Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Belarus och rysk upprustning sysselsatte militärens underrättelsetjänst i fjol - Finland är fortsättningsvis intressant för utländska spioner

Från 2021
en väldig demonstration i Belarus huvudstad Minsk
Bildtext Under fjolåret har bland annat presidenvalet i Belarus och oroligheterna efter valet syselsatt den militära underrättelsetjänsten.
Bild: Stringer / EPA

Den militära underrättelsetjänsten har i dag publicerat sin första offentliga rapport. Det är lagen om militär underrättelseverksamhet som ålägger försvarsmakten att berätta om sina aktiviteter.

Mycket är hemligstämplat, men ur rapporten kan man utläsa bland annat att den militära aktiviteten i Finlands närområden har varit febril under förra året.

Det här coronapandemin till trots - och det handlar om militärövningar, spaningsflygningar och flottövningar.

- Både USA och Ryssland strävar i sina övningar efter att överraska och det försvårar underrättelseverksamheten, konstaterar försvarsmakten i sin rapport.

Stridsflygplan övar under militärövningen Zapad.
Bildtext Bild från från Belarus och Rysslands krigsövningar 2017. På hösten övar länderna tillsammans igen.
Bild: EPA-EFE

Årets ryska stormanöver i Sankt Petersburg-området

I rapporten förutspås att den militära aktiviteten fortsättningsvis kommer att vara hög i närområdena. Under fjolåret har presidentvalet i Belarus och oroligheterna efter valet sysselsatt den militära underrättelsetjänsten.

- Ryssland arrangerar i år sin stormanöver i det västra militärdistriktet - det vill säga Sankt Petersburgs-området - och det betyder att den militära aktiviteten i närområdet kommer att vara fortsatt hög.

Upprustningen av bland andra den ryska armén oroar den militära underrättelsetjänsten. Ryssland har nämligen koncentrerat både manskap och krigsmateriel i vårt närområde.

- Ryssland har uppvisat förmåga och vilja att använda militära medel också i Europa för att uppnå sina målsättningar, betonar rapporten och refererar till konflikten mellan Ryssland och Ukraina på Krim-halvön.

Också Nato-länderna har trappat upp beredskapen, konstateras i rapporten, men klart långsammare.

Ökad militär närvaro i det arktiska området

Kapplöpningen om naturresurserna i det arktiska området noteras i rapporten. Också här har Ryssland varit aktivt.

- Ett exempel på det här är Rysslands beslut att grunda ett femte militärdistrikt på det arktiska området, står det i rapporten.

Också Nato-ländernas krigsfartyg har setts röra sig oftare på de nordliga havsområdena.

Finland är fortsättningsvis intressant för främmande underrättelsetjänster. Stormakterna i det fientliga spionaget heter Ryssland och Kina.

Nordpolen. I vattnet ligger ett stenigt berg som till hälften är täckt med tjocka lager is och snö. Himlen är blå och solen lyser klart.
Bildtext Kapplöpningen om naturresurserna i det arktiska området noteras i rapporten. Ryssland har grundat ett femte militärdistrikt för det arktiska området.
Bild: Corbis/Yle

Det massiva dataintrånget i december oroar

I rapporten nämns speciellt informationsteknologin som ett hot. Det massiva dataintrånget i USA i december 2020 får den militära underrättelseverksamheten att dra öronen åt sig.

- Vårt beroende av informationsteknologin har gjort oss sårbara på många områden, konstateras det i rapporten.

Pandemin och begränsningarna i rörelsefriheten har försvårat underrättelsetjänsternas verksamhet ute på fältet och lett till större aktivitet på just nätet.

Lähikuva: mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.
Bildtext I rapporten nämns speciellt informationsteknologin som ett hot. Det massiva dataintrånget i USA i december 2020 får den militära underrättelseverksamheten att dra öronen åt sig.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Instabilt på de områden där Finland deltar i krishanteringsoperationer

Det är inte bara i närområdena som är oroliga - också de militära krishanteringsoperationerna som Finland är inblandat i ger anledning till oro.

Här plockar den militära underrättelsetjänsten fram Irans missilattack mot Irak i början av fjolåret, explosionen i Beiruts hamn och den regeringskris explosionen ledde till samt militärkuppen i Mali. I samtliga tre länder är läget explosivt.

Striderna i Syrien har till stora delar avtagit, men framförallt i norra Syrien fortsätter sammandrabbningarna mellan regeringstrupper och rebeller.

I Afghanistan framskrider fredsförhandlingarna långsamt. Trots avtalet mellan USA och talibanerna har våldshandlingarna både fortsatt och blivit flera. Det här betyder att vi kommer att få se flera våldshandlingar i Afghanistan som riktar sig framförallt mot lokalbefolkningen och säkerhetsmyndigheter.

Sotilaat ja siviilit tutkivat autopommin jälkiä Afganistanissa.
Bildtext I Afghanistan framskrider fredsförhandlingarna långsamt. Trots avtalet mellan USA och talibanerna har våldshandlingarna både fortsatt och blivit flera.
Bild: WATAN YAR / EPA

Samarbetar intimt med Skyddspolisen, gränsbevakningen och Centralkriminalpolisen

Den militära underrättelsetjänsten har som huvuduppgifter att följa med utvecklingen i närområdena, att ge de politiska beslutsfattarna förvarningar om militära hot och avslöja fientlig underrättelseverksamhet.

Den militära underrättelsetjänsten samarbetar intimt med Skyddspolisen, gränsbevakningen och Centralkriminalpolisen.