Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

“Jag ville tro att ingen i växthandeln luras så här” – Jaana köpte en växt som inte fanns

Från 2021
Ett bildkollage med skärmdumpar från olika nätsidor, där texter och bilder handlar om bedrägeri.
Bildtext På nätet finns många möjligheter att fynda växter – men också fara för bedrägerier.
Bild: Yle

De senaste åren har framför allt en trend dominerat inom krukväxtvärlden: brokiga växter. Den överlägset mest populära är antagligen Monstera deliciosa variegata – lättskött, hyfsat lättillgänglig och för sin status relativt förmånlig. Hösten 2020 blev ett antal finländare lurade på pengar i jakten på en sådan.

Det fjärde avsnittet i serien Svarta fingrar handlar om bedrägerier.

Jaana köpte en växt som inte fanns - Spela upp på Arenan

De krämigt vita partierna på en brokig Monstera deliciosa orsakas av en genmutation, som gör att delar av blad och stam saknar klorofyll. Växten finns sällan till salu i blombutiker eller övrig handel, utan säljs främst samlare emellan. Den är inte omöjlig att få tag i – klickar du in dig på till exempel tori.fi lär det för det mesta finnas en eller ett par sticklingar till salu, i prisklassen 40–100 euro.

Det var vad Jaana Hiltunen gjorde en kväll i fjol höstas. Hon hade redan en tid varit på utkik efter en till brokig Monstera, men tyckte att priserna började bli ganska höga, runt 80 euro för en stickling. Så när hon stöter på en som kostar 40 euro nappar hon direkt. Tillsammans med säljaren kommer de överens om leveransen, hon skickar över adressuppgifter och pengar – och sedan upphör kontakten.

– Jag kände mig otroligt besviken. Jag ville tro att ingen som handlar med växter vill luras på det här sättet, säger Jaana.

Bedragare utomlands utreds sällan

Förfarandet är typiskt för den här typen av nätbedrägeri, där en bedragare säljer en vara som antagligen inte finns och lockar köpare till att föra över pengar, för att sedan försvinna. I takt med att plattformarna för försäljning blivit fler har också den här typen av bedrägerier ökat, berättar kriminalkommissarie Freddie Cederlund vid Östra Nylands polisinrättning. Men fall där växter används som lockbete verkar vara sällsynta.

– Personligen har jag inte påträffat ett enda sådant fall, säger han.

En man iklädd vinterjacka tittar med allvarlig min in i kameran. Miljön är snöig.
Bildtext Enligt Freddie Cederlund används växter inte särskilt ofta som lockbete i nätbedrägerier.
Bild: Yle/Julie Ebbe

Det kan vara så att offer för den typen av bedrägerier inte anmäler, menar han. Särskilt när det handlar om mindre summor upplever många att det inte är värt besväret.

Finns bedragaren utomlands utreds fallet sällan, berättar Cederlund, och det handlar helt enkelt om resurser: det är för dyrt med tanke på den arbetsinsats som skulle behövas i proportion till den skada som målsägande lidit och det straff som i de flesta fall skulle ges: högst böter.

Ovanligt att bedra i eget namn

Men bedragaren som Jaana Hiltunen råkar ut för finns i Finland – och Hiltunen är inte ensam om att betala 40 euro + frakt för en växt som, visar det sig, inte finns. I den förundersökning som genomförs under hösten 2020 har samma person, en kvinna bosatt i Nyland, anmälts totalt 22 gånger. I en tredjedel av fallen handlar det om den brokiga monsteran, övriga anmälningar handlar om hundvalpar och kattungar.

Offren som betalat för växten är antagligen fler än de som anmält händelsen till polisen. En som valde att inte polisanmäla var Olga Korpinen, som i stället varnade för bedragaren i den finska gruppen Huonekasvit på Facebook. I diskussionen som följer ger sig flera personer till känna som också blivit lurade av samma person. En del av dem återfinns också i förundersökningens dokument.

Enligt Freddie Cederlund är det ovanligt att bedragare använder sig av sitt eget namn, men i det här fallet stämmer namnet på säljaren överens med den person som i förundersökningen erkänt att hon sålt varor som hon inte har.

Den misstänkta bedragaren är inte tidigare dömd för brott, däremot har tingsrätten behandlat flera fall av skulder hon har, bland annat obetalda hyror. I mars dyker hennes namn upp i en Facebookgrupp med syfte att varna för bedragare, då har hon sålt Marimekko-gardiner. Svenska Yle har försökt nå henne per telefonsamtal och sms, men hon har valt att inte svara.

Du kan lyssna på alla avsnitt i serien Svarta fingrar på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln