Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skådespelaren Daniela Franzell: Jag var redo att ta abortpillret i tron att fostret var dött - men läkarstudenterna hittade babyns hjärtljud i sista stund

Från 2021
Daniela Franzell småler in i kameran framför en grönskande bakgrund.
Bildtext Daniela Franzell, skådespelare och dramatiker. Hon har skrivit ett flertal pjäser för Teaterboulage i Pargas och debuterar som pjäsförfattare på sin hemmateater ÅST i höst, med minimusikalen “Andersson och Pettersson och Lundström och jag”.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Hon hade haft flera missfall och anade vad blödningarna betydde. Därför blev hon inte förvånad när gynekologen sa att fostret var dött. Men i sista stund visade det sig att babyn faktiskt levde.

Skådespelaren Daniela Franzell hade ingen stoppknapp. Hon hungrade ständigt efter nya projekt och äventyr och varken hann eller kände behovet att stanna upp och se tillbaka. Det ledde småningom till ett motvilligt stopp. Och plötsligt kunde hon inte hitta sin startknapp. Nu sommarpratar hon om vikten av att pausa och hitta balans i livet.

Skådespelaren Daniela Franzell om barn som inte föds, frivilligt eller ofrivilligt

Programmet är inte längre tillgängligt

Efter flera missfall var skådespelaren Daniela Franzell gravid – igen. Men ganska tidigt i graviditeten började hon blöda.

– Jag bokade tid till en privat läkarstation bara för att få det bekräftat som jag redan visste. Gynekologen undersökte mig och konstaterade sedan krasst att hon ser att jag har varit gravid, men att hjärtat tyvärr inte slår längre, säger Daniela.

Daniel ligger i en sjukhussäng med sitt nyfödda barn på bröstet. Båda riktar ansiktet mot kameran men babyn sover.
Bildtext Daniela som nybliven mamma i november 2015. Lilla Anni föddes efter flera missfall.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Hon fick en tid till sjukhuset följande veckas onsdag.

– Där skulle jag få ett piller för att sätta igång utdrivningen, förutsatt att den inte kom igång av sig själv. Helgen gick som i ett töcken och när det till slut blev onsdag åkte jag till sjukhuset och ville bara ha det undanstökat.

“Grattis – du ska bli mamma trots allt”

Inne på mottagningen väntade en gynekolog och fem ivriga gynekologistuderande.

– Samtliga sex skulle undersöka mig innan de skickade hem mig med giftet. Jag tyckte att den här manövern tog lite väl länge, men tänkte att värre saker har väl det här stackars underlivet varit med om.

Plötsligt ser hon att de blivande gynekologernas blickar börjar flacka.

– Jag tänker att vad fan är det nu då? Till slut tar läkaren över undersökningen och skiner plötsligt upp som en sol där långt nere mellan mina ben. “Grattis - du ska trots allt bli mamma”.

Daniela ser hur sköterskan diskret föser undan det lilla kuvertet med giftpillret. Hon skulle bli mamma, trots allt.

– Den förskräckta snärten i sköterskans handrörelse illustrerar det jag tänker. Vad hade hänt om jag hade fått en tid till sjukhuset några dagar tidigare? Om jag inte hade träffat de här studenterna? Hade de alls fått syn på det där pyttelilla bultande hjärtat? Och vad hade hänt i så fall? 

Tanken är fortfarande kuslig, sex år senare.

Daniel sitter på bakbänken i en bil med sin familj. Hon är solbränd och har sin man och deras två barn bredvid sig.
Bildtext På söndagstur med mannen Ronny och döttrarna Anni och Ada.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Har tappat räkningen på alla missfall

Sju månader efter händelsen föddes lilla Anni.

– Hon såg ut som en utomjording när de plockade ut henne, men hennes stora blåa ögon bar från dag ett på stor visdom. Några år därpå föddes Ada. Envis, företagsam och matglad. Mellan dessa två efterlängtade barn hade jag ytterligare ett missfall.

Daniela säger att hon har tappat räkningen på hur många barn hon skulle ha kunnat ha.

– Men jag är oerhört tacksam för de två min kropp ändå har lyckats avla fram, vid sidan av de otaliga missfallen.

“Min kropp var en fullständigt opålitlig barnvakt” 

– Ofrivillig barnlöshet är ingen lek. Att kastas fram och tillbaka mellan hopp och förtvivlan är en pärs jag inte önskar någon.

En graviditet efter återkommande missfall kantas oftast mer av rädsla än av lycka.

– Tacksamheten och lättnaden när ungen äntligen är färdigbakad och på utsidan är obeskrivbar, säger Daniela.

Daniela på sitt studentfoto. Hon har en knippe vita rosor i händerna, studentmössa och vänder sig snett och leende mot kameran.
Bildtext Danielas studentfoto från sommaren 2001 – med ett foster i magen. I sitt sommarprat talar hon om händelserna som slutade med en abort.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

– Det är som att man har blivit av med en fullständigt opålitlig barnvakt som har haft ansvar för ens barn i 9 månader. Det är en ren fröjd att ge sin egen kropp sparken.

Daniela Franzell sommarpratar om vikten av att hitta sina stopp- och startknappar. Och att faktiskt använda dem, för att hinna reflektera över både sorger och glädjeämnen.

Vegas sommarpratare sänds varje vardag kl. 10:03 och 22:15. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett års tid.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

MUSIKLISTA

Chris Isaak: Wicked Game

Carola Standertskjöld: Herrojen kanssa pellon laidassa

Céline Dion: On ne change pas

David Guetta feat. Sia: Titanium

Malena Ernman & Helen Sjöholm: Sankta Klara klocka

Laleh: Some Die Young

Angèle Dubeau: Pärt/Spiegel Im Spiegel

Mer om ämnet på Yle Arenan