Hoppa till huvudinnehåll

Tulludden

Surfing vid Finlands sydligaste spets

Tulluddsstranden badar i en sällsynt septembervärme. En stark men mild östanvind drar över havet. Kite- och vindsurfarna har redan fyllt strandparkeringen och drar på sig våtdräkter.

På containerkafét Café Oasis terrass avnjuts flera koppar förmiddagskaffe och en vidsträckt vy över stranden. Härifrån ser man ända in till stan.

Mikael "Mikki" Hyryläinen och Joachim "Jocke" Lindholm förbereder sig på stranden. Strax får Hyryläinen teståka Lindholms nyaste surfingbräde av trä. Det första åket på en ny bräda är alltid speciell.

Lindholm undervisar i vindsurfing och tillverkar surfbräden av trä för hand. Han valde trä som material dels av miljöskäl.

Plastbräden ger ifrån sig små plastpartiklar i havet. De belastar Östersjön och ökar för sin del på algerna. Det är bättre att surfa i ett algfritt hav. 

– Visst är det en stor del av vår sport, att vi tar hand om Östersjön. Annars har vi snart ingen gren kvar, konstaterar Hyryläinen.

Lindholm är uppvuxen i Hangö, Hyryläinen är från Helsingfors. Surfingen fångade dem redan i unga år.

– Kanske det är litet som för dem som bor i Lappland och börjar snowboarda. Då man bor nära havet börjar man surfa, funderar Hyryläinen.

– Vi har ju ingen snö, konstaterar Lindholm.

Men i Hangö finns det däremot hav.

Hyryläinen klär på sig selen som vindseglet ska fästas vid. Med Lindholms hjälp lyfter seglet snabbt mot himlen. Hyryläinen styr seglet med vant grepp om bommen där seglets styrlinor är fastknutna.

Hyryläinen tar brädan ner till vattnet, hoppar upp på den och försvinner ut mot fjärden i full fart.

Kitebrädornas segel är som färggranna halvmånar mot den blåa himlen. Surfbrädor kryssar mellan vindseglarna.

Kitesurfing som Mikki Hyryläinen sysslar med är en fartfylld och häftig gren.

Tulluddsstranden är ett av Finlands bästa ställen för surfing. Stranden ligger på det fasta Finlands sydligaste spets, och lämpar sig för surfing speciellt vid ostliga och sydostliga vindar.

Nu är vi ändå inte på Hawaii. Den finska surfsäsongen är regnig, blåsig och kort, säger Hyryläinen och Lindholm. Det bästa surfingföret börjar i slutet på september, och säsongen tar slut då isarna kommer.

Mikki Hyryläinen arbetar som brandman och akutvårdare i Helsingfors, men tänker flytta till Hangö för att komma närmare havet. Efter ett 24 timmar långt arbetspass följer tre lediga dagar, så en längre arbetsväg är inget hinder.

Coronan och distansarbetet har gjort surfarnas livsstil med flexibel. En del har förvandlat sin skåpbil till ett litet hem och parkerat bilen på stranden. Det går bra att distansjobba på laptopen och då vädret tillåter är det nära till vågorna.

Jocke Lindholms träbräde är testat. Hur kändes det? 

– Det var siisti! Materialet kändes annorlunda under fötterna, och formen var bra, måste jag säga, berömmer Hyryläinen.

På sommaren är vindarna mindre häftiga på Tulludden, och då befolkas stranden av soldyrkare, sommare och sup-paddlare.

Hyryläinen besöker stranden året om, och ifall han inte har surfbrädet med sig, tar han åtminstone ett dopp.

Många känner sommaren i Hangö. Den här platsen är mer okänd speciellt på våren och hösten, och säkert ett av Finlands coolaste surfingställen.

― Publiktips / Egenland

Det här är ett av Egenlands resmål som publiken tipsat om. Alla resmål finns på Yle Arenan.

Bilder: Kaisa Kumpula

Videor: Marika Hill, Axel Nordström & Mikki Hyryläinen

Uppdaterad 18.08.2021 12:03.