Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Artisten Krista Siegfrids: Mitt goda självförtroende föddes tidigt med hjälp av farfars uppmuntran

Från 2021
Krista Siegfrids småler in i kameran framför en grönskande bakgrund.
Bildtext Artisten Krista Siegfrids sommarpratar om att uppfylla barndomsdrömmar, om besvikelse och om förmågan att kasta sig ut igen.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Under uppväxten svajade det rejält under några år. Pappa dog, mamma fick cancer och många viktiga människor omkring henne gick bort. I sitt sommarprat berättar Krista Siegfrids hur hon trots djupa svackor alltid landar på fötterna.

“Varför är du så glad och positiv hela tiden?” är en fråga som artisten Krista Siegfrids ofta får i intervjuer.

– Att jag är en glad och positiv person tenderar att irritera ihjäl en viss typ av människor. Men jag har helt enkelt haft lätt för att se det ljusa i tillvaron.

Artisten Krista Siegfrids sommarpratar om att vara provocerande positiv även de gånger som livet bjuder på störande motgångar. Här hör du hennes program i sin helhet via Yle Arenan. 

Artisten Krista Siegfrids om varför hon valt att vara positiv trots motgångar

Programmet är inte längre tillgängligt


Ändå poängterar hon att livet inte alla gånger har varit en dans på rosor.
– Jag har gjort bort mig så många gånger. Ställt till med medieskandaler. Jag har hoppat av mina studier. Jag har skilt mig. Gjort folk besvikna.
– Jag har varit med om stora sorger och tragedier redan tidigt. Inom loppet av några år dog både farfar, pappa, morfar - och mamma insjuknade i akut leukemi.
Tidigt lärde hon sig att livet är kort och oförutsägbart.
– Jag försöker verkligen leva mitt liv fullt ut. Ingen tid får gå till spillo.

Skrev ner sitt ESC-mål redan som 12-åring

För några år sedan hittade Kristas mamma ett uppsatshäfte hemma i Kaskö. Med prydlig handstil har en målmedveten 12-åring skrivit “en vacker dag kommer jag att representera Finland i Eurovision Song Contest”.


– Jag har alltid varit en människa med stora drömmar - även om jag är född och uppvuxen i Finlands minsta stad.
Det var aldrig någon tvekan om saken. 

– Redan i dagis stod det klart för mig att jag ville showa. Dansa, sjunga, spela teater. Att bli artist var min stora dröm. Att få underhålla var större än livet självt.

Krista, 4 år gammal, håller i en mikrofon och ser stint snett in i kameran. Hon har på sig mössa och vantar.
Bildtext Som 4-åring får Krista för första gången sjunga i en mikrofon kopplad till ett ljudsystem med stora högtalare. “Jag var helt tagen av hur häftigt det var att få sjunga i en mikrofon. Ljudet var så högt att det ekade i hela salen när jag sjöng.”
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi PernaaSom publik och hängivet fan fungerade farfar Alvar.
– Oavsett vad jag sjöng, dansade eller ritade sa han att allt var fantastiskt. Jag förstod förstås att inte allt var så fantastiskt, men han gjorde underverk för mitt självförtroende.
– Jag fick ofta beröm från olika håll under min barndom och jag tror det är viktigt att man får höra och känna att man är duktig på någonting i tidig ålder.

Lever nu sitt drömliv 

Drömmen om att få representera Finland i eurovisionen blev sann 2013 när Siegfrids vann UMK med låten “Marry me”.
– Att få uppträda inför 200 miljoner tittare och den fantastiska livepubliken i arenan i Malmö var magiskt. Att ta Finland vidare till final var ännu mäktigare! Fortfarande ser jag det som livets karneval. Här började allt för mig, även om vi inte vann som jag hade hoppats.

Krista iklädd brudklänning tillsammans med sina dansare på väg mot finalen i Eurovisionen. De poserar med Finlands-flaggor och ler rakt in i kameran.
Bildtext Krista Siegfrids med sina dansare utanför arenan efter de första ESC-repetitionerna i Malmö.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Det öppnade dörren till en karriär inom underhållning. 

– Jag låter kanske som en klyschig självhjälpsbok, men man måste faktiskt inte alltid vinna för att komma framåt. Det måste inte bli perfekt för att det ska räknas. 

Men det känns ju sällan så när man står där med hjärtat fullt av sorg och famnen full av besvikelse.
– Men vi kommer ingenstans med tron på att livet är perfekt. Livet är kantigt, upp och ner och rent ut sagt vidrigt mellan varven. Men jag vet också att livet är för kort för att jag ska gå runt och må dåligt under en längre tid. 

Krista bor numera i Amsterdam tillsammans med sin sambo och parets dotter Lizzy.
– Jag är en person som behöver förändring och nya utmaningar på regelbunden basis, så att dra iväg till Amsterdam kändes så rätt. Jag känner att jag får det bästa av två världar just nu. Det måste hela tiden vara lite svårt för att det ska vara intressant.

Vegas sommarpratare sänds varje vardag kl. 10:03 och 22:15. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

MUSIKLISTA

Kool & the Gang: Celebration

Chubby Checker: Let’s twist again

Christer Björkman: Imorgon är en annan dag

Krista Siegfrids: Can you see me

André Hazes Jr.: Leef

Journey: Don't stop believing

Taylor Swift: Shake it off

Queen: Don’t stop me now

Mer om ämnet på Yle Arenan