskussioner med regionen och flygplatsen kring hur en trafik ska utformas för att tillfredsställa det behov av resande till Stockholm och Sverige som finns inte minst under sommarsäsongen”, säger Erik Salén VD Amapola Flyg i ett pressmeddelande.

Inga nya nålar i maten i Kvaba – övervakningen kan fortsätta tills jullovet börjar

Den 25 november hittades en fjärde knappnål i skolmaten i Kvarnbackens skola i Borgå. Efter det har man inte hittat några nya nålar – men inte heller den eller de skyldiga.

Skolan har tagit till olika säkerhetsåtgärder, som att lunchen övervakas noga och maten portioneras ut av vuxna. Enligt utbildningsdirektör Rikard Lindström har skolan beredskap att fortsätta med säkerhetsåtgärderna fram till jullovet.

Även den andra misstänkta för Vandas brevbärarmord släpps fri – erkännandet byggde på offentliga uppgifter

En person häktades den 1 december, misstänkt för mordet på en brevbärare i Myrbacka i Vanda den 17 november. Personen har i dag frigivits, eftersom det inte finns skäl att misstänka att hen gjort sig skyldig till brott, uppger polisen.

I förhör visade det sig att personen inte hade med fallet att göra, och att hens erkännande baserade sig på uppgifter som gick att hitta i media.

Den andra misstänkta personen i fallet frigavs redan den 16 november.

Polisen ber fortfarande om upplysningar om fallet.

Lugn helg enligt Polisen i Österbotten

Den första decemberhelgen fick Österbottens polisinrättning in totalt 571 larmuppdrag, alla vanliga polisärenden.

38 personer greps i enlighet med polislagen och 13 på brottsliga grunder.

Av dessa var 16 fall av rattfylleri och 18 var olika fall av misshandel. De flesta av misshandelsfallen skedde i privata bostäder, på restauranger eller i deras närhet.

En väg som går under en annan väg. På bilden finns snö. I bakgrunden ett rött hus och en skogsdunge.

Nya Lindersvägen i Svartå är nu klar

Lindersvägen öppnas för trafik den 12 december.

Järnvägsbron över underfarten blev klar i slutet av sommaren. Nu är också nya Lindersvägen som går under bron klar.

Underfarten ersätter Lindersvägens plankorsning som ska avlägsnas och Bredviksvägens plankorsning som togs ur bruk i fjol.

När Lindersvägens plankorsning tas bort dirigeras trafiken till underfartsbron längs nya Lindersvägen.

Arbetena är en del av elektrifieringen av Hangö–Hyvingebanan.

Källa: Trafikledsverkets pressmeddelande 5.12.2022

Vasa stads självständighetsfest riktas i år till barnfamiljer

I år arrangeras Vasa stads självständighetsfest för första gången för barnfamiljerna i Vasa.

– Vi vill föra fram framtidens aktörer, det vill säga barnen. Det här är även en konkret åtgärd i Unicefs modell En barnvänlig kommun, som Vasa stad deltar i, berättar tf. kulturchef Leena Nyqvist.

Festprogrammet för barnfamiljer inleds klockan 13 den 6 december med ett öppningsanförande i Vasa stadshus. Efteråt blir det en äventyrlig sagokonsert.

Under självständighetsdagen ordnas också traditionellt program vid hjältegravarna, i Trefaldighetskyrkan och i krigsveteranmuseet.

De påkörda djuren i Borgå var inte vargar

På måndagsmorgonen och -förmiddagen hände två viltkollisioner i Borgå, en på Strandgatan och en på Helsingforsvägen nära korsningen till Västra Mannerheimleden.

I båda fallen var förarna säkra på att djuret de träffat var en varg. Joa Bergqvist, verksamhetsledare för Borgå jaktvårdsförening, säger att det egentligen handlade om en hjort och ett rådjur.

Han berättar att man inte hittat vargspår eller fått in vargobservationer i Borgå på flera veckor.

– Senaste observationen jag hört om är i Lovisa där ett vargpar stryker omkring, säger Bergqvist.

Vargparet har hållit till på ett ganska litet område söder om motorvägen i Lovisa. Där har de varit i en vecka eller två nu. Enligt Bergqvist verkar det vara en hona och en hane som hittat varandra och håller på med att bilda revir.

En ruin av en fästning på en klippa i havet.

Hangöbild bäst i Finland – foto från Gustavsvärn går vidare till internationell tävling

En bild från Gustavsvärn i Hangö har vunnit Finlandsklassen i den prestigefyllda fotografitävlingen Wiki Loves Monuments.

Det är Teuvo Salmenjoki som tagit den vinnande bilden i augusti 2016.

Tävlingen ordnades i september 2022. Enligt juryn förenas naturen och människans kulturarv på ett charmigt sätt på bilden.

De tio bästa bilderna i den inhemska tävlingen går vidare till den internationella tävlingen.

Källa: Pressmeddelande från Museiverket 5.12.2022

Poddar

Dagens viktigaste nyhet på 20 min

BUU-klubbens julkalender: Öppna ett nytt paket varje dag

Uppdatera eller ladda ner BUU-klubbens app från app- eller playstore.

Omröstningen för de finlandssvenska idrottspriserna 2022 är i gång – så här röstar du på din favorit!

Idrottsåret 2022 är på slutrakan och nu är det dags rösta fram pristagare inom den finlandssvenska idrotten. Priskategorierna är bekanta från tidigare år, de är årets tränare, årets förening, ungdomspriset och bradgmedaljen.

Vasa stad prisades för satsningar på att bli en mer attraktiv arbetsgivare

Under 2022 har Vasa stad försökt profilera sig som en intressant och attraktiv arbetsgivare. Det här efter att en extern enkät från 2021 visade att utomstående inte vet vilka uppgifter som hos staden.

Stadens satsningar prisades i serien de mest inspirerade insatserna på Kuntatyö2030-galan, där man gav priser åt de mest intressanta utvecklingsåtgärderna inom den kommunala sektorn i Finland.

Vasa har bland annat startat ett personalambassadörsprogram där 24 anställda fått träning i hur de via sociala medier kan dela med sig av det positiva i sina arbetsuppgifter. Staden har också under hösten haft en videokampanj där de anställda stått i fokus.

Grundämnesjulkalendern: Lucka 5

Femte luckan i grundämnesjulkalendern 2022: Kalcium.

Konstisplanerna i Åbo öppnades

Från och med i dag, måndag, är det möjligt att åka skridskor i Åbo.

Barkplans konstisbana och ismasken i Kuppis öppnar 5.12, meddelar Åbo stad.

Belysningen på Barkplan släcks klockan 21 på vardagar och klockan 20 på veckoslut.

Ismasken i Kuppis är öppen dygnet runt.

Åbo stad upprätthåller också pulkabackar, där belysningen släcks klockan 22.

Stadens motionsplatser utomhus kommer att vara öppna och ha belysning som vanligt under vintern. Utomhusmotionen påverkas med andra ord inte av stadens energisparåtgärder.

Alla skidspår som upprätthålls av Åbo stad har belysning mellan klockan 6 och 22.

Aktion Österbotten hoppas kunna finansiera nya projekt

Aktion Österbottens Leader-finansieringspott har nu delats ut. Under perioden 2014-2022 delades över 17 miljoner euro ut till föreningar och företag på landsbygden.

– Projekten och företagen var aktiva och till slut var vi tvungna att konstatera att finansieringen inte räckte till alla, säger Mathias Högbacka, verksamhetsledare vid Aktion Österbotten.

Den nya finansieringsperioden för landsbygdsutveckling förväntas inledas våren 2023. Aktion Österbottens Leader-rådgivaren, Annika Pollari, hoppas att de som inte fått finansiering för sina projekt kommer att lämna in en ny ansökan redan i början av den nya perioden.

Österbottniska kommuner får pengar för ungdomars idrottande

Malax kommun har beviljats 47 600 euro i statsstöd för att öka skolelevernas fysiska aktivitet.

Syftet är att i Malax och Korsnäs vidareutveckla en verksamhetsmodell inom motion och idrott för ungdomar i årskurserna 7-9, samt en liten del för andra stadiets studerande.

Bland övriga mottagare i Österbotten finns till exempel Korsholms kommun som beviljas strax över 30 000 euro och Vasa stad som för två olika projekt beviljas sammanlagt cirka 40 000 euro.

Totalt delar Regionförvaltningsverken ut nästan två miljoner euro i samband med projekten Skolan i rörelse och Studier i rörelse.

Projekten strävar efter att öka skolelevernas och studerandenas fysiska aktivitet och studieförmåga.

Brand i egnahem i Korsholm

Ett egnahemshus började brinna på Bölevägen i Korsholm strax före klockan tre på söndagseftermiddagen.

Enligt Räddningsverkets uppgifter fick branden sin början i husets kök och då släckningsenheterna anlände till platsen var rökutvecklingen redan kraftig.

Räddningsverket lyckades ändå snabbt släcka elden.

Tre personer tog sig ut ur huset på egen hand och några personskador uppstod inte.

Pilkare genom isen utanför Brudskär i Karleby

Klockan var omkring tjugo minuter före tolv på söndagsförmiddagen då Räddningsverket fick larm om att en pilkare hade gått genom isen i Karleby.

Pilkaren befann sig något tiotal meter utanför stranden i närheten av Brudskär i Karleby.

Räddningsmanskapet lyckades få upp personen ur vattnet och hen fördes till sjukhus för kontroll.

Namnsdagar 6.12

Nils, Niklas, Nico, Nicole, Nicolas, Nicolina
Finska: Niko, Niilo, Niklas, Niki, Niila, Nikolas, Nikolai
Ortodoxa: Nikolai, Niko, Niilo
Samiska: Niillas, Nigá, Nibá, Nigo, Nihkke, Nihkko, Nilá, Nilsa, Nillá
Namnsdagar © Helsingfors universitet