Hoppa till huvudinnehåll

Två månader sedan knivhuggningarna i Åbo - se webbdokumentär om de dramatiska dagarna efter dådet

3 minuter som förändrade Finland.

”Människorna var panikslagna, grät och sprang”, så beskrev ett ögonvittne situationen på Åbo salutorg den 18 augusti. En marockansk asylsökande dödade två personer och skadade åtta i ett dåd som chockade Finland. Det finns fortfarande många frågor kvar kring dådet.

Alfons Åberg-författaren Gunilla Bergström: “Vad är det för en fruktansvärd våldsvärld vi hamnat i?"

Alfons fyller 45 - nu erövrar han Kina.

Gunilla Bergström räds inte att skriva om svåra saker som skilsmässa, våld och krig för barn. “Jag går mina egna vägar och skriver om saker som upptar mig”. Så säger författaren vars lilla skapelse Alfons Åberg, han med brun myströja och det ovanligt stora huvudet, fyller 45 i år. Nu ska alla Alfonsböckerna ges ut i Kina.

Mest lästa

Trumps inreseförbud stoppat igen

Skulle ha trätt i kraft på onsdag morgon.

En federal domare stoppade på tisdagen stora delar av president Donald Trumps nyaste version av inreseförbud till USA bara några timmar innan det var meningen att det skulle träda i kraft.

FN-toppen Laura Londén: Jämställdhet kan rädda världen på 13 år

FN-rapport: Kvinnors sexuella rättigheter försvagas.

FN:s mål för hållbar utveckling: att utrota fattigdom och ojämlikhet, kan bara uppfyllas om kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa förbättras, säger Laura Londén, chef för FN:s befolkningsfond UNFPA. Men vägen dit är lång, i dag släpper UNFPA en rapport som visar på allt större ojämlikhet mellan könen i utvecklingsländer.

Joshuas motståndare i VM-titelmatchen byts ut

Nya motståndaren lystrar till namnet Carlos Takam.

Fransmannen Carlos Takam ersätter bulgaren Kubrat Pulev i IBF-förbundets VM-titelmatch i tungvikt mot britten Anthony Joshua. I samma evenemang boxas Robert Helenius mot britten Dillian Whyte.

Utsatta invandrare är lysande affär på svarta bostadsmarknaden - kan krävas på tusentals euro för att få kontrakt

Nu krävs nolltolerans för svarta bostadsmarknadens fiffel.

Utan bostad i Helsingfors? Hosta upp 3 500 euro i "förmedlingsavgift" så ordnar det sig. Så kan det låta när invandrare söker bostad. Särskilt utsatta är de som söker eller just har fått asyl. De bostadslösas natt uppmärksammas på olika håll i Finland i kväll.

Analys: Arve tar över i Åbo - vad kan vi vänta oss?

Många inom Samlinsgpartiet drog en lättnadens suck efteråt.

Stadsdirektörsvalet i Åbo blev exakt den rysare som på förhand verkade sannolik. Samlingspartisten Minna Arve valdes på måndag efter omröstning till ny stadsdirektör med en rösts marginal. Inom samlingspartiet drog många en lättnadens suck efter måndagens thriller. Man lyckades med ett nödrop hålla fast vid stadsdirektörsposten.

Finländska krigare deltar i slutoffensiven mot Raqqa - läs Svenska Yles intervju med en av dem

"Kullervo" är frivilligsoldat i kurdernas led mot IS.

Den finländska fänriken "Bagok Kullervo" väntar nu på de sista striderna mot IS i Raqqa. I förmiddags när Svenska Yle var i kontakt med honom sade han att det ännu var lugnt vid fronten. Kullervo, som åkt till Syrien som frivilligsoldat, slåss med de kurdiska styrkorna mot terrorgruppen IS.

Ur arkivet: När du inte har ett hem

Hemlös man, 1968

Frånsidan: Hemlös

Vi får följa en hemlös man i Helsingfors.

Vad händer med dem som ingen har någon användning för? frågar Claes Andersson i det här reportaget från 1968. Vi får följa en hemlös man i Helsingfors.

Pressad - en kampanj om abiturienters stress

Gymnasiet är för tungt tycker hälften av de studerande.

Hälften av de studerande i gymnasiet tycker att det är för tungt. Allt flera lider av skolutmattning. Därför behövs kampanjen Pressad, som tar fasta på det här och vad man kan göra för att hjälpa abiturienterna och studerandena.

Direkt på Arenan

Välkommen till Svenska.yle.fi!

Läs mera:

Mulet och på många håll regn

Mulet och till en början på många håll regn. Senare på dagen västerifrån uppehåll och något klarare, men i öster ännu regnskurar. I norr förekommer lokalt blötsnö eller snöfall.

Dagens högsta temperatur är 5-10 grader. Svag eller måttlig vind mellan nord och väst.

Läs hela väderrapporten här.

Läs mera:

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp!

Svenska Yle är aktiv också på sociala medier. Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och Whatsapp.

Webbredaktör just nu


Telefon: +358 40 674 2085   E-post: justnu@yle.fi