Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Managern i bandet Hassisen kone fick upp ögonen för Pyttis kommunhus - kommunen flyttar ut och kulturen flyttar in

Ett gråblått trähus med en brädhög i förgrunden.
Bildtext Så här ser det snart färdiga Pyttis kulturhus ut. Timmerhuset är byggt år 1924.

Pyttis sålde sitt gamla kommunhus för ett halvt år sedan. Huset får nu ett nytt liv som kulturhus med inspelningsstudio i källaren och arbetsrum för konstnärer i övre våningen. Bakom projektet ligger en klunga människor med rejäl erfarenhet av evenemangsbranschen.

Ett par hundra lysrörslampor, tapeter, dörrar och inredning. Allt sådant är snart förnyat i Pyttis före detta kommunhus, rapporterar Yle Uutiset.

Kommunhuset tömdes i början av året, då kansliet flyttades till ett nybyggt flervåningshus vid Huutjärvis strand. För ungefär ett halvår sedan sålde Pyttis kommun huset till Pyhtään kulttuuritalo oy.

Huset håller på att utvecklas till kommunens kulturvagga. Huset blir färdigt senast i början av juni.

Renoveringsarbetet pågår för fullt. Det ska bli sommarcafé, galleri, evenemang, residens för proffs inom den kreativa branschen, arbetsrum som kan hyras och lokaler för Lovisa medborgarinstitut.

I huset kan man måla, göra musik, njuta av konst och evenemang - till och med en vävstol ska bäras in.

Corona och slumpen förenade kultur och kommunhus

Vesa Ristimäki är "fadern" till Pyttis kulturhus. Han säger att möjligheten att förädla fram ett kulturhus av kommunhuset inte hade uppkommit utan coronapandemin.

Allt började då Ristimäki deltog i planeringsarbetet för Kotka evenemangscentrum. Där blev han bekant med den dåvarande servicechefen vid utvecklingsbolaget Cursor, Jouni Eho. Numera är Eho kommundirektör i Pyttis.

– Mitt eget arbete har varit på paus redan i 14 månader i dessa covidtider. I fjol våras sa Eho att jag borde komma och kolla på ett hus och fundera på vad man skulle kunna göra med det. Jag tog en liten runda, och när jag körde iväg tänkte jag att det här stället är så fantastiskt att vi vill ha det själva, säger Ristimäki.

En man sitter i en fåtölj med en kaffekopp i handen.
Bildtext Vesa Ristimäki har 30 års erfarenhet i evenemangsbranschen. Han har hunnit bekanta sig med så gott som alla finska artister.

Ristimäki är en tungviktare i evenemangsbranschen. Han fungerar som evenemangsproducent, konsertpromotor, konsult inom evenemangsbranschen och bland annat manager för bandet Hassisen kone.

Bakom namnet Pyhtään kulttuuritalo finns två personer utöver Ristimäki. Ristimäkis fru Netta Norro är styrelseordförande för bolaget och jobbar dagligen med kommunikation och utveckling av sammanslutningen Osuuskunta Lilith.

Projektet började som ett samarbete paret emellan. Av en slump anslöt sig Juha Tolonen till skaran. Tolonen är verkställande direktör för kulturhuset och behärskar den ekonomiska biten.

– Juha kom och tittade på lokalen. Två och en halv timme senare insåg vi att vi hade en tredje partner i projektet, säger Ristimäki.

Konserter kanske redan i sommar

Stora förändringar har inte behövts i huset. Dörrar har återanvänts, en del väggar har flyttats och så har man dragit om elen och målat ytorna. Allt har gjorts med respekt för husets anda.

Ett rum där renovering pågår. En arbetsbänk med en mängd verktyg och bråte på.
Bildtext Renoveringsarbete pågår i Pyttis kulturhus

– Kultur är allt. Det är det tillstånd i vilket saker existerar i nuet. Det spelar ingen roll om det är matkultur eller sättet att reparera gamla bilar. Det finns kultur på alla ställen, varför inte även i Pyttis? Vi har blivit väl emottagna, säger Ristimäki.

Den gamla delen av det 97-åriga timmerhuset ska fungera som sommarcafé och utställningslokal, där också mindre evenemang kan ordnas.

Rum i den på 1960-talet tillbyggda flygeln ska hyras ut året runt till personer som är verksamma inom den kreativa branschen.

Fem av åtta arbetsrum är redan reserverade av bland annat en guldsmed och en sångpedagog. I källaren byggs en inspelningsstudio.

Ett rum med en stor orientalisk matta på golvet, inrett med en sekretär och ett elpiano.
Bildtext En del av rummen i Pyttis kulturhus är redan i bruk.

Innergården lämpar sig för småskaliga konserter. Enligt Ristimäki kan konserter ordnas redan i juli om coronabegränsningarna tillåter det.

I juni invigs Pyttis konstsällskaps utställning i galleriet. I juli blir det fotoutställning om Pave Maijanen, och då visas även skivomslag fotograferade av Stefan Bremer.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Hassisen kone -yhtyeen manageri iski silmänsä 97-vuotiaaseen kunnantaloon Pyhtäällä – kunnan väki muutti pois ja nyt siitä tulee kulttuurin koti.