Hoppa till huvudinnehåll

Vem var kvinnan bakom Pippi?

Hon gestaltade Pippi på bild, men vem var hon?

Trots att hon skapade bilden av den Pippi vi alla känner till med fräknar över hela ansiktet och två roströda flätor som står rakt ut är det få som känner till kvinnan som gav bildlig gestalt åt många av Astrid Lindgrens mest älskade figurer.

De nordiska spelbolagen – en jackpot för Malta

Spelindustrin utgör 12 procent av Maltas BNP.

Malta är EU:s minsta medlemsland men är en gigant inom spelindustrin. Medelhavsön har genom sina liberala spellagar lockat till sig över 300 utländska spelbolag. Spelindustrin har fått Maltas ekonomi att blomstra.

Så här vinner du en debatt

Wilma och Algot om att debattera: Lyssna på den andra.

Har du förlorat lite för många debatter den senaste tiden? Då kanske Wilma Ek och Algot Silvennoinen kan hjälpa dig. De har nämligen vunnit en debattävling.

Tipsa oss: Vad gör ni hemma på sportlovet?

Vi vill höra om roligt, billigt, knasigt och lyxigt program.

Alla har inte råd eller möjlighet att resa utomlands med familjen under sportlovet och vädret är nu vad det är i Finland. Ge oss tips på hur man kan överleva en tråkig sportlovsvecka hemma!

Spotlight: Jogga dig till bonus

Finländska företag har börjat dela ut aktivitetsarmband till sina anställda för att följa med hur de motionerar och sover. Man kan till och med få lönebonus om man joggar flitigt.

Sportlov

Må så gott och ha det bra!

Är ni frisk? Mår ni gott?

Slalom är en utmärkt modern sport särskilt för ungdomen. Föräldrarna får betala dyrt för slalomutrustningen, men de betalar gärna för en sportgren som för ut barnen i den friska luften och håller de unga borta från kaféer och gator.

En underdogs klassresa i 1700-talets Åbo

Han blev tiggare för att få studera vid Kungliga Akademien.

Han blev tiggare för att få studera vid Kungliga Akademien i Åbo. Pehr Stenberg gjorde en klassresa från fattig bondpojke i Umeåtrakten till att bli prästvigd i Åbo domkyrka på 1780-talet. Underdogperspektivet genomsyrar hans självbiografi och ger också en unik inblick i östra rikshalvan på den här tiden.

Yle Live: Nightwish i Mexico City

Inspelningen är från Metropolitanteatern i oktober 2015.

Under åren 2000-2016 besökte Nightwish Mexiko åtta gånger och uppträdde sammanlagt 16 gånger. Vi ser första sändningen av en giginspelning som är ett sammandrag från konserten på Metropolitanteatern i oktober 2015.

Suomi Finland 100 på Arenan

Finland 100 med nostalgi!

Yle Arenans egen Finland 100-kanal för oss med hjälp av arkivmaterial på en nostalgiresa genom det 100-åriga Finland. Hur har Finland byggts upp, hur har dess miljöer, kultur och medborgare förändrats genom årtiondena? På kanalen samlas också jubileumårets viktigaste program.

Vill du besöka Yle? Så här går det till

Välkommen med på en rundvandring! Lär känna Yle och oss som jobbar här. Genom Yle Visit har du möjlighet att ta en titt bakom kulisserna och bekanta dig med vår verksamhet från insidan.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!