Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland faller i välståndsligan

Från 2015
Stege på en vägg.
Bildtext Finland klättrar nedåt på välståndsstegen
Bild: Patrick Holmström

Finland har fallit till plats nummer nio när man jämför välståndet i olika länder. I fjol var Finland på åttonde plats och år 2010 på tredje plats. Det visar The Legatum Prosperity Index 2015.

Här är de tio bästa i välståndsligan:
1. Norge
2. Schweiz
3. Danmark
4. Nya Zeeland
5. Sverige
6. Kanada
7. Australien
8. Nederländerna
9. Finland
10. Irland

De fem följande är USA, Island, Luxemburg, Tyskland och Storbritannien. De fem länder som enligt rankingen har det sämsta välståndet är Burundi (plats 138), Tchad, Haiti, Afghanistan och Centralafrikanska republiken på plats nr 142.

Slutresultatet är en sammanvägning av åtta olika delindex. De är (siffran inom parentes visar Finlands position inom varje delindex): Ekonomi (33), Företagsamhet och möjligheter (8), Styrelse (5), Utbildning (7), Hälsa (13), Trygghet och säkerhet (3), Personlig frihet (18), Socialt kapital (5).

Efter åratal av låg tillväxt och stigande arbetslöshet är det inte så konstigt att Finland halkar nedåt på skalan. Det som däremot är lite konstigt ät att Finland ligger på en blygsam sjunde plats när det gäller utbildningen. Efter all hype kring Pisaresultaten kunde man väl ha väntat lite högre position.

En annan sak som sticker i ögat är att Finland ligger på 18 plats när det gäller personlig frihet. Delindexet mäter bland annat tolerans mot minoriteter och immigranter, friheten att välja och tillfredsställelsen över valfriheten. Här är ettorna i alla kategorier:

Ekonomi: Singapore
Företagsamhet: Sverige
Styrelse: Schweiz
Utbildning: Australien
Hälsa: USA
Trygghet: Hong Kong
Personlig frihet: Kanada
Socialt kapital: Nya Zeeland

The 2015 Legatum Propensity Index

Diskussion om artikeln