Hoppa till huvudinnehåll

Våra största OS-hopp

Yle Sporten rankar Finlands hetaste medaljkandidater i vinterspelen i Peking nästa år.

10. Damernas stafett

Glädjescenerna i Oberstdorf var så euforisprudlande att man snabbt glömmer bort hur otippat stafettbronset egentligen var. 

Det positiva för Finland är att laget kan se ännu bättre ut om ett år, särskilt om Krista Pärmäkoski hittar formen och Kerttu Niskanen återvänder.

Historien talar för Finland: I de elva senaste stafetterna i VM och OS har Finland stått på pallen åtta gånger.

Precis som i VM måste allt klaffa för att en medalj ska bli verklighet. Och ett toppland som Sverige får gärna valla bort sig. Norge, Sverige och Ryssland gäller fortfarande som de tre favoriterna.

9. Damernas lagsprint

Det gäller att inte stirra sig blind på sjundeplatsen i VM. Det finns flera faktorer som tyder på bättre framgång i Peking. Framför allt borde Kerttu Niskanen ha återhämtat sig från sin skada – och Krista Pärmäkoski vara i bättre form. Dessutom är det klassisk stil och inte fristil som gäller.

Då det senast stod klassisk lagsprint på OS-programmet tog Finland silver – i Sotji 2014 åkte Niskanen tillsammans med Aino-Kaisa Saarinen. Pärmäkoski är dubbel VM-medaljör i lagsprint, även om framgångarna kom 2011 och 2013.

Den rutinerade duon Pärmäkoski–Niskanen kommer att sätta mycket krut på stafetterna, eftersom de individuella framgångschanserna är begränsade.

Vad bredden beträffar har damerna det bra ställt. Det finns en sund konkurrens om sprintplatserna – och goda ersättare om veteranerna tappar i tempo. Johanna Matintalo och Jasmi Joensuu utmanar närmast.

8. Enni Rukajärvi

Åren går, men säkerheten består. När Enni Rukajärvi tävlar brukar det bli medalj – eller i varje fall snudd på en placering på podiet.

Slopestyleveteranen har redan ett silver från Sotji och ett brons från Pyeongchang. I Peking är det dags att fullborda OS-hattricket.

Rukajärvi lär dessutom vara revanschsugen efter att ha missat ett VM-brons i slopestyle med 0,23 poängs marginal.

Den Kuusamobördiga åkaren har två reella medaljchanser i OS. De senaste åren har Rukajärvi skördat större framgångar i big air än i slopestyle.

7. Herrarnas stafett

Skandalscenerna i världscupen i Lahtis skruvade upp förväntningarna – men stafettmedaljen i VM i Oberstdorf uteblev. Trots det besitter Finland den tredje bästa herrkvartetten i världen – på papper.

Om Iivo Niskanen hittar storformen och Joni Mäki en ytterligare uthållighetsväxel går Finland in som klar bronsfavorit i Peking, bakom överlägsna Norge och Ryssland. 

Perttu Hyvärinen och Ristomatti Hakola får inte tappa terräng till tätåkarna – och måste också hålla sig friska. Det finns ingen bredd att tala om i den bräckliga herrtruppen.

6. Rene Rinnekangas

Avslappnad, sorglös, kreativ. Det är tre ord som beskriver det senaste stjärnskottet på den finländska snowboardhimlen: Rene Rinnekangas.

Rinnekangas inledde året med att ta brons i slopestyle i ansedda X-games. I VM i mars upprepade han framgången i VM.

Rinnekangas åkning är nyskapande och präglas av en säregen stil. Storformen är redan ett faktum – nu har han ett år på sig att utöka repertoaren och bli ännu bättre. 

Den 21-årige innovatören har redan varit med i ett OS. I Pyeongchang föll han i slopestylekvalet och tävlade i big air med gipsad hand.

5. Hockeyherrarna

Äntligen! Efter en paus på åtta år är världens bästa herrhockeyspelare tillbaka i OS-rinken. Den här gången har laget alla chanser att spela sig in i blåvita hjärtan och ta medalj.

Det senaste decenniet har flera finländska stortalanger draftats i de första rundorna. Talanger, som blommat ut och blivit dominanta spelare i världens bästa liga.

Det vattnas lätt i munnen då man drömmer om kedjor som Laine–Barkov–Puljujärvi eller Teräväinen–Aho–Rantanen. "Finlands lag är åtminstone på pappret starkare än alla tidigare upplagor av Lejonen", skriver Yle Sportens NHL-guru Anders Nordenswan.

Kan Finland till och med ta guld? Osvuret är bäst. 

4. Iivo Niskanen

För två år sedan hade Iivo Niskanen rankats högre. Nu gäller en mittenplats på listan, på grund av en säsong med mellanmjölksprägel. För första gången på fem år blev Niskanen utan en individuell pallplacering i världscupen.

Men de två OS-gulden i prisskåpet talar ett tydligt språk: Man ska inte underskatta Niskanens förmåga att höja sig då det gäller – och pressa ut allt ur kroppen.  

Den tidigare kungen av klassiskt är ett solklart medaljhopp på 15 kilometer med klassisk stil. Om precis allt klaffar kan Niskanen också blanda sig i medaljstriden i skiathlon och på 50 kilometer klassiskt.

3. Ilkka Herola

I nordisk kombination får Ilkka Herola finna sig i att axla de största förväntningarna. Det är berättigat, med tanke på att han var den enda finländaren som tog tre pallplatser i världscupen i år. I VM blev det ett silver efter urstark åkning.

Vindsnabba Herolas stora styrka är snabbheten i spåret. Problemet är ojämnheten i backmomentet. Den senaste tiden har han fått upp spåret på den röda tråden. Håller trenden i sig?

Om svaret är ja är Herola en av Finlands i särklass största medaljkandidater. Herola har tre medaljchanser – de bästa i normal backe, men också i stor backe och i lagsprint, om parhästen Hirvonen höjer nivån.

2. Herrarnas lagsprint

Glädjescenerna i Oberstdorf är i färskt minne – men det finns redan skäl att blicka framåt. Silverduon kommer att splittras, eftersom det är klassisk stil som gäller i Peking. Den stora frågan är: Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola – eller Niskanen och Joni Mäki?

Niskanen har redan ett OS-guld i lagsprint från Sotji och borde ha tagit VM-guld hemma i Lahtis 2017. Han förväntas axla rollen som fältsprängande arbetshäst.

Frågan är om rutinerade Hakola eller framfusige och spurtsnabbe Mäki får dela ansvaret med herråkningens största blåvita affischnamn. Oavsett hur valet faller kommer Finland att vara en klar medaljkandidat i lagsprinten.

1. Hockeydamerna

Trea eller fyra – det har varit frågan för hockeydamerna de senaste decennierna i både OS-och VM-sammanhang. 

Men nu finns det tecken i luften som tyder på ännu ädlare medaljer. 

Finland tog sitt första VM-silver någonsin efter ett sanslöst drama hemma i Esbo 2019. Det kunde lika väl ha blivit guld.

Har den blåvita hockeyutvecklingen hängt med giganterna USA och Kanada sedan dess? I fjol stoppades VM av coronapandemin. Snart är det igen upp till bevis för Michelle Karvinen, Ronja Savolainen, Jenni Hiirikoski och gänget. VM i Kanada spelas i maj.

Laget är inte Finlands sannolikaste guldkandidat – men ändå det säkraste medaljkortet vi har.

Uppdaterad 19.04.2021 10:08.