Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Nyfriterade churros med kanel och socker är en frasig höjdare på fikabordet och ett roligt alternativ till munkar

Från 2021
Uppdaterad 23.04.2021 16:39.
Churros är klassiker i spansktalande länder.
Bildtext Fritera churros som i de mexikanska gatuköken och servera med passionsfruktskola.
Bild: YLE/Strömsö

Churros är den spanska varianten av våra munkar. Churros bakas av en varm vetedeg och friteras som långa korvar. Sedan är det bara att doppa dem i en god sås.

Ursprungligen publicerad 14.10.2014

Churros är den spanska varianten av våra munkar. I Mexiko serveras churros ofta i gatustånd, på caféer eller till frukost. Ibland kan de vara fyllda med vanilj- eller kolakräm, eller så doppar man dem bara i en chokladsås.

Prova också att doppa churros i en varm kakao.

Churros med kola och passionsfrukt 

Ingredienser, 4 portioner:

Churros

120 g smör

2 ½ dl mjölk

1 nypa salt

1 msk råsocker

2 ½ dl mjöl

5 st ägg

½ l olja för fritering 

1 msk kanel

1 msk socker

Kolakräm med passionsfrukt

1 burk karamelliserad mjölk

1 st passionsfrukt

Gör så här:

  1. Värm smör, mjölk, socker och salt i en kastrull.

  2. Sikta ner mjölet och vispa degen tills den släpper från kastrullen.

  3. Häll över degen i en kall bunke.

  4. Slå in ett ägg i taget i degen.

  5. Häll upp degen i spritspåsar med stjärntyll. 

  6. Spritsa i långa "korvar" av deg i 180 C frityrolja.

  7. Fritera gyllenbruna och rulla sedan i kanelsocker.

  8. Fyll eventuellt med kolakräm. Då behöver du en spritspåse med liten tyll.

  9. Blanda karamelliserad mjölk med passionsfruktskärnor.

Servera nyfriterade churros med vaniljglass och passionsfruktskräm.

Churros del 1 - Spela upp på Arenan

Churros del 2 - Spela upp på Arenan