Hoppa till huvudinnehåll

Årets höjdpunkter 2020

Ta del av det bästa av Yles innehåll och tjänster under det exceptionella året

Yle Vardagsrum

Under våren lanserade Yle konceptet Yle Vardagsrum, som bjöd på musik, underhållning och kultur virtuellt med hjälp av över 70 inhemska artister.

En helt ny version av Fest på slottet 2020

Coronasäkerheten prioriterades högt på nyhetsredaktionerna

Dokumentären Ett tungt år

Då pandemin började inleddes ett omfattande dokumentärprojekt som under hela året följde det finländska samhällets funktion och beslutsfattare i den nya situationen. Dokumentärserien Ett tungt år visade våren 2021.

Tilipäivä

Näsdagen – Nenäpäivä

YleX Naurumaraton

Idrottens Nostalgiveckoslut

Yle sammanstäIlde ett Nostalgiveckoslut om idrottsprestationer som har berört finländarna, för att kompensera de idrottsevenemang som ställdes in. Sändningarna samlade hundratusentals tittare.

Fredsmäklaren

Den finsk-spanska samproduktionen Paradiset, serien Fredsmäklaren som belyser fredsmäklarnas utmanande verksamhetsmiljö och White Wall som var en samproduktion med Sveriges rundradiobolag SVT, hörde till de dramaserier på Yles kanaler som också väckte internationellt intresse. Alla tre nominerades till tv-priset Gyllene Venla i sin serie. 

White Wall

Blod, svett och T-tröjor

Logged In

Den framgångsrika serien Logged in handlar om fem unga mäns liv utan att försköna något.

Mitt livs låt

SuomiLOVE

Melodi Grand Prix 2020

Tävlingen för ny musik (Uuden Musiikin Kilpailu)

Innan coronarestriktionerna började ordnade Yle den förnyade versionen av Tävlingen för ny musik - sex artister deltog i stället för de tidigare årens inbjudningstävlingar. Finlands eurovisionskandidat valdes på basis av publikens och en internationell jurys röster. 

Antti Holman oopperajuhlat 

Utöver den omfattande radiorepertoaren satsade Yle 2020 på ett intressant poddutbud. Av årets nya program har till exempel Antti Holman oopperajuhlat, Viimeinen johtolanka som behandlar kriminalitet samt Pieleen mennyt historia, som funderar på mänsklighetens historia, varit framgångsrika. 

Takaisin Pasilaan

Yle Mix

Yle Mix presenterar nyhetsteman på ett åldersanpassat sätt och letar efter teman i barnens egen värld.

Distansskolan

När coronarestriktionerna började stödde Yle skolorna och lärarna genom att erbjuda innehåll som stöd för distansundervisningen. Helheten Distansskolan erbjöd innehåll på tv, Yle Arenan och i Triplet-appen. Innehållet utnyttjades i stor utsträckning i finländska skolor och läroanstalter.

RSO

Radions symfoniorkesters konserter genomfördes huvudsakligen som distansproduktioner. Vid sidan av de tidigare årens sändningar på Yle Arenan och radio, inledde Yle Teema hösten 2020 direktsändningar av konserter på tv, vilket publiken har uppskattat.

Diskussionsprogram på teckenspråk Mikaela & Thomas

Nyheter på olika språk

Yle rapporterade om coronasituationen inte bara på finska och svenska utan också på teckenspråk, lättläst finska och svenska, samiska, ryska och engelska samt på våren som en ny tjänst även på arabiska, kurdiska, somaliska och persiska för att få ut informationen till så många olika befolkningsgrupper som möjligt.

Yle Kielikoulu – Yle Språkskolan

Yle Kielikoulu – Yle Språkskolan erbjuder stöd för den som vill  lära sig språk och följa med medier.

Hyvin sanottu – Bra sagt

Som ett nytt samhällsinriktat projekt lanserade Yle i slutet av året projektet Hyvin sanottu Bra sagt som främjar en konstruktiv diskussionskultur. I projektet deltar över hundra finländska samarbetsaktörer. Målet är att öka den ömsesidiga förståelsen genom att skapa nya möjligheter till möten med olika slags människor.