Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Närmare 127 000 finländare får två olika coronavacciner – experter bedömer att skyddseffekten till och med kan bli bättre

Från 2021
En person får Astra Zeneca-vaccinet.
Bildtext En Astra Zeneca-vaccination på Busholmen i Helsingfors den 15 april.
Bild: Silja Viitala / Yle

I Finland har många personer som är under 65 år fått en dos av Astra Zenecas coronavaccin. Eftersom det har uppdagats sällsynta, allvarliga biverkningar kopplat till vaccinet, så får de här personerna istället ett mRNA-vaccin som andra dos – trots att man inte vet säkert hur effektivt det är att ge två olika coronavacciner. 

Hanna Nohynek som är överläkare på Institutet för hälsa och välfärd påpekar att vaccinexperter ändå inte är oroade över att det tills vidare saknas forskningsresultat om det här.

– Det finns inte biologiska skäl att anta att det inte skulle fungera väl, för vaccinerna verkar på liknande sätt, säger hon.

Nohynek liknar det vid att man visar kroppen två olika bilder på hur coronaviruset ser ut.

– Kroppen skapar då skydd mot viruset på två olika sätt, ur två olika perspektiv, och det är troligt att skyddet då till och med kan bli bättre än om man bara får ett enda coronavaccin, säger hon.

Hanna Nohynek från THL på gården utanför
Bildtext Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och välfärd THL.
Bild: Yle/Björn Udd

Det här är flera experters bedömning för tillfället, men det är inte bevisat än. 

Nohynek tillägger att det också är tryggt att få två olika vacciner, men att de vaccinerade kan vänta sig lite mer lindriga biverkningar såsom värk och feber, när de får ett mRNA-vaccin som andra dos, efter att först ha fått Astra Zeneca-vaccinet.

Knappt 127 000 personer har fått en första dos av Astra Zeneca-vaccinet. Det visar statistik från Institutet för hälsa och välfärd.

Gynnsam effekt hos möss

Men vad känner man alltså till nu om hur bra skydd två olika vacciner kan ge mot covid-19? 

Det finns i det här skedet publicerade studier på djur. Till exempel en kinesisk studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Emerging Microbes & Infections i mars visade att immunsvaret blev bättre hos de möss som först fick ett vaccin som byggde på ett förkylningsvirus - såsom Astra Zeneca-vaccinet - och sedan fick ett mRNA-vaccin - såsom de som tillverkas av Pfizer eller Moderna. 

Det innebär att det uppstod högre nivåer av skyddande antikroppar och T-celler.

Men när mRNA-vaccinet gavs som första dos, så fick mössen inte ett bättre skydd, jämfört med om de hade fått ett enda vaccin.

Hälsomyndigheten ser fram emot brittisk studie

Forskning på människor pågår för tillfället, för att man ska få klarhet i hurdan effekten blir när man ger två olika coronavacciner, och vilken slags kombination som är bäst.

Preliminära resultat väntas till exempel från Oxford-universitetet i Storbritannien om ungefär två veckor, och Institutet för hälsa och välfärd kommer att titta noggrant på den forskningen.

Om resultaten visar att två olika vacciner ger ett bättre skydd, så kan vaccinkombinationer komma att få en viktig roll i framtiden, i att bättre skydda oss människor mot de virusvarianter som cirkulerar i världen.