Hoppa till huvudinnehåll

Låt oss odla tillsammans, Jakobstad!

Holländaren, numera Jakobstadsbon, Hans Kreutzer vill få folk i regionen att odla gemensamma grönsaker på stan.

Att odla ärter och morötter kan vara ett sätt att skapa gemenskap och öka mångfalden – både den biologiska och den som gror där människor möts.

I Storbritannien och Holland har man gjort liknande. Vasa vill ta in mer grönt, mycket händer samtidigt nu och jag tänkte varför inte odla grönsaker på stan? Då blir det för alla

― Hans Kreutzer, Jakobstadsbo sedan 2018

Kreutzer tänker sig att folk gärna vill träffas igen, många tycker om att odla, och regionen har många invånare med rötter i andra länder.

I mötet vid grönsakslådorna ska inte social, ekonomisk eller etnisk bakgrund göra någon skillnad. Medan man påtar i jorden får också samtalet gro.

På stan går man bara förbi och ser inte varandra. Jag är också en utlänning här. Det är bra om man talar med i stället för om en utlänning. Det här kan bli bra

― Hans Kreutzer

Kreutzer tänker sig att odlandet blir ett samarbete mellan många. Förutom privatpersoner också för företag, skolor och äldreboenden. En första träff har ordnats och planteringslådor ska sättas ut på torget.

Det var kärleken som förde Kreutzer till Jakobstad. Nu vill han ge något till staden.

Så folk kommer ut och träffar varandra. Så det blir en bättre levnadsmiljö. Det behöver inte vara stora saker, men vad kan jag göra för att det ska bli lite bättre, lite skönare. Så vi börjar nu

― Hans Kreutzer

Förhoppningen är att det ska odlas på stan i många år och att Let´s grow together, Jakobstad! sprider sig till andra städer.