Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Strömsös örtexpert Alexandra De Paoli: Jag föll på knä och pussade en slåttergubbe

Från 2021
Alexandra de Paoli småler rakt in i kameran. Bakgrunden är en grönskande skogsdunge.
Bildtext Strömsös mångåriga örtexpert Alexandra De Paoli är trippelt bokaktuell. Hon skrev hela tre örtböcker när coronapandemin bröt ut och alla kurser, föreläsningar och tv-inspelningar ställdes in.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Högt ovan molngränsen, uppe i franska alperna, sprang örtexperten och sommarprataren Alexandra De Paoli oväntat på en slåttergubbe, Arnica montana. Örten fick en puss.

Alexandra De Paoli har fyra hemländer. Ett av hemmen ligger i franska Alperna, där hon älskar att springa, vandra och samla örter. Hon springer gärna ensam och blir därmed förvånande ofta uppläxad av äldre, ensamma män som hon möter på de smala bergsstigarna.

– De tar sig tid att stanna och vänligt förklara hur farligt det är att gå ensam. En del slår till och med följe med mig för att riktigt få föreläsa om hur farligt det är. Obegripligt, säger Alexandra.

Idag sommarpratar Alexandra De Paoli om örternas värld och inspirerar lyssnaren att ta till vara det vi slarvigt kallar för ”ogräs”.

Örtexperten Alexandra De Paoli om att avstå för att få något, om örter och ogräs

Programmet är inte längre tillgängligt

Alexandra De Paoli, som i mer än 15 år jobbat som tv-programmet Strömsös örtexpert, bor i fyra länder.

– Som en nomad flyttar jag runt, tillsammans med min brittiske man Jonathan. Det var inget vi planerade, men jag är väldigt nöjd med det här livet.

Alexandra de Paoli sitter och pysslar med örter vid ett trädgårdsbord. Gården är somrigt grönskande.
Bildtext Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och expert på hur man använder läkeväxter som komplement till skolmedicinen. Hon föreläser, skriver böcker, gör radio- och tv-program och ordnar örtvandringar.
Bild: Eva Svenning, grafik: Yle/Jussi Pernaa

“Jag får det bästa av fyra världar”

– På våren vill jag vara i min trädgård i England, pyssla om mina rosor och samla läkeväxter. På hösten älskar jag att vara i Spanien för att kunna fortsätta vara ute hela dagarna. 

Det varvar Alexandra med långa jobbturnéer i Sverige och Finland. Resten av året tillbringar hon helst i franska Alperna.

– Vi älskar att åka skidor på vintern. Och på sommaren är jag ute varje dag och bestiger berg eller springer längs de ljuvliga bergsstigarna.

Alexandra småler rakt in i kameran. De franska alperna syns i bakgrunden.
Bildtext Alexandra utanför hemmet i de franska Alperna. Tillsammans med sin brittiske man Jonathan bor de också i Stockholm, i spanska Andalusien och i Peak District i England.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

De tunga uppförsbackarna ger belöning i ögonprakt.

– Plötsligt planar stigen ut på en obegripligt grön alpäng helt täckt av blommor.

Växterna får starkare färger och högre halt av en del aktiva ämnen i alpmiljön.

– Med ögonen fulla av färgprakten springer jag vidare och glömmer helt bort hur trött jag är efter uppförsbacken. Då ser jag honom!

Knäböjer för slåttergubben

– Slåttergubbe! Jag tvärstannar. Vördnadsfullt faller jag på knä i gräset och sticker näsan djupt in i den gula blomman. Jag rör vid de håriga bladen, gnider försiktigt ett kronblad mellan fingrarna. Det doftar varmt, kryddigt och liksom läkande.

En insekt sitter på en gul blomma. I bakgrunden syns fjäll och grönskande dalar.
Bildtext Slåttergubbe, eller Arnica montana som den heter på latin, är utrotningshotad på våra breddgrader. Den är en av Alexandras favoritörter som utvärtes kan hjälpa vid bulor, blåmärken, vrickningar, stukningar, svullnader och åderbråck. 
Bild: Arno Niesner/Pixabay, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Slåttergubben är fridlyst och dessutom springer Alexandra i ett naturreservat. Så motvilligt får hon lämna sitt fynd.

– Men jag pussar blomman, jo jag gör faktiskt det, och springer vidare. En liten rosenbuske raspar mig på benet och jag skrattar åt den. Stigen fortsätter uppåt, uppåt, upp mot toppen.

I sitt sommarprat i Yle Vega inspirerar Alexandra De Paoli lyssnarna att ta till vara växter som vi vanligtvis kallar för ogräs. Maskros, daggkåpa, groblad och kamomill använder hon som komplement till mediciner.

Hon berättar också om livet som nomad i fyra hemländer – vad det ger och vad det kostar. Och om ett av de starkaste ögonblicken i sitt liv, en lördagskväll i ett långhus i mohawkreservatet Kahnawake i Kanada, där hon insåg hur stor skillnad det var mellan de osäkra stockholmsbratsen och de trygga mohawkungdomarna.

Vegas sommarpratare sänds varje vardag kl. 10:03 och 22:15. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett års tid.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

MUSIKLISTA

Thirty Seconds To Mars: From Yesterday

Nano Stern: Un gran regalo

Buffy Sainte-Marie: Starwalker

Pink: Raise Your Glass

Vanessa Carlton: A Thousand Miles

Adjagas & Anna von Hausswolff: Tidlöst nu

Pettersson & Fredriksson: Langas

Missy Higgins: Steer

Mer om ämnet på Yle Arenan