Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vem betalar tusentals euro för en växt? “Det är mitt dumdristigaste köp”

Från 2021
Uppdaterad 19.05.2021 13:12.
En kvinna håller en krukväxt framför sig. Växten är i fokus framför hennes ansikte, och i bakgrunden syns bara hennes siluett suddigt. Växten har långsmala blad, med stora hål.
Bildtext Monstera obliqua hör till de mest eftertraktade sällsynta växterna just nu.
Bild: Privat/Johanna Holmberg

Under pandemiåret har priserna på sällsynta och eftertraktade krukväxter skenat iväg. Prisökningen lockar till sig människor som enbart köper för att göra vinst – och bland både experter och samlare talas det om en prisbubbla som kan komma att spricka.

Det andra avsnittet i serien Svarta fingrar handlar om marknaden för sällsynta växter och den extrema prisökning som skett under pandemin. Lyssna på avsnittet!

Vem betalar tusentals euro för en växt? - Spela upp på Arenan

Monstera obliqua är inom växtvärlden att betrakta som en enhörning – en sällsynt, mycket eftertraktad och mycket dyr växt, som dessutom lär vara besvärlig att få att frodas i hemförhållanden. Den finns relativt sällan till salu – och då aldrig i någon vanlig blombutik, utan oftast gäller det att hitta en samlare eller en säljare som specialiserar sig på sällsynta växter. För en liten stickling kan du få betala uppemot 2 500 dollar.

För bara några år sedan låg prislappen på åtta dollar.

"Ingen normal människa gör så här"

– Det första man måste acceptera när man köper en så här dyr växt är att ingen normal människa gör det. Speciellt inte när det handlar om en liten nod med ett halvt blad.

Johanna Holmberg skrattar till, och tillägger sedan:

– Det är nog det dumdristigaste köpet jag gjort. Men jag är fortfarande väldigt glad över det, det var ju värt det.

Holmberg är marinbiolog och bosatt i Umeå i Sverige. Hennes växtintresse började redan i barndomen, men intresset för ovanliga och sällsynta växter tog fart för omkring ett och ett halvt år sedan. I samlingen finns flera sällsynta växter och bland dem också Monstera obliqua.

Priset talar hon helst inte om, dels för att hon inte vill stämplas som knäpp – men också för att hon inte vill bidra till prishetsen.

– Priserna förändras så himla mycket. Om jag säger vad min kostade kanske någon annan höjer priset på sin. Det finns de som medvetet driver upp priserna, men det vill inte jag delta i, säger hon.

porträtt på en kvinna med axellångt hår, rött läppstift och vingad kajal. I bakgrunden syns krukväxter och i handen håller hon en monstera obliqua.
Bildtext Johanna Holmberg har varit växtintresserad hela livet. På senare år har intresset tagit fart.
Bild: Privat/Johanna Holmberg

Den lilla sticklingen med ett fjuttigt blad som landade i Umeå för ett år sedan, har blivit till en märkbart större planta – och därmed har värdet också stigit. Det är något som Holmberg hade med i beräkningen när hon köpte den, att hon skulle kunna sälja sticklingar för att få pengarna tillbaka.

– Det är lite grann som en aktie som nästan garanterat kommer fortsätta stiga, om marknaden fortsätter i den riktning som den nu går, säger hon.

Några sticklingar till salu har det ändå inte ännu blivit av, och det beror enligt Holmberg på att den just nu är fin som den är och att det vore synd att klippa ned den.

"Det har inget med realvärdet att göra"

Men kommer marknaden att fortsätta i samma riktning? Holmberg har själv redan börjat se andra växter komma ner i pris igen – till exempel brokig Monstera adansonii som tidigare kostade uppemot 1 700 euro men som på senare tid sålts för mellan 600 och 1 000 euro.

Svenska Yles ekonomiredaktör Pekka Palmgren anser det vara bortom all tvivel att det handlar om en prisbubbla.

– Sådana här prisstegringar kan helt enkelt inte ha med realvärdet att göra, och förr eller senare spricker bubblan.

Jag tycker att den här girigheten på något vis finns inbyggd i oss människor

― Pekka Palmgren

När värdet stiger snabbt på det här sättet lockar det också till sig människor som ser möjligheten att tjäna snabba pengar. Flipping innebär att köpa med avsikten att kort därpå sälja vidare med vinst, och det förekommer också inom växtvärlden. För Palmgren är fenomenet bekant också från vinylsamlarnas värld.

– Jag känner folk som aktivt placerar i vinyler, inte för att lyssna på dem utan för att sälja dem dyrare.

– Jag vill inte låta för negativ, men jag tycker att den här girigheten på något vis finns inbyggd i oss människor. Det är klart att om man ser en möjlighet att tjäna snabba, lätta pengar, är det inte allas dröm? Är det inte också därför vi lägger in den där lottoraden varje vecka?

Du hittar alla avsnitt av Svarta fingrar på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln