Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

“Jag visste genast att den var konstgjord” - Philodendron Pink Congo lurade en hel industri

Från 2021
Ett kollage av skärmdumpar på annonser från sidan etsy.com med en rosa växt vid namn pink congo till salu.
Bildtext Philodendron Pink Congo säljs fortfarande på sajter som etsy.com, oftast från länder i Asien. Priset har rasat sedan trendåren då den kunde kosta flera hundra dollar.
Bild: Yle

En växt med helt ljusröda blad charmade hela krukväxtgemenskapen för ett par år sedan. Men växten visade sig vara kemiskt behandlad: inom ett år försvinner färgen. Ändå såldes växten som om det var frågan om en raritet. Det var medvetet bedrägeri, säger samlaren Robert McCracken som upptäckte hur plantan skapats.

Det femte avsnittet i serien Svarta fingrar handlar om The Pink Congo Scam och bedrägerier som växtköpare begår. Lyssna på avsnittet här.

The Pink Congo scam - Spela upp på Arenan

Omkring år 2018 ökade intresset för Philodendron 'Pink Princess' bland växtsamlare. Det är en mörkgrön, nästan svart växt med klara ljusröda fläckar. Fläckarna saknar klorofyll och orsakas av en genmutation. Den går endast att föröka genom sticklingar, inte fröer, och därför produceras den inte så snabbt. Hybriden är framtagen på 1970-talet och före 2018 kostade en liten planta omkring 6 dollar. När efterfrågan började överstiga utbudet steg priset också kraftigt, och i dag kan den i USA kosta flera hundra dollar.

I samma tider började samlaren Robert McCracken höra talas om en annan rosa Philodendron som då gick under namnet chameleon. Också den kunde kosta omkring 300-400 dollar och växte snabbt i popularitet. McCracken, en tidigare konstkurator som efter pensionen riktat sin samlartendens mot sällsynta växter, blev misstänksam.

Naturen skapar inte sådana växter, inte ens hybrider. Jag visste omedelbart att den var konstgjord

― Robert McCracken

– Växter behöver klorofyll för att överleva. Rosa innehåller inga nyanser av grönt, så för mig var det tydligt att växten inte kunde överleva. Naturen skapar inte sådana växter, inte ens hybrider. Jag visste omedelbart att den var konstgjord, säger McCracken.

Han började göra efterforskningar, och hittade snart beskrivningar av en process där man med hjälp av oftast tre olika typer av kemikalier tvingar fram en rosa färg i bladen. När effekten av behandlingen avtar försvinner också den rosa färgen, oftast inom högst ett år.

Att konstgjort påverka en växts utseende är inget unikt för Pink Congo. Det kan till exempel göras genom att utsätta småplantor för gammastrålning – och handeln är full av orkidéer och rosor med artificiella färger, och suckulenter som spraymålats i glitter för julhandeln.

Problemet är inte att Pink Congo är konstgjord – till exempel passar den utmärkt för ett bröllop med temafärgen rosa, säger McCracken – utan problemet är att den såldes som en raritet utan att man informerade om att effekten kommer att avta. Den ska inte kosta flera hundra dollar, utan högst kanske 14, säger han.

– Återförsäljare lurades, det var de facto bedrägligt, säger han.

Bedrägerier vanligare i köp- och säljgrupper

I grupperna i sociala medier är bedrägerier ett vanligt samtalsämne. Det kan bland annat handla om sticklingar som saknar tillväxtpunkter och fröer till exotiska växter som visar sig vara något helt annat. Robert McCracken har flera gånger sett växter till salu som säljs som brokiga varianter, men där det enligt honom egentligen handlar om ett mosaikvirus vars skador liknar variegering. Han vill tro att det oftast handlar om okunskap, men menar att säljaren ibland medvetet fortsätter att sälja trots att det påpekas för dem att det handlar om virus.

I grupper för köp och sälj har administratörer märkt av ett förändrat klimat under pandemin, med ilsknare ton bland människor – och en ökning i antalet bedrägerier eller misstänkta bedrägerier.

Danska Annika Mathiasen administrerar en grupp som riktar in sig på köp och sälj av ovanliga och exotiska krukväxter i Europa. Gruppen har existerat i ett och ett halvt år, och har över 10 000 medlemmar.

– Under det första halvåret hade vi två fall av bedrägeri. Men det har blivit mer, och särskilt efter att pandemin kom verkar många ha sett sin chans till att fuska. Nu kontaktas vi administratörer omkring tre gånger i månaden. Oftast handlar det om missförstånd, men cirka en gång i månaden har vi fall av bedrägeri, säger hon.

En kvinna sitter på golvet, omringad av grönväxter. Hon har långt hår och ler mot kameran.
Bildtext Annika Mathiasen är själv aktiv säljare och köpare av sällsynta växter. Vid sidan av detta studerar hon kemi och bioteknologi vid universitetet i Ålborg.
Bild: Privat/Annika Mathiasen

Det handlar dels om personer som sålt icke-existerande växter, men vanligare är att det är köparen som bedrar.

– Man köper och betalar för en växt, men när man fått den så klagar man på dess skick. Då är säljaren ofta schysst och erbjuder pengarna tillbaka mot att köparen skickar växten, och då har vi haft fall där säljaren fått tillbaka en tom låda och köparen har både pengar och en växt som hen klippt upp och sålt vidare, säger Mathiasen.

Mathiasen har också själv erfarenhet av att bli lurad – då av en administratör i en annan grupp. Det var orsaken till att hon startade gruppen som hon i dag själv administrerar.

– Självklart har vi ett ansvar för det som sker i gruppen, den är ju en sorts mellanhand. Vi har tagit hjälp av en juridikstuderande för att utforma reglerna i gruppen.

Hör alla avsnitt av Svarta fingrar på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln