Hoppa till huvudinnehåll

Den härliga och hemska skolmaten

Finland var det första landet i världen som stiftade en egen lag om avgiftsfria skolmåltider år 1943. 1948 började vi servera avgiftsfria skolmåltider åt alla läropliktiga elever. 

Det är kommunerna som ansvarar för att ordna skolbespisningen på lokal nivå.

I Finlands serveras dagligen över 800 000 skolmåltider. Alla som deltar i undervisningen har rätt till en fullvärdig och avgiftsfri måltid. 

I gymnasiet har studerande rätt till en avgiftsfri måltid de dagar då läroplanen kräver att de är på plats.

Alla som går eller har gått i skolan kommer ihåg sin egen favoriträtt. Fiskpinnar, gröt, moussaka. För att inte tala om spenatsoppa med kokt ägg.

Jag har tyckt om den vegetariska maten i skolorna jag gått i, men jag har börjat äta mer av den nu i gymnasiet. Min favoritmat i skolan är köttbullar. Jag uppskattar minst spenatsoppan, som jag inte tar av. Vem vet varför

― Antti Salpakari, ungdomsfullmäktigeledamot i Vanda

Nu är vegetarisk mat på tapeten. Skolorna uppmuntras servera en vegetarisk rätt till alla elever en gång i veckan, och att servera två alternativa rätter varje dag. 

På många håll är båda rätterna vegetariska minst en gång i veckan.

Den vegetariska matens popularitet varierar, speciellt bland pojkarna.

I de två landsortsskolorna verkade pojkarna vara motvilliga att smaka på det nya vegetariska lunchalternativet. I den urbana skolan var pojkarnas reaktioner mycket mer öppna och accepterande, visar en undersökning.

Jag tror att man borde frångå begreppet vegetarisk mat och utveckla recepten. Gott smakar alltid. Utvecklingen tar sin tid. Det är viktigt med mångsidiga proteinkällor

― Marjaana Manninen, utbildningsråd vid Utbildningsstyrelsen

Fördomar och inställningen påverkar mest den vegetariska matens popularitet. Då de ser att det är vegetarisk mat lämnar en del den oäten bara på grund av det. De kanske inte ens smakar på den. Jag tycker själv mest om husmanskost och gröt, speciellt korngröt

― Noa Lindqvist, ungdomsfullmäktigeordförande i Vanda

Genomsnittskostnaden per måltid i grundskolan är cirka 2,80 euro. Summan varierar stort. Enligt Utbildningsstyrelsens statistik satsar till exempel Vanda 1,74 euro per elev per måltid.

I Yles valkompass kan du ta ställning till påståendet

"Skolorna bör servera endast vegetarisk mat minst en gång i veckan”.

Du kan också se vad kandidaterna svarat och jämföra.

De gröna är mest positivt inställda, medan Sannfinländarna oftare är skeptiska till påståendet.

Uppdaterad 17.05.2021 09:19.