Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Alex Warriors samlar pengar för barn som förlorat en förälder i självmord

Från 2021
Tre vuxna och en pojke på en utescen.
Bildtext Nina Brännkärr-Friberg, Linn Nyberg med sonen Alex Fellman och Erika Segervall vill ge glädje till barn som drabbats hårt av alkoholism.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Alex Fellmans pappa kämpade med alkoholism och gav till slut upp en natt år 2019. Han tog sitt liv. På initiativ av Alex mamma Linn Nyberg ordnar nu Project Liv en insamling för att skapa glädje och trygghet till barn som har liknande upplevelser.

Alex och Linn har hela tiden pratat öppet om pappans sjukdom och självmord. Att man får bli arg på sjukdomen, men att det är just en sjukdom och inte något pappa har valt.

Efter att Linn berättade om händelserna i Svenska Yles podd föräldrasnack har många tagit kontakt.

– Vi vill hjälpa andra i samma situation. De säger att det är skönt att jag är öppen med det. Att de går igenom samma saker, att deras partner är alkoholist och att barnen är i kläm, säger Linn.

Alex säger att han först var lite fundersam till tanken på en kampanj med hans namn, men nu känns det ändå häftigt.

Vad minns du av din pappa?

– Han var jättesnäll, vi fiskade mycket. Och så såg vi film och åt något gott.

Mor och son på en bänk.
Bildtext Linn Nyberg med sonen Alex som har ställt många frågor kring pappans alkoholism.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Linn säger att hon hela tiden ville vara öppen kring alkoholismen och inte sopa något under mattan. Paret separerade då Alex var knappt ett år och frågorna kom så småningom.

– Alex frågade om det var hans fel att pappa dricker, och varför han inte kan åka till pappa. Jag ville att han vet och att vi spelar med öppna kort.

Varje gåva ska vara skräddarsydd

För Nina Brännkärr-Friberg på föreningen Project Liv var det en självklarhet att vara med och berätta Linns och Alex historia för att hjälpa andra.

– Det passar bra in i vår målgrupp eftersom det är fråga om barn till en långtidssjuk förälder.

Brännkärr-Friberg säger att föreningen dessutom gärna tar upp ett ämne som är tabubelagt.

– Ur vår synvinkel är det viktigt att ge synlighet till det och våga prata om det. Ingen diagnos är viktigare än den andra. Till exempel cancer är ganska synligt och stort, men sjukdomen alkoholism är precis lika viktig och det vill vi också få fram.

Styrelseordförande och generalsekreterare i välgörenhetsorganisationen Project Liv, Nina Brännkärr-Friberg.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

När kampanjen avslutas den sista maj kommer Linn, Alex och Project liv att göra paket med olika innehåll till de familjer som blivit nominerade.

– Vi kommer att intervjua familjerna för att se vad det finns för intressen och behov hos just den familjen. Vi kommer att sätta själ och hjärta i det så att varenda sak blir skräddarsydd till barnen, säger Nina.

Ett helt hockeylag är med

Linn och Alex talade senast den här veckan om vad de kunde ge för råd till familjer som går igenom något liknande som de gjorde.

– Som Alex sa, och jag håller med: det blir lättare sedan. När man är mitt i det känns det inte så men det blir det. Tiden måste läka alla sår, säger Linn.

Den som vill stödja insamlingen kan till exempel göra det genom att gå eller springa ett lopp i egen takt. Då man anmäler sig får man välja att samtidigt donera en summa. Bland annat har ett helt hockeylag redan lovat att vara med under hashtaggen #runforalexwarriors.

Diskussion om artikeln