Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Apple vs Epic: Miljardvinster, lockvaror och stulna kreditkort - fyra avslöjanden från de läckta dokumenten i rättegången

Från 2021
Ett talande ondskefullt äpple på en skärm.
Bildtext Epic games hånade Apple genom en parodierad reklamfilm. Men vem som får smaka på det sura äpplet i rättegången återstår att se.
Bild: Epic Games

Apple möter som bäst speltillverkaren Epic i en massiv rättegång i USA. Fallet fick en intressant vändning då hemliga dokument plötsligt fanns tillgängliga för allmänheten. 

Rättegången fick sin början i augusti i fjol efter att Apple slängde ut spelet Fortnite ur App Store. Orsaken är att spelutvecklaren Epic Games brutit mot Apples regler när det gäller betalningar i appar. Rättegången beräknas fortsätta fram till 21 maj.

Domstolsväsendet har haft lite otur med tekniken, vilket bland annat ledde till att hemliga dokument läckte till allmänheten. Dokumenten ger den vanliga spelkonsumenten en inblick i hur det ser ut bakom kulisserna i spelbranschen. 

Fallets domare konstaterade i ett tidigt skede att skadan redan var skedd, och att det inte fanns någon poäng i att hemligstämpla sådant som redan ligger ute.

Vi har listat fyra intressanta saker du kan läsa i dokumenten.

Fortnite är en enorm kassako

De flesta har säkert hört talas om spelet Fortnite eller åtminstone sett någon “flossa”. 

Även om spelet har varit så stort att det liknar ett kulturellt fenomen, har det hittills inte varit allmänt känt hur mycket pengar Fortnite faktiskt drar in.

Ett dokument från rättegången visar att spelet hittills gett över nio miljarder dollar i vinst, vilket är en hel del v-bucks. (V-bucks är spelets valuta du kan köpa för riktiga pengar för att sedan byta mot saker som utseenden och danser, reds. anm.)

Fortnite drar också in stora summor pengar på att låta användarna fixa sina karaktärers utseenden med så kallade skins. Enligt dokumenten sålde Epic år 2018 på bara två månader runt 3,3 miljoner skins kopplade till den amerikanska fotbollsligan NFL. 

Omvandlat i “riktiga” pengar skulle det här innebära en vinst på runt 50 miljoner dollar, men eftersom egenskaperna också kan köpas med spelvalutan v-bucks, är det inte sagt att företaget fått in exakt 50 miljoner på affären. Lukrativt har det ändå varit.

Karaktärer ur spelet Fortnite i ett havslandskap.
Bildtext Fortnite håller Epic Games flytande.
Bild: IGDB

Epic spenderade över 11 miljoner dollar på att ge bort gratis spel

Är du en av de som skapat ett Epic-konto för att ta del av någon av deras kampanjer för gratis spel? Du är inte ensam! 

En av strategierna Epic använt sig av för att få nya användare och utmana Steam är att ge bort spel gratis. Sammanlagt har företaget gett bort spel för över 11 miljoner dollar. 

Det dyraste inlägget på listan är spelserien Batman: Arkham, som kostade Epic 1,5 miljoner dollar. Över 6 miljoner konton nyttjade erbjudandet, varav över 600 000 var nya konton. 

Med Batman som lockvara betalade alltså Epic ca 2,5 dollar per nytt konto.

Tanken är att dessa användare i fortsättningen lockas till att köpa nya spel, och på så sätt kan plattformen bli vinstbringande runt år 2027.

Batman
Bildtext Tyvärra Adam West, det är inte din läderlapp som lockar användare till Epic Games.

Epics vd Tim Sweeney fick mejla Ubisoft och be om ursäkt för mängden spel köpta med stulna kreditkort

I april 2019 gick Epic ut med att konton snart kommer kräva verifiering och tvåfaktorsautentisering. Kravet var redan då vanligt och nu är verifiering obligatoriskt på de flesta spelplattformarna.

Men enligt uppgifter i de läckta dokumenten var det ett rejält problem som låg bakom de nya säkerhetskraven.

Epic hade nämligen hittat en mängd nya konton som skapats med nyskapade e-postadresser. Kontona användes sedan för att köpa spel med stulna kreditkort. 

Därefter såldes kontot vidare, och även om bedrägeriet upptäcktes och kontot hos Epic stängdes ner, var spelet fortfarande spelbart tack vare en koppling till Ubisoft.

I mailkonversationen framkommer att problemet var så omfattande att över 70 procent av kopiorna av The Division 2 var köpta med stulna kort.

Mängden var så stor att Epic fick stänga ner sin försäljning av Ubisofts spel och vd Tim Sweeney fick personligen be om ursäkt.

Tre personer med vapen blickar mot vita huset i washington som ryker.
Bildtext Kanske Tom Clancy borde skriva mer om kreditkortsbedrägerier än kärnvapen?
Bild: Ubisoft

Playstation öppnade för multiplayer mot andra plattformar, men det kostar

Playstation var länge väldigt stingslig med att användarna spelade med spelare från andra plattformar.  Spelade du på Playstation kunde du inte spela med dina vänner som spelade på Xbox och så vidare. 

Men tillslut gav Playstation med sig och öppnade portarna - med hårda villkor enligt de läckta dokumenten.

Sony kräver nämligen kompensation av speltillverkaren ifall stora delar av vinsten för ett spel fås från en annan plattform än Playstation.

En exempelberäkning från dokumenten visar hur stora summor det kan röra sig om.

Om ett spel gör en vinst på en miljon dollar över alla plattformar, men bara 600 000 görs på Playstations plattform, så vill Playstation ha hela 52 500 dollar som kompensation.

Hör Spelpanelen tala om de läckta dokumenten:

Hemligheterna i de läckta dokumenten från rättegången Apple vs Epic

7:51

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln