Hoppa till huvudinnehåll

Justitieministeriet vill ha dialog med språkgrupperna

Attityderna har hårdnat, ministern lovar göra vad han kan.

Språkklimatet har skärpts i Finland den senaste tiden och attityderna ser ut att bli allt njuggare, visar bland annat den senaste språkbarometern. Det här bekymrar Justitieministeriets delegation för språkärenden, som på torsdagen bjöd in företrädare för olika språkgrupper till en diskussion kring språkfrågor.

Obs debatt: Hur ska USA överleva valstriden?

Hur ska USA överleva den mest sönderslitande valstriden i mannaminne? Alexandra Pasternak-Jackson från den amerikanska handelskammaren Amcham, medieforskaren Anu Koivunen, ambassadör Jukka Valtasaari och Yles korrespondent Christian Vuojärvi deltar i Obs debatt.

"Tioåriga flickor är nyckeln"

Mycket undergräver deras hälsa och rättigheter.

Tio år kan ses som en vändpunkt i en flickas liv. Men många tioåringars liv styrs av diskriminerande normer och lagstiftning som innebär att deras möjligheter att leva ett fullskaligt liv tas ifrån dem. Nu är det dags att ingripa sägs det i en ny FN-rapport.

Daniel Olin: Ännu en pinsam EU-kris - ska vallonerna fälla frihandelsavtalet med Kanada?

"Visar hur svårt det är för Unionen att komma till skott."

Trots att EU i flera år har förhandlat om ett stort frihandelsavtal (Ceta) med Kanada har frågan sällan nått över nyhetströskeln. Processen är nu på slutrakan och godkännandet av avtalet skulle förmodligen ha gått många obemärkt förbi om inte de fransktalande vallonerna i Belgien hade satt käppar i hjulet, skriver Yle Nyheters EU-korrespondent Daniel Olin.

Spansk domstol häver tjurfäktningsförbud i Katalonien

Det handlar om en del av det spanska kulturarvet.

Den spanska författningsdomstolen häver förbudet mot tjurfäktning i Katalonien i Spanien. Domstolen anser att tjurfäktning hör till det spanska kulturarvet och att ett beslut om förbud bör tas av den spanska centralregeringen och inte i regionerna.

Professor: Föråldrat att tala om militärt vakuum på Åland

Ålandsdebatten ökar på spänningarna befarar Martin Scheinin.

Den pågående diskussionen om Ålands demilitarisering riskerar att öka på spänningarna kring Östersjön, anser professorn i internationell rätt Martin Scheinin. Enligt Scheinin är Ålands demilitarisering en viktig fråga - både symboliskt och strategiskt. Läs också: Fredens öar snart ett minne blott? Demilitariseringen av Åland en laddad fråga

Video: Den nakna shamanen

Kärlek, karma och energier med Benny Smeds.

Vi kan älska andra först efter att vi lärt oss att älska oss själva, säger Benny Smeds, livsguide och shamanhealer. Hjälp Benny att hjälpa dej - se videon!

Red Dead Redemption - en kärleksförklaring

Susanne ser tillbaka på västernspelet.

Västernspelet Red Dead Redemption slog ner som en blixt från klar himmel med sin fängslande story och känsla. Det var också spelet som lärde Susanne på Yle Spel att hantera näthat.

Mörkret sänker sig över Waldemars pensionat

Tjockare än vatten 2 utspelar sig på ett vintrigt Åland.

Andra säsongen av Tjockare än vatten är här. Vi träffar åter syskonen Waldemar som nu äger pensionatet på Åland som de ärvt efter sin mamma. Tillsammans skall de driva stället medan vintermörkret tränger in genom väggarna och ger upphov till nya konflikter.

Möt syskonen Waldemar

Se intervjuer med skådespelarna i Tjockare än vatten.

Kommer ni ihåg syskonen Waldemar? Lasse, Oskar och Jonna som kämpade för att ärva familjens pensionat ute på Åland? I den andra säsongen av Tjockare än vatten återförenas de igen för att driva pensionatet medan oförrötterna fortsätter att tränga sig på.

Popfest kommer igen

Den populära musikfestivalen ordnas också nästa sommar.

Musikfestivalen Popfest i Borgå får en fortsättning också nästa sommar. Det meddelar arrangören Varuboden-Osla.

Luciakandidaterna utsedda

Här är listan på de tio kandidaterna!

De tio kandidaterna till Finlands lucia är utsedda, och de representerar så gott som hela Svenskfinland. Att välja vilka tio som skulle gå vidare var inte lätt, säger juryn.

Vetebröd med kärnat smör

Filip Langhoffs bröd bakas med fördeg och avnjuts tillsammans med smör som du kärnar på några minuter. Något tidskrävande, men värt besväret.

Helt speltvete och oxe i gryta

Oxsvans har mycket smak och i Filip Langhoffs långkokta gryta kommer den till sin rätt tillsammans med helt speltvete, vitt vin och rotfrukter.

Att leva med hotet om bröstcancer

Judith Sibelius opererade bort en knöl när hon var 20.

Hur känns det att se sin mamma genomgå bröstcancer samtidigt som du vet att det kanske också händer dig? Det vet Judith Sibelius som opererade bort en knöl redan när hon var 20 år gammal.

Få lokala nyheter i din mobil!

Prioritera nära dig-nyheter med vår app Nyhetskollen.

Är Nykarleby din hemort och viktig för dig? Eller Pargas? Esbo? Med vår nyhetsapp Nyhetskollen kan du försäkra dig om att inget som berör hemknutarna går dig förbi.

Barn i Finland i 100 år - berättelser efterlyses

Dela med dig av ditt mest betydande barndomsminne.

Tjärapytts? Twist? Giana Sisters? BMX? Vad lekte du när du var barn? Vad var det bästa att göra tillsammans med vuxna? Vilka var nymodigheterna? Vilka bus gjorde du? Var du med om någonting riktigt skrämmande? Och vad var riktigt, riktigt roligt?

Besök Yle!

Så här går det till om du vill besöka oss på Yle.

Vi ordnar rundvandringar som är öppna för alla bland våra lokaler i Böle och Tammerfors. Läs mera om hur du bokar en guidning!

Direkt på Arenan