Hoppa till huvudinnehåll

Coronavirus: covid-19

WHO vädjar till rika länder: Vaccinera inte barn och unga

Från 2021
Händer med koronavaccinflaskor i sig.
Bildtext Bilsättningsbild.
Bild: Naveen Sharma / All Over Press

Det andra coronaåret kommer att bli dödligare än det första, varnar Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Av de 1,4 miljarder coronavaccindoser som getts runtom i världen har nästan 44 procent gått till rika länder, där ändå endast 16 procent av världens befolkning bor.

Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus önskar att vaccindoser skulle doneras till fattigare länder via det så kallade Covax-projektet, som jobbar för en internationellt jämlik möjlighet för alla att att få coronavaccinet.

– Jag talade redan i januari om den moraliska katastrof som hotar oss och nu verkar den tyvärr bli sann. En handfull rika länder som köpt in majoriteten av alla vaccindoser vaccinerar redan lågriskgrupper, säger Tedros till nyhetsbyrån AFP.

Världens 29 fattigaste länder har endast fått 0,3 procent av alla tillverkade vaccin.

– Jag förstår varför vissa länder vill vaccinera barn och unga men för tillfället hoppas jag att skulle fundera på om det ändå skulle vara möjligt att donera vaccindoserna till fattiga länder via Covax-projektet, säger Tedros.

Covax – globalt samarbete vid upphandling av vacciner

Regeringar, globala hälsoorganisationer, tillverkare, forskare, den privata sektorn och filantroper arbetar för ett gemensamt mål: En rättvis tillgång till diagnosticering och behandling av covid-19 samt utarbetandet av vaccin.

Projektet Covax, som är fokuserat på vaccin, ses som en global lösning och en möjlighet att ge människor i alla hörn av världen - oavsett förmögenhet - tillgång till covid-19-vaccin.

Covax främjar en snabb tillgång till vaccin för alla länder på lika villkor och stärker kapaciteten inom vaccinproduktionen.

  • Covax leds av de internationella sammanslutningarna CEPI och GAVI.

  • CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) ansvarar för finansieringen av utvecklandet och produktionen av beredskap och vacciner.

  • GAVI (Global Vaccine Alliance) har till uppgift att ingå avtal om köp och upphandling av vaccin för utvecklingsländernas bruk.

  • Länder med högre inkomster kan också få en del av vaccinerna genom att delta i Covax.

  • Finland meddelade den 31 augusti 2020 om sitt deltagande i Covax-mekanismen

Källor: Social- och hälsovårdsministeriet, GAVI

Källa: STT-AFP