Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Baka en bärig bakelse med en botten av mandelbiskvi och en kryddig kräm

Uppdaterad 26.05.2021 08:49.
Mandelbiskvibotten toppad med lagerbladskräm, vinbär och krusbär

Något gott till kaffet? Gör en söt mandelbiskvi och toppa med en kryddig kräm och syrliga bär ur frysen.

Det här är allt annat än en klassisk biskvi. Ja, den har en spröd mandelbotten men där slutar likheterna. Den här bakelseliknande biskvin är generös, med en elegant kräm och toppas med syrliga bär som bryter av mot det söta.

Vanligen smaksätter man en sådan här kräm med vanilj. Att smaksätta ett sött bakverk med lagerblad kan verka otippat men det passar så väl ihop med mandel och bär. Och ja, du kan byta ut vaniljkräm mot lagerbladskräm också i andra sammanhang.

 Att den här biskvin är glutenfri och dessutom lätt kan göras laktosfri gör ju den bara bättre.

Biskvi med lagerbladskräm och syrliga bär

Det här behöver du, 8 portioner:

Mandelbiskvi

225 g florsocker

125 g mandelmjöl

4 äggvitor

2 msk socker

200 g tinade vinbär och krusbär

1 kruka mynta

Lagerbladskräm

500 g mjölk

6-10 st färska eller frysta lagerblad

160 g äggula

75 g socker

40 g majsstärkelse

2 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Sikta florsocker och mandelmjöl i en bunke. 

  2. Vispa äggvita till dubbel mängd, tillsätt 2 msk strösocker och vispa styv. 

  3. Blanda försiktigt med mandel och florsocker.

  4. Spritsa ut på bakplåtspapper och låt torka i rumstemperatur i 15 min. 

  5. Baka på varm plåt i uppvärmd ugn i 180 C tills biskvibottnarna är fasta och släpper från pappret, ca 5-8 minuter.

  6. Sjud mjölken med lagerblad, låt dra och svalna. Lyft bort lagerbladen. 

  7. Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse till en slät kräm, tillsätt mjölken. 

  8. Sjud försiktigt upp under omrörning tills krämen tjocknar. 

  9. Låt svalna, rör ner den vispade grädden.

  10. Spritsa lagerbladskräm på biskvibottnarna och toppa med bär, florsocker och mynta.

Strömsö inslag: Biskvi med lagerbladskräm och syrliga bär
Strömsö inslag: Biskvi med lagerbladskräm och syrliga bär - Spela upp på Arenan

På andra språk