Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mexikos president bad mayafolket om ursäkt för århundraden av maktmissbruk

Från 2021
Andrés Manuel López Obrador
Bildtext Andrés Manuel López Obrador under förlåtelseceremonin i Yucatán
Bild: Reuters TV

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har bett mayafolket på halvön Yucatán om ursäkt för det maktmissbruk som har utövats under flera decennier av både den spanska kolonialmakten och mexikanska myndigheter.

López Obrador framförde sin ursäkt i samband med tillställningen "Slut på kastkriget - en förlåtelseceremoni" där ursprungsbefolkningen ombeds förlåta händelserna under tre århundraden av kolonial dominans och två århundraden av mexikanskt styre.

- Vi ber uppriktigt mayafolket om förlåtelse för det fruktansvärda maktmissbruk som både nationella och utländska myndigheter gjort sig skyldiga till i samband med erövring av områden, sa López Obrador.

En mayapräst ber inför Mexikos president Andrés Manuel López Obrador
Bildtext En mayapräst ber inför Mexikos president Andrés Manuel López Obrador
Bild: Reuters TV

Också Guatemalas president Alejandro Giammattei deltog i ceremonin och beklagade djupt det stora antalet dödsoffer bland mayafolket.

- Vi kan fortfarande sörja över den stora förlusten av människoliv i kastkriget. Vi har överlevt slaveri, inbördeskrig och andra öppna konfrontationer. Vi kan - då vi nu blickar tillbaka på vår historia - analysera också vår nutid, och också nu ser vi människoliv gå förlorade på grund av den organiserade brottsligheten. Många lider också av undernäring och söker ständigt efter nya möjligheter i sina liv.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador
Bildtext Det så kallade kastkriget blev blodigt för mayafolket
Bild: Reuters TV

Kastkriget pågick under åren 1847-1901

Det så kallade kastkriget var en social konflikt som inleddes då ursprungsbefolkningen, mayafolket, på Yucatánhalvön gjorde uppror mot det europeiska ledarskiktet. Européerna hade då både politisk och ekonomisk kontroll över regionen.

Mayafolket reste sig 1847 mot den spanska kolonialmakten och uppskattningsvis 250 000 människor dödades i de strider som följde. Kriget avslutades officiellt 1901 då militären ockuperade regionen.

Mexikos armé ockuperade 1901 Chan Santa Cruz där mayaindianerna hade sitt starkaste fäste. Sammandrabbningar med byar och mindre bosättningar, som vägrade erkänna Mexikos överhöghet, fortsatte dock in på 1930-talet.

Källor: Reuters