Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten 15-16.5

Uppdaterad 16.05.2021 14:11.
Skylt vid Vasa centralsjukhus där det står bland annat Coronatest. I bakgrunden syns teststället.

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Söndag 16.5: Fortsatt stor smittspridning i Mellersta Österbotten

Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt meddelar om 21 nya fall av covid-19 under senaste dygnet. Alla hör till den tidigare kända smittkedjan som fick sin början på en brunch på första maj.

Nu är över 1 000 personer i karantän. 920 är placerade i karantän av myndigheter och ytterligare några hundra har valt att vara i frivillig karantän. En person vårdas på sjukhus.

Under de senaste 14 dygnen har 101 fall av coronasmitta konstaterats och det betyder att incidensen för distriktet nu är 130.

Den regionala coronagruppen kommer att samlas i dag för att utvärdera om regionen ska flyttas över till pandemins fas för samhällsspridning. Sjukvårdsdistriktet ska också ha möte med utbildningen i Kannus för att diskutera möjliga åtgärder i skolorna.

Sjukhusets planerade operationsverksamhet kommer att köras ner. På distriktets avdelningar och serviceboenden begränsas besöken. Besök ska avtalas om på förhand.

Det är främst bland unga i Karleby och Kannus som smittan sprids snabbt. Från sjukvårdsdistriktet vädjar man till de unga att undvika att träffas, så att spridningen kan stävjas och situationen förbättras till sommaren.

Det är också viktigt att förhindra att smittan sprids till riskgrupperna.

Söndag 16.5: Tre nya fall i Österbotten

Under senaste dygnet har tre nya fall av covid-19 konstaterats inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Incidensen, det vill säga antalet smittade per 100 000 under senaste två veckorna, är 15.

Under lördagen togs 104 prover. Vasa sjukvårdsdistrikt befinner sig på pandemins basnivå.

Söndag 16.5: Fortsatt lugnt i Södra Österbotten

Inga nya fall av covid-19 har konstaterats inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt under senaste dygnet. Men fortfarande vårdas mellan en och tre personer på sjukhus på grund av covid-19.

Incidensen är fortfarande 13. Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt befinner sig på basnivån.

Lördag 15.5: 14 nya fall i Mellersta Österbotten

14 personer har testat positivt för covid-19 inom Mellersta Österbottens sjukvårdsområde det senaste dygnet. Alla fall kan kopplas till den smittkedja som fick sin början under en brunch på första maj i Karleby.

Sammanlagt 400 personer är för tillfället i karantän. Under senaste dygnet har också en person tagits in på sjukhus för vård på grund av covid-19.

Under de senaste två veckorna har sammanlagt 56 fall konstaterats och incidensen är 85.

På grund av flera fall av coronasmitta och exponering går högstadieeleverna vid Juhani Vuorinens skola i Kannus över till distansstudier från och med nästa vecka.

Potentiell exponering för de som har åkt buss från Juhani Vuorinens skola i riktning mot Korpela måndag 10 maj kl. 14.20. I övrigt har inga nya platser lagts till på listan över platser för potentiell exponering.

Sjukvårdsdistriktet har tidigare meddelat att åtminstone en del av smittkedjans fall har identifierats som den indiska varianten.

Distriktet vill påminna om att de vanliga rekommendationerna också hjälper mot virusvarianterna, det vill säga; minska närkontakterna, håll avstånd, använd munskydd, tvätta händerna och följer regionala restriktioner och rekommendationer.

Även om man har rört sig på någon av de potentiella exponeringsplatserna behöver man inte kontakta sjukvårdsdistriktet om man inte har symtom.

Sjukvårdsdistriktet uppmanar alla som uppvisar symtom som kan tyda på coronasmitta att ta ett test.

Lördag 15.5: Inga nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Inga nya fall av covid-19 har konstaterats inom Vasa sjukvårdsdistrikt under det senaste dygnet. Bekräftade fall är fortfarande sammanlagt 2 437.

Under fredagen togs 346 prover. Incidenstalet för de senaste två veckorna är 15.

Vasa sjukvårdsdistrikt befinner sig på basnivån.

Lördag 15.5: Inga nya fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har inga nya fall av covid-19 under senaste dygnet.

Under de senaste 14 dagarna har man konstaterat totalt 25 fall och incidensen är 13.

Sjukvårdsdistriktet uppger att mellan en och tre personer får sjukhusvård på grund av covid-19.

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt befinner sig på basnivån.