Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israels regeringsbildning påverkas av våldet, svårt att nu tänka sig en arabisk-judisk regering – vädrar Netanyahu morgonluft igen?

Från 2021
Benjamin Netanyahu talar med israelisk gränspolis i Lod 13.5.2021
Bildtext Benjamin Netanyahu talar med israelisk gränspolis i Lod 13.5.2021.
Bild: AFP / Lehtikuva

Våldsamheterna mellan judar och araber innebär ett bakslag för premiärminister Benjamin Netanyahus opponenter. De har försökt få bort honom från landets ledarskap efter en rad resultatlösa parlamentsval i Israel och hoppet har hittills stått till en ny förändrad israelisk politik.

Benjamin Netanyahu har haft en chans att bilda regering men misslyckades med det, och nu har hans rivaler försökt ta över arbetet.

Nu säger dock Naftali Bennett, som leder det ultranationalistiska partiet Yamina, att han inte längre försöker bygga upp någon regeringskoalition tillsammans med center- och vänsterpartier.

Inte heller det största "anti-Netanyahublocket", som leds av Yair Lapids centerparti "Det finns en framtid", ser ut att ha någon större lust att arbeta för det.

Netanyahu väcktes till liv igen

Kommentatorn Ben Caspit i tidningen Maariv

Våldsamheterna som för tillfället eskalerar mellan Israel och palestinierna kan rita om den politiska kartan i Israel.

Från och med den dag då oroligheterna mellan israeler och palestinier bröt ut på nytt, blev det klart att någon förändring i politiken inte är aktuell, säger analytiker.

- Netanyahu väcktes till liv igen, säger Ben Caspit i en kommentar i tidningen Maariv.

Det kollapsade samarbetet mellan Bennett och Lapid kan eventuellt ge Netanyahu extra utrymme för en politisk manöver som kan ge honom en chans att klamra sig fast vid makten.

Lapid har ännu tre veckor på sig att försöka bilda en regerande koalition.

Det avtal om "rotation" där Lapid och Bennett turvis skulle inneha premiärministerposten har varit omtvistat redan tidigare, och det behöver stöd från arabiska partier för att få en parlamentarisk majoritet.

Enligt israeliska medier har Bennett konstaterat att de pågående sammandrabbningarna mellan israeler och den arabiska minoriteten (21 procent) i landet gör en sådan regering otänkbar.

Räddningspersonal i ruinerna efter ett palestinskt hus som bombats i  Beit Lahia, Gaza 13.5.2021
Bildtext Räddningsarbetare i ruinerna efter ett palestinskt hus som bombats i Beit Lahia, Gaza 13.5.2021.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Utöver fientligheterna mellan israelerna och palestinsk milis i Gaza, och Hamas attacker mot Israel, pågår det dessutom våldsdåd inne i Israel i de städer och samfund där det bor en blandad befolkning bestående av både judar och araber.

Synagogor attackeras och det utkämpas gatustrider. Israels president har gått ut med en orolig varning och säger att han är rädd för att det bryter ut ett regelrätt inbördeskrig i Israel.

Mansour Abbas, som leder ett arabiskt parti, har sagt att Bennett har ringt honom för att meddela att en ny så kallad "förändringsregering" nu inte längre är aktuell.

Lapid har å sin sida beklagat Bennets besked och säger sig vara redo att ändå försöka bygga ihop koalition - något som israeliska kommentatorer bedömer att han har föga chanser att lyckas med.

Frågan är om det blir dags för nyval igen - det femte parlamentsvalet i Israel på två år.

Källa: Reuters