Hoppa till huvudinnehåll

I reality-tv lever deltagarna i en bubbla där alla känslor förstärks – ofta med hjälp av alkohol

Flera tidigare realitystjärnor vittnar om strikta kontrakt och dåliga förhållanden under inspelningarna.

Den svenska versionen av dokusåpan Paradise hotel har stoppats eftersom det finns misstanke om övergrepp på två av deltagarna. 

Till SVT säger TV-bolaget Nents vd Anders Jensen att det är mycket som gått fel. Situationen har missbedömts och setts som mindre allvarlig än den egentligen var.

Finlandssvenska Mentor Dreshaj har i många år jobbat med att klippa Paradise hotel.

Han har inte jobbat med den här säsongen men är förundrad över att det kunnat gå till på det här sättet.

Innan ett avsnitt godkänns ska det nämligen gås igenom av flera olika personer.

Man tänker på det etiska hela tiden. Ibland kanske vi klippare fått material vi anser att inte är så bra att sända. Då får vi ta upp det med producenten.

― Mentor Dreshaj

Produktionsbolaget och tv-bolaget har det sista ordet och därmed också ansvaret för att allt blir rätt.  Att det kan gå fel är ändå inte så konstigt.

– Tempot är högt och redaktörerna på plats kan ha upp till 50 kameror att hålla koll på samtidigt, säger Mentor Dreshaj.

Så här mycket teknik kan till exempel finnas i en toalett.

Det händer också att deltagarna gör saker som de ångrar i efterhand. Ofta kan det beror på att det är en hel del alkohol inblandat. 

– När det sedan klipps ihop och sänds kan de reagera och undra varför de gjort så där. Men ingen har tvingat dem till något. De har själva valt att göra det. Men det är ju spriten som gör att folk oftast blir som de blir. Speciellt med svenska och finska program – de går inte att göra utan sprit, säger Mentor Dreshaj

24-åriga Josefina Linnokari från Ekenäs är med i årets säsong av Paratiisihotelli. Serien har premiär den 24 maj, så hon får inte gå in på detaljer om vad som hände under inspelningarna. 

Även hon gjorde saker i serien som hon inte skulle gjort i vanliga fall –saker hon i efterhand tycker kunde varit ogjorda.

Vi levde i en bubbla som var jättestark. Alla känslor förstärktes och låg hela tiden på ytan. Det är svårt att förklara, men det var en helt annan värld.

― Josefina Linnokari

Josefina Linnokari är förundrad över hur snabbt hon glömde bort alla kameror och mikrofoner. Trots att hon upplevde en del negativa saker ångrar hon ingenting.

Även här fanns det gott om alkohol för den som ville ha.   

– Så klart alkohol är med i bilden och därför blir det väl bra tv. Men man får ju välja själv om man dricker eller inte. Ingen tvingar dig, säger Linnokari.

Josefina Linnokari har inte fått se något av det som klippts ihop. 

– Det ska bli intressant att se hur de får en dag att rymmas in på 40 minuter, för det hände så otroligt mycket. Det var mycket drama.

Linnokari har följt med nyheterna om svenska Paradise hotel och hon tycker det är ledsamt att deltagarna upplevt att de blivit dåligt behandlade. Hon själv har en helt annorlunda upplevelse. 

Männen där var förstående, så jag tror inte det där skulle ha kunnat hända i vår säsong. Jag kände mig jättetrygg. 

― Josefina Linnokari

Linnokari upplevde också att de som jobbade med serien tog väl hand om deltagarna. Ifall det uppstod problem fick man genast hjälp.

Hon tvekade heller aldrig inför att skriva på sitt kontrakt.

En svensk Paradise hotel-deltagare har berättat att hon inte fick lämna showen på grund av sitt kontrakt.

Josefina vet inte hur det skulle varit om hon velat lämna hotellet, men hon kan inte förstå varför hon inte skulle ha fått göra det.

– Har bolaget fått någon att må dåligt har de ju misslyckats. Men vi hade inga sådana problem.