Israels armé misstänks ha vilselett världspressen – och lurat ner Hamas i tunnlarna
Natten till fredagen rapporterade en stor del av världspressen att Israel hade inlett en markoffensiv mot Gaza. Ett par timmar senare kom armén med "ett klargörande" och det visade sig att inga israeliska marktrupper fanns inne i Gaza. Nu misstänks den israeliska armén för en medveten bluff, för att döda möjligast många Hamas-krigare. Strider fortsatte på lördagen och på eftermiddagen bombade Israel ett höghus som inhyste utländsk press, så att huset rasade samman.
–
Strax efter midnatt, natten till fredagen, skickade IDF (Israels försvarsmakt) ut ett WhatsApp-meddelande till en grupp utländska korrespondenter i Israel om att både det israeliska flygvapnet och markstyrkorna deltog i ett anfall i Gazaremsan. Senare bekräftade IDF journalisternas tolkning av meddelandet, det vill säga att markstyrkorna nu befann sig inne på Gazaremsan.
De flesta av världens stora medier gick ut med rapporter om att en markoffensiv inletts. Enligt israeliska Haaretz plockades de här rapporterna upp av en del israeliska medier, men israeliska journalister var förvånade. De fick inte markoffensiven bekräftad av sina källor inom armén. På sociala medier rådde total förvirring då utländska korrespondenter höll fast vid sin version.
Några minuter efter två samma natt meddelade IDF att det inte fanns några marktrupper inne i Gaza. På fredag morgon höll IDF-talesmannen Jonathan Conricus en kort presskonferens per telefon med utländska korrespondenter och bad om ursäkt för "misstaget" och förvirringen. Sådant som kan hända i stridens hetta, enligt honom.
Medveten bluff som lurade Hamas-krigare in i döden?
Samtidigt som utländska korrespondenter fick höra att en markoffensiv hade inletts, hade stridsvagnar bevisligen rullat mot Gazagränsen.
Men nu misstänks att också det var en skenmanöver. Redan på fredagen uttryckte flera israeliska bedömare sina misstankar om att det hela var en medveten strategi från arméns sida. I dag rapporterar en lång rad israeliska medier att syftet med desinformationen till världspressen var att också få Hamas-ledningen i Gaza övertygad om att en markoffensiv hade inletts.
Det medförde att Hamas-krigare kommenderades ner i tunnelsystemet under Gaza City. Gaza och tunnelsystemet anfölls av åtminstone 160 israeliska stridsflygplan och ett stort antal Hamas-krigare tros ha dödats i flygbombardemanget som beskrevs som det häftigaste mot Gaza sedan 2014.
Israeliska journalistorganisationer har protesterat mot att IDF utnyttjar pressen för krigiska ändamål och en amerikansk korrespondent säger till Haaretz att incidenten "inte kommer att hjälpa" relationen mellan Israel och internationella medier.
Intensiva strider pågår – i Gaza dödades många barn
Våldsamheterna i Israel och på Gazaremsan fortsatte för sjätte dygnet i följd på lördagen. Det gäller både våldsamheterna mellan israeliska judar och araber i israeliska städer, raketbeskjutningen från Gaza mot israeliska städer och de israeliska flygattackerna mot mål på Gazaremsan.
På Gazaremsan hade 139 människor rapporterats dödade på lördag förmiddag, allt sedan de israeliska flygbombardemangen inleddes. Bland dödsoffren fanns 39 barn, enligt hälsomyndigheter i Gaza.
Enligt uppgifterna från Gaza fick en flygattack mot flyktinglägret Al-Shati på norra Gazaremsan speciellt tragiska följder. Minst tio medlemmar av samma släkt ska ha dödats, då det hus de befann sig i flygbombades. Åtminstone sju av dödsoffren ska ha varit barn. Bara en fem månader gammal bebis överlevde, skyddad av sin mammas kropp. Släkten kallas för Abu Hatab-familjen av myndigheterna i Gaza.
Missilattack mot redaktionsbyggnad
I Gaza träffades en 13 våningar hög byggnad av en missil och rasade. Israelisk militär har bekräftat attacken. I byggnaden fanns utländska redaktioner, till exempel nyhetsbyrån AP.

Därför anföll Israel byggnaden:

Nyhetsbyrån AP säger sig vara "chockerade och förfärade" av det israeliska angreppet.
– Det här är en oerhört oroväckande utveckling. Vi undvek med nöd och näppe att förlora förskräckligt många liv, säger nyhetsbyråns vd Gary Pruitt i ett pressmeddelande och tillägger att ett dussin AP-journalister och frilansare hade varit i byggnaden, men hann evakuera.
Nyhetskanalen al-Jazeera, vars redaktion också strök med i raset, lovar å sin sida att inte låta sig tystas.
– Uppenbarligen har man bestämt att inte bara förstöra och döda, utan också tysta dem som rapporterar om det. Det här kommer inte att ske, sa al-Jazeeras chef för kanalens redaktion i Jerusalem Walid al-Omari i en intervju med nyhetsbyrån AFP.
Häftigt raketregn över centrala Israel
Raketbeskjutningen från Gaza mot israeliska städer fortsatte också. På den israeliska sidan har nu minst nio människor mist livet under de senaste dagarnas raketregn från Gaza. Av dem åtminstone ett barn. På lördagen ljöd flyglarmet över flera israeliska städer. Tidigt på lördag eftermiddag tjöt flyglarmet också över många städer i centrala Israel, bland annat Tel Aviv.
På lördag eftermiddag rapporterades om det nionde israeliska dödsoffret under den nu pågående konflikten. Den israeliska mannen dödades då hans bostad i en förort till Tel Aviv träffades av raketsplitter. Flera andra hus i Ramat Gan ska också ha skadats svårt i raketattackerna.
Hamas uppgav att lördagens raketer över centrala Israel var en vedergällning just för Abu Hatab-familjens öde på Gazaremsan natten innan.
Också under det senaste dygnet har det rapporterats om fortsatta våldsamheter mellan judar och araber i israeliska städer. Exempelvis skadades två arabisk-israeliska barn i Jaffa då någon kastade in hemmagjorda brandbomber i deras hem. Dessutom har åtminstone ett tiotal palestinier dödats i sammandrabbningar med israeliska säkerhetsstyrkor i städer på Västbanken.
Det finns förhoppningar om en snar vapenvila
Samtidigt som våldsamheterna snarare ökat än minskat under det senaste dygnet, så tycks det ha väckts förhoppningar om en snar vapenvila.
USA:s sändebud Hady Amr har anlänt till Tel aviv som ett led i medlingsförsöken. Han ska samtala med israeliska, palestinska och FN-representanter. Amr är Biden-administrationens biträdande utrikesminister för palestinska och israeliska angelägenheter.
BBC har intervjuat Martin Indyk, som var USA:s ambassadör under Bill Clintons presidentperiod. Han tror på en snar vapenvila.
– Jag tror att båda sidor har begränsade mål och att de är på väg att nå den punkten där det inte är vettigt, för varken Hamas eller (Israels premiärminister) Netanyahu att fortsätta med det här kriget, säger Indyk.
Å andra sidan har BBC också intervjuat den palestinska veteranpolitikern Hanan Ashrawi och hon tror inte att Amr kan bidra speciellt mycket till en positiv utveckling. Dels menar hon att Amr är en diplomat på såpass låg nivå att israelerna inte behöver lyssna på honom och dels anklagar hon president Joe Biden för att ha varit allt för passiv under konfliktens gång.
President Biden talade med båda sidor
Israels angrepp mot redaktionsbyggnaden i Gaza föranledde ingen kritik av USA. Vita husets pressekretare Jen Psaki uppgav på lördag på Twitter att USA hade "kommunicerat direkt till israelerna att journalisters säkerhet är ett ytterst viktigt ansvar".
Senare på lördagen talade president Joe Biden i telefon med både Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas president Mahmud Abbas.
Enligt Vita husets pressmeddelande vidhöll Biden att Israel har rätt att försvara sig själv mot raketattacker av Hamas och andra grupper, och han fördömde attackerna mot Israel. President Biden betonade vikten av journalisters säkerhet och upprepade att den måste tryggas.
President Biden underrättade president Abbas om de pågående diplomatiska företagen och underströk att Hamas måste sluta avfyra raketer mot Israel.
–
Klockan 15.07 uppdaterades artikeln med det senaste israeliska dödsoffret och också dödssiffran i Gaza uppdaterades.
Klockan 18.15 uppdaterades artikeln med Vita husets reaktion på angreppet mot redaktionsbyggnaden.
Klockan 18.30 uppdaterades artikeln med kommentarer av chefer vid AP och al-Jazeera.
Klockan 22.12 uppdaterades artikeln med uppgiften om Bidens samtal med Netanyahu och Abbas.
Källor: AP, Reuters, Haaretz, BBC, DN, AFP