Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

Poddar

BUU-klubbens julkalender lucka 9: Dansen

Plåstret har ordnat en dansföreställning för Mustomten. Den verkar locka fram en massa skratt innan dansen ens har börjat.

Putin säger att ytterligare utbyte av fångar är möjligt

Rysslands president Vladimir Putin sa på fredagen att ytterligare fångbyten mellan USA och Ryssland är möjligt och att kontakterna mellan de två länders underrättelsetjänster skulle fortsätta.

Putin uttalade sig under en presskonferens i Kirgizistan.

Också Rysslands vice utrikesminister Sergej Rjabkov säger att de båda länderna fortsätter att prata om möjliga fångutbyten direkt, utan mellanhänder.

I går befriade USA den ryska vapenförsäljaren Viktor Bout i utbyte mot den amerikanska basketspelaren Brittney Griner.

Källor: Reuters, AFP

En kvinna hålls i handfängsel av en fångvakt. Bakom står ytterligare en vakt.

Fångbyte: Basketstjärnan Brittney Griner fri i utbyte mot ”dödens köpman”

USA och Ryssland har bytt fångar. Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner får återvända till USA i utbyte mot den ökända vapenhandlaren Viktor Bout.

Svag is vid Påttska reningsverket och Molnträsket i Vasa

Vasa Vatten varnar för att isen kan vara svag framför Påttska reningsverket. Det beror på att det renade vatten som rinner ut från reningsverket är varmt, också på vintern.

Området gäller reningsverkets västra och norra sida, från Brändö Sjömuseums norra sida fram till Vinkelgatans båtbryggor.

Varningsskyltar finns på stranden och området kommer att markeras med granris när isförhållandena blivit bättre.

Även vid vattenverket i Molnträsket är isen svag.

Ukrainska fredspristagaren Olga Matvijtjuk: ”Putin kommer sluta först när han stoppas”

Civilsamhällets roll i fredsprocessen står i fokus när Nobels fredspris delas ut i Oslo lördagen 10 december. Då prisas tre människorättsaktörer från Ryssland, Belarus och Ukraina för deras arbete.

Problem med elektroniska recept i en del apotek

Cyberattacken mot Folkpensionsanstalten har under fredagen orsakat problem med köp av läkemedel som ordinerats med elektroniska recept i en del apotek.

Störningar har förekommit vid nationella receptcentret och det har påverkat apotek, enligt Yles uppgifter.

– Det har förekommit situationer i enskilda apotek att läkemedel inte har kunnat tas ut. Största delen av e-recepten har dock fungerat normalt liksom också Kanta-Receptcentret, säger FPA:s IT-chef Jukka Melanen.

Vid de apotek där störningar förekommit har kunderna kunnat ta ut sina receptbelagda mediciner senare under dagen.

Fisknät i tunnor

Fiskerinäringen i Österbotten får en miljon

Österbottens Fiskeleader, Kustaktionsgruppen, får en miljon euro att dela ut till olika projekt som ska skapa en livskraftig och lönsam fiskerinäring och lyfta branschens image.

– Nu ska vi skapa nya förutsättningar för fiskerinäringen med de medel som tilldelats oss, säger verksamhetsledaren Mathias Högbacka vid Aktion Österbotten.

Fiskeleader-rådgivaren, Johan Harald, säger att fisket fortfarande är en viktig inkomstkälla för många, även om branschen förändrats mycket de senaste 20 åren.

– Utmaningen är ändå att göra fiskerinäringen mera lönsam så att den lockar nya unga människor till branschen. Att höja fiskerinäringens image och synlighet är centralt, liksom att höja den lokala förädlingsgraden och värdet på den fisk som fångas.

Finansieringen kommer från Europeiska havs- fiskeri- och vattenbruksfonden, staten och regionens kommuner.

Kvarter med Halpa-Halli i förgrunden och ett digitalt ritat hus i bakgrunden.

Jakobstads centrum får nytt höghus

Sensommaren 2024 ska Irjala-kvarteret i Jakobstad centrum vara förnyat.

Ett nytt flerfamiljshus ska byggas av FinCap Pohjanmaa Oy.

Totalt blir det 55 lägenheter och cirka 1 600 kvadratmeter affärsutrymmen i det nya kvarteret.

Rivningsarbetet av nuvarande byggnader har redan startat i november.

Kvarteret ägs av vasaentreprenören Heikki Seppälä.

Cyberattack bakom avbrotten i FPA:s nättjänster

Folkpensionsanstalten uppger att Kanta-tjänsterna och FPA:s nättjänster utsatts för cyberattack.

Attacken inleddes natten mot fredag och har orsakat störningar i tjänsterna under fredagen.

Vid FPA säger man att man redan länge förberett sig på dylikt och att läget nu är under kontroll. Enligt FPA har attacken inte äventyrat kunduppgifternas säkerhet.

I morse meddelade FPA att webbplatsen låg nere.

Moskvadomstol dömde krigskritiker till 8,5 år i fängelse

Den ryska oppositionspolitikern Ilja Jasjin har dömts till 8,5 års fängelse för att ha spridit ”falsk information” om den ryska armén.

En rysk domstol har slagit fast att en av de mest framträdande ryska oppositionspolitikerna, Ilja Jasjin, döms till fängelse för sin kritik mot Ukrainakriget. Han anses ha ha orsakat stor skada för Ryssland och ha ökat de politiska spänningarna i landet, medan ryska trupper kämpar i Ukraina.

Jasjin har också kallat de ryska truppernas agerande i den ukrainska staden Butja för en massaker. I det sammanhanget kallade han också Putin för krigsförbrytare.

Jasjin har också hela tiden kallat Ukrainakriget för just ett krig, inte en specialoperation - som de ryska myndigheterna försöker kalla kriget.

Jasjin greps i juni och han har suttit häktad sedan dess.

Källor: Reuters, AP, AFP

Läs också: Moskvadomstol ska fälla sin dom över krigskritikern Ilja Jasjin

Nina Bruun visade att biooljor kan användas i marina motorer

Det går att använda biooljor i båtmotorer, men de får inte omfatta karboxylsyror och vatten samtidigt för då rostar motorerna. Det visar Nina Bruun i sin doktorsavhandling i oorganisk kemi, som hon på fredag den 9 december lade fram vid Åbo Akademi.

Biooljor är lokala, förnybara energikällor som fås från animaliska fetter, vegetabiliskt oljeavfall och pyrolysolja från biomassa. Det finns ett ökat intresse för gamla matoljor och fiskoljor som råvara för biooljor eller vid produktion av biodiesel.

Också det kärnkraftsdrivna Frankrike riskerar strömavbrott

Frankrike rustar för möjliga strömavbrott under de kommande dagarna då sjunkande temperaturer ökar efterfrågan, och det statskontrollerade kärnkraftsbolaget EDF kämpar för att få elproduktionen att öka.

Frankrike är ett av de mest kärnkraftsdrivna länderna i världen, och vanligtvis produceras över 70 procent av landets el med de 56 reaktorer som är igång.

Frankrikes kärnkraftverk står också för cirka 15 procent av elen i Europa

EDF har dock nu tvingats ta rekordmånga av sina åldrande reaktorer ur bruk för underhåll i år samtidigt som Europa kämpar för att klara av de minskade leveranserna av rysk naturgas.

Frankrikes kärnkraftsproduktion ligger nu på den lägsta nivån på 30 år, och landet måste importera el och bygga upp planer för möjliga strömavbrott i vinter.

Källa: Reuters

Fredrik Erlandsson doktorerade om begreppet outside inom jazz

Många jazzmusiker brukar tala om begreppet outside, särskilt när det gäller improviserad jazz. Men vad betyder det egentligen?

Det har forskaren Fredrik Erlandsson undersökt. Hans doktorsavhandling i musikvetenskap granskades på fredag den 9 december vid Åbo Akademi.

Erlandsson visar att det finns många regler som styr hur, var och när man kan bryta mot reglerna, och på det viset spela outside. De nya reglerna styr hur en jazzmusiker kan bryta mot de gamla reglerna.

Ambitiöst projekt med grönt väte i havet – vätgasledning från Barcelona till Marseille planeras

Ett ambitiöst projekt med grönt väte håller på att ta form vid Medelhavet. En undervattensledning ska föra vätgas från den iberiska halvön till resten av Europa.

Spanien, som satsat stort också på vind- och solenergi, kommer i framtiden kunna förse sina nordligare grannar med miljövänlig vätgas via en gasledning i havet mellan Barcelona och Marseille.

Om allt går enligt planerna ska vätgasledningen vara färdig senast 2030, säger Frankrikes president Emmanuel Macron.

Macron träffade på fredagen ledarna för Spanien och Portugal i den spanska staden Alicante för att formellt skriva under avtalet om det gemensamma projektet.

Projektet H2Med anses kunna underlätta EU:s övergång till grön energi.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez säger att gasledningen kommer att stärka EU:s strategisk autonomi i fråga om energi.

Källa: AFP

Rysk domstol: Ilja Jasjin är skyldig till spridning av ”falsk information” om den ryska armén

En rysk domstol har slagit fast att oppositionspolitikern Ilja Jasjin är skyldig till spridning av ”falsk information” om den ryska armén, rapporterar nyhetsbyrån RIA Novosti.

Åklagare har begärt att Jasjin ska dömas till nio års fängelse.

Senare under fredagen ska domstolen slå fast straffet.

Läs också: Moskvadomstol ska fälla sin dom över krigskritikern Ilja Jasjin

Det ser ut att bli en vit och kall jul i hela landet

Om nuvarande prognoser håller streck blir julen vit och kall i hela landet, säger MTV:s meteorolog Markus Mäntykangas.

Ett köldområde drar in över Finland så att temperaturen vid klart väder kan sjunka till -20 grader i söder och till -30 grader i norr under julhelgen. Men jultemperaturen beror på molnigheten, säger Mäntykangas.

I början av nästa vecka drar ett omfattande snöområde in över Finland. Det snöar mer i söder än i norr.

Enligt nuvarande prognoser kommer snön inte smälta bort före jul så det är allt mer sannolikt att det blir en vit jul i hela landet.

Poddar

BUU-klubbens julkalender lucka 9: Dansen

Plåstret har ordnat en dansföreställning för Mustomten. Den verkar locka fram en massa skratt innan dansen ens har börjat.

Kvinna framför busskur.

Busskuren framför Åbo Svenska Teater flyttas inte

Åbos stadsmiljödirektör Christina Hovi föreslår att Åbo stadsmiljönämnd godkänner gatuplanen för Auragatan mellan Salutorget och Hansakvarteret. Planen innehåller en busskur framför Åbo Svenska Teater. Också Åbos projektchef Janne Laine anser att kuren ska stå där.

Åbo museicentral har motsatt sig busskuren framför den skyddade teatern från 1839. I förslaget sägs att det är beklagligt att fasaden skyms, men att kollektivtrafikens servicenivå och bekvämlighet är viktigare.

Nämnden möts 13.12.2022.

Gågatan i Vasa förlängs till stationen - idag invigs den

Idag invigs den nya gågatan i Vasa. Gågatan på Hovrättsesplanaden har förlängts med ett nytt parti som sträcker sig från Storalånggatan ner till järnvägsstationen.

Enligt arbetsplatschefen Jukka Saari har arbetet varit utmanande speciellt efter att man hittat över hundra år gamla konstruktioner under gatan.

Invigningsceremonin pågår mellan 15 och 17 idag och på programmet står bland annat en modeuppvisning samt glögg och pepparkakor.

Patrias pansarfordon till Japan

Japans armé har valt finska Patrias pansarfordon AMVxp 8x8 till sitt nya trupptransportfordon.

Beslutet offentliggjordes av Japans försvarsministerium på fredagen, uppger Patria i ett pressmeddelande.

Enligt Patria är nästa steg avtalsförhandlingar som inleds omgående. Fordonen tillverkas i Japan under licens.

Patrias AMVxp-fordon kommer att ersätta de pansarvagnar som för närvarande används av den japanska armén.

Ryssland: Fångutbytet mellan Bout och Griner innebär inte en bättre relation mellan Ryssland och USA

Den ryska talesmannen Dmitrij Peskov säger att fångutbytet mellan USA och Ryssland inte är ett tecken på förbättrade relationer mellan USA och Ryssland.

I går frigav USA den ryska vapenhandlaren Viktor Bout medan Ryssland frigav den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner.

– Samtalen handlade uteslutande om själva utbytet. Det är antagligen fel att dra några hypotetiska slutsatser om att de skulle ha varit ett steg mot att övervinna krisen i relationen mellan Ryssland och USA. De bilaterala förbindelserna fortsätter att förbli i ett sorgligt tillstånd, sa Peskov enligt nyhetsbyrån Tass.

Källa: Reuters

Brand härjar på stort köpcentrum nära Moskva – åtminstone en död

Tidigt under fredagsmorgonen bröt en brand ut i ett av Rysslands största köpcentrum Mega Khimki nära Moskva. Åtminstone en person ska ha dött rapporterar ryska medier.

Robbie Williams seisoo tummaa taustaa vasten kädet puuskassa ja katsoo vakavana kameraan. Williamsilla on yllään farkkutakki.

Stora artister förgyller festivalsommaren nästa år – Robbie Williams till Pori Jazz

Brittiska Robbie Williams kommer att vara en av stjärnartisterna på Pori Jazz nästa sommar.

Williams åker ut på en Europaturné för att fira 25 år som soloartist. Han uppträder på Skrivarholmen i Björneborg på festivalens avslutningsdag, den 15 juli.

I mitten av juni spelar den norska gruppen Röyksopp i Åbo. Duon spelar sin elektroniska musik på Kesärauha-festivalen.

Kesärauha-festivalen ordnas i juni i Slottsparken i Åbo. Biljetterna till Kesärauha börjar säljas i dag (fredag 9 december).

FPA:s webbplats låg nere

Folkpensionsanstaltens webbplats fungerar igen, efter att ha legat nere i omkring en timme på fredagsmorgonen.

Enligt ett meddelande som publicerades på fpa.fi var webbplatsen tillfälligt ur bruk. FPA:s e-tjänster fungerade fortfarande på MittFPA.

Vid niotiden fungerade webbplatsen som normalt igen.

Inlägget uppdaterades klockan 9:15 om att webbplatsen återigen fungerar.

USA:s representanthus godkänner lag som ska skydda samkönade äktenskap

USA:s representanthus godkände på torsdagen ett lagförslag som ska skydda samkönade äktenskap i federal lagstiftning.

Alla demokrater och 38 republikaner röstade för lagen, som sedan tidigare godkänts i senaten.

Den nya lagen kräver inte att delstater legaliserar samkönade äktenskap, men stipulerar att de måste erkänna ett äktenskap så länge det var giltigt i den delstat där man gift sig.

Lagen skyddar även par med olika etnicitet genom att kräva att delstater erkänner äktenskap utan hänsyn till ”kön, ras, etnicitet eller nationellt ursprung”.

I somras upphävde den konservativt ledda högsta domstolen i USA rätten till abort, vilket har väckt oro hos bland annat demokraterna om att domstolen också skulle häva beslutet från 2015 att tillåta samkönade äktenskap.

Källor: AFP, AP.

Den amerikanska flaggan med kongresshusets kupol i bakgrunden.

Senaten slog fast: Rätten till samkönade äktenskap ska tryggas på nationell nivå i USA

Den amerikanska senaten har genom ett ovanligt partiöverskridande samarbete godkänt en lag som tryggar rätten till samkönade äktenskap på federal nivå.

FN: Behövs mera pengar för att få bukt med koleran i Haiti

FN slår larm om att man behöver betydligt mer pengar för att få stopp på kolerautbrottet i svårt krisdrabbade Haiti.

Den karibiska önationen plågas av svår fattigdom, utbredd hunger och brutalt gängvåld. Sedan oktober har nästan 300 människor dessutom dött i koleraepidemin där.

Också hjälparbetet försvåras av de våldsamma gängens terror, speciellt i huvudstaden Port-au-Prince.

Enligt FN:s humanitära koordinator för Haiti, Ulrika Richardson, har FN lyckats samla ihop bara drygt 23 miljoner dollar hittills, då man skulle behöva 145 miljoner dollar för kampen mot koleran på Haiti.

Källor: STT, AP

Pyttis kommundirektör vill inte bli stadsdirektör i Fredrikshamn

Pyttis kommundirektör Terhi Lindholm har dragit sig ur stadsdirektörsvalet i Fredrikshamn.

Lindholm meddelar på Facebook att hon i stället fortsätter på sin nuvarande post.

Hon ger ingen orsak till att hon tar tillbaka sin ansökan för tjänsten i Fredrikshamn.

Terhi Lindholm valdes till kommundirektör i Pyttis i maj och började jobba i augusti.

MT: Pekka Haavisto den populäraste presidentkandidaten

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) är den populäraste kandidaten i presidentvalet 2024, enligt en enkät gjord av Maaseudun Tulevaisuus.

17 procent av de som svarade på enkäten skulle rösta på Haavisto, som ställt upp i presidentval två gånger tidigare.

Andelen är densamma som i motsvarande undersökning i juli.

Direktören för Finlands Bank, Olli Rehn, toppade enkäten i somras, men har nu tappat väljarstöd. Stödet för Centerpolitikern Rehn är nu 14 procent, medan det var 20 procent i somras.

På tredje plats kommer Mika Aaltola, chef för Utrikespolitiska institutet. Stödet för Aaltola har stigit från fem procent i somras till över åtta procent.

Mer snö i slutet av veckan

Under slutet av veckan kan det snöa upp till kring fem centimeter på olika håll i Finland, säger jourhavande meteorolog Tuukka Keränen vid Meteorologiska institutet. Snömängden väntas ändå bli mindre än i början av veckan.

Det har snöat ovanligt mycket i södra Finland, där det på torsdagen kom 30 centimeter snö, vilket enligt Keränen är 15 centimeter mer än normalt.

I Södra Finland var snömängden nästan på samma nivå som i Lappland, där det var kring 30 centimeter snö.

Väglaget är dåligt eller mycket dåligt överallt i Finland på torsdagen, enligt Vägtrafikcentralen. Därför är det viktigt att man anpassar hastigheten enligt före och håller säkerhetsavstånd.

Källa: STT.

Problem i kollektivtrafiken i huvudstadsregionen

Omkring 200 buss-, tåg- och spårvagnsturer har ställts in under morgonen i huvudstadsregionen på grund av den stora mängden snö och det dåliga väglaget. Busstrafiken har drabbats värst.

Enligt HRT förekommer problem överallt i huvudstadsregionen. Fler turer kommer att ställas in under fredagens lopp.

De som använder kollektivtrafik rekommenderas kolla upp de aktuella tidtabellerna i appen Reseplaneraren eller på hemsidan.

Storbrand i köpcenter i Moskva

En stor brand har brutit ut i köpcentret Mega Chimki i en förort i nodvästra Moskva, uppger den ryska räddningstjänsten. Ett område på kring 7 000 kvadratmeter står i lågor.

Enligt ryska medier har en person dött, och en del av köpcentret uppges ha kollapsat.

Mer än 70 brandmän och 20 brandbilar jobbar med att få bukt med elden.

Mega Chimki ligger kring sju kilometer från Sjeremetevos internationella flygplats.

Källa: AFP

Nödmeddelande efter att långtradare med svavelsyra välte på riksväg 12

En långtradare med svavelsyra har vält och läcker på riksväg 12 i Lahtis, på vägen mellan Lahtis och Tammerfors.

Olycksplatsen ligger nära rampen till väg 167, ungefär en halv kilometer från den västra utmynningen av liipola tunnel.

Räddningsverket i Päijänne-Tavastland har skickat ut ett nödmeddelande, och uppmanar människor att undvika området, stanna inomhus och stänga av ventilationen.

Räddningsverket håller på att bekämpa läckaget. Vägen är avstängd och trafiken styrs till en omväg.

USA försöker hindra Microsofts köp av speltillverkaren Activision

USA:s konkurrensmyndigheter försöker stoppa jätteaffären där Microsoft skulle köpa speltillverkaren Activision, spelstudion bakom bland annat Call of Duty-spelen.

Microsoft, som tillverkar spelkonsolen Xbox, meddelade i januari att bolaget köper Activision för 68,7 miljarder dollar, en ny rekordaffär inom spelbranschen.

De amerikanska konkurrensmyndigheterna anser ändå att affären skulle förvränga marknaden och har lämnat in en klagan.

– Microsoft har redan tidigare visat att de kan, och kommer att undanhålla innehåll från sina rivaler inom spelbranschen, säger Holly Vedova, direktör vi konkurrensmyndigheten.

Microsofts vd Brad Smith säger att bolaget kommer att ta frågan till rätten.

Källor: Reuters, AFP

Snön orsakar förseningar på Helsingfors-Vanda flygplats

Snöyran i södra Finland har orsakat förseningar på Helsingfors-Vanda flygplats. Många flyg är försenade, vissa flera timmar.

Redan på onsdagen varnade flygplatsoperatören Finavia passagerare om möjliga förseningar. Ankommande flyg, avgående flyg och baggagehanteringen påverkas av snöfallet.

Iltasanomat rapporterade först om förseningarna.

Cyanobakterier färgar is, vatten och strand blå vid Helsingfors kust

Det här meddelar Finlands miljöcentral.

Den blåa färgen uppstår då de blågröna algerna är döende och frigör färgämnet blå spirulina, alltså fykocyanin.

Också döda blå-gröna alger kan vara skadliga i stora mängder och därför ska man vara försiktig då om man råkar på blå is, vatten eller strand.

Namnsdagar 9.12

Anna, Annika, Anne, Annette, Ann, Anneli, Anni
Finska: Anne, Anna, Anni, Anu, Anneli, Annika, Annikki, Annukka, Annu
Ortodoxa: Anna, Anni, Anja, Anneli, Anita, Anu, Hanna
Samiska: Ánne, Ánná
Namnsdagar © Helsingfors universitet