Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Färga garn med pigment och citronsyra och spara pengar och miljö – nu kan de fula garnen bli fina och komma till användning

Från 2021
Färga garn med pigment och citronsyra och spara pengar och miljö - Spela upp på Arenan

Har du också stått och klämt på och suktat efter de vackra handfärgade garnen, men känt att priset inte passat din plånbok? Du kan göra dina egna! En liten startsats med färgpigment räcker till många kilo garn. Dela en sats med en kompis och färga tillsammans så sparar ni pengar.

Det senaste året var det många som saknade just sin favoritfärg i de tomma garnhyllorna - färgar du garnet själv kan du till och med skapa färger och kombinationer som inte ens finns att köpa.

Till yllebroderier, ryor, vävprojekt och mönsterstickning vill man ofta ha många olika färger och nyanser av samma garnkvalité. Det blir lätt dyrt att köpa alla olika färger med stora nystan man inte behöver. Genom att färga bara den mängd du behöver kan du spara många slantar och få en helt unik färgpalett.

Fyra handfärgade garnhärvor ligger på ett bord bredvid en kruka med murgörna.
Bildtext Garnen till vänster är färgade med grönt och blått och garnen till höger är färgade med rött och blått.
Bild: Juha Leskelä /Yle

Värme och citronsyra gör att färgen fäster

Det finns många olika tekniker för att färga textila material. Den här typen av färgningsmetod kallas för syrafärgning eftersom man använder en syra - i detta fall citronsyra - för att reagera med färgpigmentet och få färgen att fastna på garnet.

En syra behövs för att få ett pH-värde på ca 4,5 eftersom det är då ullen drar i sig färgpigmentet. Att färga med citronsyra är en okomplicerad metod som du kan använda hemma i köket året runt.

För att färgen ska fastna behöver du också värme och det kan också ske på olika sätt. Du kan färga i mikro, i ugn, med ånga eller vatten till exempel. Här färgar jag med vattenbad.

Kvinna färgar garn och kollar temperaturen på termometaren i kastrullen med garn. På bordet olika tillbehör.
Bildtext Det är viktigt att hålla koll på temperaturen när du färgar.
Bild: Juha Leskelä /Yle

Använd färger utan skadliga ämnen

Den här färgningsmetoden passar för olika naturfiber. Är garnet eller tyget av blandmaterial så påverkar det förstås resultatet eftersom konstfiber inte suger åt sig färgen på samma sätt. Läs instruktionerna noga för de färgpigment du vill använda.

Det är viktigt att köpa färger som inte innehåller metaller eller andra skadliga ämnen. Färgningsprocessen kan vara lite olika för olika färger men oftast kan man göra ungefär så här.

Kvinna står bakom ett bord som är fyllt med tillbehör som behövs till garnfärgning
Bildtext Lee har dukat upp för färgning
Bild: Juha Leskelä /Yle

Du behöver:

  • kokplatta

  • kastrull och skål eller balja

  • decilitermått och teskedar

  • termometer, något att röra runt med och eventuellt en tång att lyfta garnet med

  • diskmedel och ättika om ditt garn är obehandlat (vissa färger kräver också att du tvättar garnet med ättika innan färgning)

  • garn (jag använde 100 % obehandlad ull)

  • fiskegarn eller dylikt att binda om med

  • glasburkar att förvara färgblandningarna i

  • färgpulver och citronsyra

  • handskar, skyddsglasögon, andningsskydd och tidningspapper

Anteckna ditt eget recept

Om du vill kunna färga exakt likadant igen är det viktigt att du väger ditt material och skriver upp ditt tillvägagångssätt och dina egna färgblandningar.

Fyra handfärgade garnhärvor ligger på ett bord bredvid en kruka med murgörna.
Bildtext Här ser du också hur olika de två blå-gröna garnerna blev, de är färgade i tillsammans men det ena garnet är en tjockare kvalitet medan det andra är tunnare.
Bild: Juha Leskelä /Yle

Förbered ditt färgningsutrymme

Det är viktigt att förbereda utrymmet där du vill färga. En gammal vaxduk är ett bra underlag. På den kan du bre ut några tidningar och fukta dem med vatten. Om det faller färgpigment så fastnar de i de våta tidningarna istället för att flyga runt.

Alla redskap du använder ska sedan hållas separata för vidare färgning, de ska man inte använda till matlagning efteråt.

Stressa aldrig

Att färga garn är lätt men det tar tid att vänta på att temperaturen långsamt höjs och sänks. Därför finns det gott om tid att umgås samtidigt. Grundregeln för att lyckas är att aldrig stressa garnet med kraftiga och hastiga temperaturändringar. Har du bråttom så tovar garnet lätt ihop sig. Låt det ta den tid det tar.

Gör så här:

1. Öppna garnhärvan eller nysta upp ett nystan så att du kan knyta om garnet på minst fyra ställen med fiskegarn så att det inte trasslar ihop sig. Knyt löst runt garnet som en åtta, så att du delar garnet och drar fisketråden runt, korsat i mitten. Öppna även eventuella knutar på garnet, annars blir färgningen ojämn.

Öppnade garnhärvor ligger på ett bord
Bildtext Öppna garnhärvan och knyt om löst med fiskegarn på flera ställen så att garnet inte trasslar ihop sig under färgningen.
Bild: Juha Leskelä /Yle

2. Tvätta garnet om det är obehandlat. Fett och smuts påverkar färgningen. Du kan tvätta det genom att lägga det i blöt i ljummet vatten med två droppar diskmedel och en skvätt ättika. Skölj sedan ur garnet med ljummet vatten.

3. Lägg garnet i blöt i minst 30 min i ljummet vatten innan färgning.

4. Blanda till färgpulvret enligt anvisningarna i förpackningen. Ofta ska man blanda färgpulvret med kokhett vatten. Jag blandade 1 tsk färgpulver med 1 dl kokhett vatten i en glasburk.

Två glasburkar med färgad vätska står på en tidning på ett bord
Bildtext Färgpulvret löses upp i kokhett vatten. Glasburkar är en bra förvaring till nästa färgningsomgång.
Bild: Juha Leskelä /Yle

5. Mät upp till exempel 2 liter ljummet vatten i en kastrull för 100 g garn. Lägg i garnet och den mängd färg du vill ha. Jag använde 2 tsk färgblandning och färgade bara hälften av garnet, andra hälften fick hänga utanför kastrullen. Blanda runt om du vill ha jämn färgning. Lägg i en termometer och håll koll på temperaturen. Följ anvisningarna för de färger du valt. De färger jag använde krävde att temperaturen skulle stiga till 85 grader och hållas där 10 min.

6. Lägg i 1 tsk citronsyra och rör om. Färgen sugs genast in i garnet och vattnet blir klart. Vissa färger kräver en temperaturhöjning till 90 grader. Ta av kastrullen från plattan så fort vattnet blivit klart. Vattnet kan också klarna när du tagit av kastrullen från plattan.

7. Låt stå och svalna till 37 grader.

8. Skölj ur med ljummet vatten om du bara färgar med en färg. Färgar du med två färger så kramar du nu försiktigt ur den färgade delen och sätter den andra delen av garnet, plus lite av det röda (för att få lila på mitten) i vattnet (samma vatten går att återanvända).

9. Upprepa punkt 5-7 för färgning av den ofärgade delen av garnet.

10. Skölj ur garnet med ljummet vatten när det igen svalnat till 37 grader. Häng upp och torka.

11. Klipp bort fiskegarnet och gör en snygg härva.

Blev det inte riktigt som du tänkte dig? Det går att färga på nytt. Tänk bara på grunderna i färglära. Lägger du blått på gult blir det grönt osv., men det är ju roligt att experimentera!

Kvinna står framför ett fönster och håller upp handfärgade garnhärvor i båda händerna.
Bildtext Det är roligt att färga garn när man inte riktigt vet hur det kommer att bli.
Bild: Juha Leskelä /Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk