Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sexualterapeut Anna Kolster-Weckström: Jag trodde naivt att jag skulle vara lite bättre på relationer än andra

Från 2021
Anna Kolster-Weckström småler in i kameran framför en grönskande bakgrund.
Bildtext I sitt sommarprat berättar Anna Kolster-Weckström om sin skilsmässa, livet i bonusfamilj och den klientgrupp hon skulle hålla sig långt ifrån – pedofilerna.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Clas Christiansen

På pappret borde Anna Kolster-Weckström vara proffs på relationer. Ändå slutade hennes första äktenskap i skilsmässa och livet i bonusfamilj visade sig vara mycket svårare än hon trodde. Hon sommarpratar om uppbrott, sexualitet och hur det är att hjälpa personer som samhället klassar som monster.

En man har kommit till Annas mottagning för att få hjälp. Hemma väntar fru och barn. 

– Mannen som sitter framför mig ser ut som vem som helst. Han har vänliga ögon och är klädd i en blå tröja. 

– Han är här för att berätta om sin allra största hemlighet. Mannen är pedofil och behöver hjälp, säger Anna Kolster-Weckström
I Finland finns det uppskattningsvis 40 000 män som känner en sexuell dragning till barn. Anna Kolster-Weckström trodde aldrig att hon skulle komma nära dem, nu lär hon dem att leva med sin läggning och inte göra barn illa. Mera om det här jobbet hör du i hennes program som du kan lyssna på här via Arenan.

Anna var bara 17 år när hon började sällskapa med den person hon trodde var mannen i hennes liv. Tillsammans fick de tre barn och tjugo år av gemensam vardag. Men sedan gick det inte längre, Anna längtade bort.
– I mitt arbete hjälpte jag andra med deras relationer men min egen kändes inte bra. Det gjorde mig ledsen och besviken. 

Anna Kolster-Weckström har alltid varit intresserad av sexualitet och relationer. Under skoltiden smög hon runt på biblioteket och smygläste böcker om sex. När det några år senare gick upp för henne att det går att jobba heltid med den här typen av frågor kändes yrkesvalet självklart. 

Men trots att man är utbildad terapeut finns det ingen garanti för att den egna relationen ska vara för evigt.
– På sju år fick vi tre barn och var i första hand föräldrar, fixade vardagen och var trötta på kvällen. Kanske tappade vi varandra redan här, kanske den man träffat som ung inte passar en mer när man blir vuxen, säger Anna. 

Pappa tyckte det var bättre “att köpa lösnummer än att prenumerera”

Till sist var skilsmässan ett faktum. Parterapin hade inte gett önskat resultat och Anna längtade efter djupa och starka känslor. 

– Det svåraste var inte att vårt kärleksförhållande tog slut, utan att jag visste att en person som jag levt halva mitt liv med inte skulle finnas där för mig längre.
Dessutom sörjde hon att familjen gått sönder. 

– Den familj som mina barn växte upp i finns inte mera. Det sörjer jag än idag.
Anna levde ensam med sina barn en tid, innan hon träffade en ny man. 

– Jag behövde lära mig att leva ensam innan jag gick in i ett nytt parförhållande.
Annas pappa tyckte kanske ändå att den nya relationen inleddes väl snabbt. Hans kommentar när Anna berättade att hon träffat en ny man var: “Kunde du inte ha köpt lite lösnummer först? Måste man genast prenumerera?”

Mitt i stormens öga

Men livet i bonusfamilj skulle visa sig vara svårare än vad Anna någonsin hade kunnat föreställa sig.

– Våra barn gillade inte varandra särskilt mycket och grälade ofta. Efter ett tag, när de äntligen började komma överens, var det i stället vår tur. Förälskelsefasen var över och de rosa glasögonen åkte av.

Anna och Nicke tittar glada mot kameran.
Bildtext I sin relation med Nicke känner Anna att hon kan vara sig själv till 100 % - även om livet i bonusfamilj har varit långt ifrån enkelt
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Trots att hon läst om bonusfamiljens faser och jobbar med relationer på daglig basis blev Anna förvånad över hur tufft det var. 

– När man är mitt i stormens öga är det svårt att se objektivt på situationen. Och jag trodde naivt att jag skulle vara lite bättre på relationer än andra.
Men de flesta stormar tenderar att bedarra. Så även denna. I dagsläget har familjen Kolster-Weckström hittat en lunk som passar alla inblandade, och relationen till Annas exman och hans nya familj är bra. 

– Främst beror det på att tiden fått läka vissa sår men också att vi båda gått vidare med våra liv, inte stagnerat och blivit bittra.

De är inga monster

På jobbet gillar Anna fortfarande omväxlingen och människomötena. För tre år sedan tackade hon ja till en ny stor utmaning, nämligen att jobba med personer som ligger i riskzonen för att begå sexuella övergrepp mot barn.

Bröllopsbild på Anna och hennes man.
Bildtext Anna sommarpratar om hur hon som sexualterapeut på någon nivå hade tänkt att hon är bättre på relationer än andra. Också lyckliga relationer kräver arbete.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

– Om någon hade sagt det till mig för några år sedan hade jag sagt: aldrig i livet. När mina barn var små tänkte jag att det här är en klientgrupp som jag vill hålla mig långt ifrån. Men tiden går och livet förändras.
Nu, några år in i projektet, har hennes egna fördomar om pedofiler ändrats helt. 

– Mina klienter är inga monster. Många har en bristande social förmåga, är väldigt ensamma och har inte fått någon sexualundervisning som de har kunnat ta till sig. Vi borde inte kasta sten på dem utan istället se till att de får den hjälp de behöver.
I sitt sommarprat berättar Anna Kolster-Weckström mer om sitt jobb, sin brokiga familj och hur man kan prata om sex med barn och unga utan att det blir pinsamt.

Vegas sommarpratare sänds varje vardag kl. 10:03 och 22:15. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

MUSIKLISTA

Simon and Garfunkel: Bridge over troubled water  

Mikko Harju: Sinä riität

Lisa Nilsson: Långsamt farväl        

Vysotskij: Sången om en vän         

Anna Eriksson: Kulje ohi

Carol King: You've got a friend

Ainbusk Singers: Älska mig

Ronan Keating: I hope you dance 

Mer om ämnet på Yle Arenan