Hoppa till huvudinnehåll

Innehåll från svenska.yle.fi

Huvudinnehåll

Huvudinnehåll

  • Yle-appen är för dig som vill ha koll på vad som är på gång och vad som trendar just nu.
  • Ladda ner Yle-appen
  • Med Yle-appen kan du följa med toppevenemang inom olika genrer direkt.
  • Yle-appen ger dig bakgrunden till fenomen, trender och världshändelser.

Grönt ljus för vaccinplikt för alla vuxna i Österrike | 28 nya coronarelaterade dödsfall | Många gravida är ovaccinerade

Vi uppdaterar dig med de senaste nyheterna angående coronaviruset.

Senaste uppdateringar

20.1
Österrike först i EU med vaccinplikt för alla vuxna
20.1
Restriktioner förlängs i Birkaland, Egentliga Tavastland och Södra Karelen
20.1
FBC införskaffar 6 miljoner hemtest för skolbarn

Så blev politiskt våld en medelklasshobby i USA

Joe Biden lovade i början av sitt presidentskap att ena det amerikanska folket. Efter ett år vid makten har det inte gått vägen. I stället är landet tudelat och val präglas av politiska våldsamheter. Och mer våld är att vänta under kommande val i år. Det säger USA-forskare Oscar Winberg som gästar Nyhetspodden.

Tareq Taylors matresa

En personlig matresa till Palestina.

En ny etta igen på Vegatoppen – rösta här!

Carisma är ny etta med låten Ensam här med minnen

Nytt & populärt

Lyssna på ljudnyheter

Trump kan inte stoppa Kapitoliumdokument

USA:s tidigare president Donald Trump kan inte stoppa offentliggörandet av dokument som rör stormningen av Kapitolium i januari i fjol. Det slår högsta domstolen i USA fast. Trump och hans advokater har försökt förhindra att hundratals dokument överlämnas till ett kongressutskott som utreder attacken. Det handlar bland annat om anteckningar av Trumps närmaste medarbetare och om utkast till tal. De tre konservativa HD-domarna som utsågs av Trump-administrationen motsatte sig inte heller beslutet. Redaktör: Katarina Björk

Tonga har nåtts av hjälpförsändelser

Den vulkan- och tsunamidrabbade önationen Tonga har nu nåtts av de första flygplanen med hjälpförsändelser från Nya Zeeland och Australien. Det blev möjligt fem dagar efter undervattenvulkanen Hungas utbrott, eftersom man lyckats sopa undan aska vid den viktigaste flygplatsen på huvudön Tongatapu. Hittills har det bara rapporterats om tre dödsoffer för vulkanutbrottet i Tonga, men den materiella förstörelsen är stor. Just nu uppges bristen på rent vatten vara det allra största problemet. Redaktör: Milli Lindberg.

Centern går om i sista mätning: "Besvärligt välfärdsval för Sannfinländarna"

YLEs sista mätning visar ökande väljarstöd för Centern i välfärdsvalet. Samlingspartiet är störst, men SDP:s andraplacering kan vara hotad. Sannfinländarnas frågor verkar inte viktiga i det här valet, säger forskningschef Tuomo Turja på Taloustutkimus. Reporter Bengt Östling.

Visst var det ett övergrepp, säger Tom Hellsten, 40 år senare

Pastorn tvättade unga pojkar från topp till tå, övergreppen var satta i system i tiotals år vid frikyrkoförsamlingen i Grankulla. I dag träder Tom Hellsten fram, 40 år senare, för att uppmana andra offer för övergrepp att ange gärningsmännen medan tid är. Pastorn i Grankulla dog innan han hann höras. För Hellsten och hela församlingen innebar omfattningen av övergreppen en stor sorg än i dag. Reporter: Anna Savonius.

Estlands ÖB: Ryskt anfall mot Ukraina sannolikt

Estlands överbefälhavare Martin Herem anser det sannolikt, att Ryssland snart inleder en militär offensiv mot Ukraina. Herem uttalade sig i dag för Estlands rundradiobolag ERR. Enligt Herem har Ryssland skickat klara signaler om sina avsikter, genom att flytta trupper till närheten av Ukrainas gräns. Han menar att Ryssland vill framså som ett stort, starkt och farligt land, och förstöra känslan av trygghet i Europa. Martin Herem tror inte att Estland kommer att drabbas av en militär konflikt på sitt eget område, oavsett vad som sker i Ukraina. Däremot väntar han sig fortsatt hybridkrigföring, till exempel cyberattacker från ryskt håll. Mikael Schulman

Namnsdagar 21.1

Agneta, Agnes
Finska: Aune, Oona, Netta, Auni
Ortodoxa: Maksima
Samiska: Ávdnos
Namnsdagar © Helsingfors universitet
Välfärdsområdesvalet

Hur ska man hitta någon att rösta på?

Vasabon Watban Alfaisal tänker rösta i välfärdsområdesvalet, eftersom han tycker att det är viktigt att få så bra vård som möjligt i framtiden. Men vem ska han riktigt rösta på? Hjälper valkompassen en ung väljare att hitta sin kandidat?