Hoppa till huvudinnehåll

Oscar II:s tårta

Den svenska klassikern går att göra laktosfri, bottnarna kan du förbereda och frysa in. Vid oväntat besök färdigställer du tårtan med smörkräm och rostade mandelspån.

Du behöver:

150 g sötmandel

50 g mandelspån

5 st ägg

3 dl strösocker

1 dl mjölk eller grädde

175 g smör

Mandelbottnar

Satsen räcker till 5–6 bottnar (diameter cirka 20 cm)

1. Mal 150 gram mandel i en mixer eller med mixerstav.

2. Vispa 5 äggvitor till hårt skum.

3. Vänd försiktigt ner 2 dl socker, rör om och fortsätt vispa med maskin till ett blankt och hårt skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut). Det tar några minuter.

4. Vänd sedan ner den malda mandeln och rör försiktigt till en jämn smet.

5. Bred ut smeten i jämnt lager, innanför uppritade cirklar på bakplåtspapper. Det ryms två bottnar per plåt.

6. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 175°C i cirka 20 minuter.

7. Vänd omedelbart upp de färdiggräddade bottnarna mot ett bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret från bottnen. Låt bottnarna svalna på bakplåtspapper på galler.

Smörkräm

1. Lägg 5 äggulor, 1 dl mjölk eller grädde samt 1 dl strösocker i en kastrull.

2. Vispa till en jämn smet och koka upp under omrörning. Låt smeten sjuda (inte koka) tills den tjocknat. Vispa kraftigt under tiden.

3. När smeten tjocknat tar du bort kastrullen från värmen och låter den svalna någon minut. Tillsätt sedan 175 gram smör, lite i taget, och vispa till en jämn smet mellan varje smörklick tills allt smör har vispats ner och krämen är jämn, blank och fin.

Låt sedan krämen kallna och stelna i kylskåp.

Garnering

1. Rosta mandelspån på svag värme i en stekpanna. Låt svalna innan du garnerar tårtan med dem.

2. Varva smörkräm och mandelbottnar.

3. Avsluta med ett lager smörkräm och garnera med rostade mandelspån.