Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinas rymdsond har landat på Mars

Från 2021
Programmet är inte längre tillgängligt

Kina har under lördagsmorgonen lyckats med sitt första försök att nå Mars i och med rymdsonden Zhurong som landat på planeten.

Rymdsonden Zhurong, som väger cirka 240 kilogram, ska samla in och analysera prover från Mars yta. Zhurong väntas vara på Mars de kommande tre månaderna.

Enligt Kinas statliga tv-bolag CCTV var Zhurongs landning lyckad. Landningen lyckades med hjälp av baldakin, fallskärm och raketbas.

Zhurong är inte den enda rymdsonden på Mars för tillfället. I februari landade amerikanska Nasa sin rymdsond Perseverance på planeten.

Ingen lätt landning

Avståndet från jorden till Mars är drygt 320 miljoner kilometer. På grund av avståndet tar det upp till 18 minuter för ett radiomeddelande att nå fram. Det här betyder att kinesiska myndigheter fick följa med landningen med en tidsfördröjning.

Landningsprocessen brukar kallas "sju minuter av terror" eftersom landningen går snabbare än radiosignaler kan nå jorden från mars. Kommunikationen är med andra ord begränsad.

– Avståndet är så långt att rymdsonden måste göra landningen på egen hand. Om det är något som är fel, kan människor på jorden inte hjälpa på något sätt, säger experten Chen Lan.

Första landet som landar på första försöket

Kina är det första landet som lyckats flyga, kretsa och landa på Mars på första försöket.

Hittills har endast USA och Ryssland lyckats nå den röda planeten – men också de har misslyckats under åren. Europeiska försök har också gjorts, men misslyckats.

Zhurong klarade resan helskinnad – precis som amerikanska Perseverance. Amerikanerna och kineserna har till skillnad från Ryssland lyckats landa sonder utan att de gått sönder vid landning.

Kina hoppas bli en stormakt i rymden före år 2030. För det här krävs konstruktion av en egen rymdstation. Det här eftersom landet inte är med i samarbetet kring den internationella rymdstationen ISS. Kina har som mål att bemanna rymdstationen under nästa år och sedan skicka människor till månen.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln