Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hård kritik från politiker om Sannfinländarnas agerande i riksdagen: "Cirkusarena", "Som ett underhållningsprogram", "Troll"

Jussi Halla-aho
Bildtext Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho under plenum.

Debatten om EU:s stimulanspaket är svår och utdragen. Sannfinländarna har dragit ut på debatten och övriga partier håller inte tillbaka sin kritik.

Den tidigare statsministern och talmannen Paavo Lipponen (SDP) säger till Yle Uutiset att en djupgående diskussion om EU:s stimulanspaket behövs, men att diskussionen i Finland varit ensidig då den fokuserat på frågan om skulder och nettobetalningar.

– Många instanser, också medier, har styrt debatten stannat i tjatstadiet.

– Debattkulturen i riksdagen har fått förfalla. Det gormas åt dem som håller anföranden och i anförandena beter man sig som i ett underhållningsprogram, säger Lipponen.

Paavo Lipponen i Morgonettan 15.5.2021.
Bildtext Paavo Lipponen diskuterade debatten i Yles program Morgonettan på lördagen.

Debatten i plenum jämförs med diskussionskulturen på nätet

Också Emma Kari, ordförande för De Grönas riksdagsgrupp, är kritisk.

– Internets spydiga, splittrande och hetsiga diskussionskultur har kommit till plenum under de senaste dagarna då debatten om EU:s återhämtningspaket pågått, skriver hon i ett pressmeddelande.

Hon säger att demokratin verkar skör och beslutsfattandet blir en fars, när trollandet når demokratins kärna.

Finland är en demokrati, och till demokratins spelregler hör att man röstar då man har olika åsikt i en fråga

― Anna-Maja Henriksson (SFP)
Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Anna-Maja Henriksson, arkivbild.

"Högsta möjliga valfeber inför kommunalvalet"

Svenska Folkpartiets ordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson säger i sitt tal till partifullmäktige att EU-paketet måste godkännas.

– Den väg vissa partier valt att köra i den här frågan är oansvarig och Sannfinländarnas sätt att nu dag efter dag, natt efter natt, bromsa hela frågans behandling i riksdagen har helt uppenbart handlat om högsta möjliga valfeber inför kommunalvalet innan timglaset spricker, säger Henriksson.

Hon säger samtidigt att riksdagen inte är någon cirkusarena, utan landets högsta beslutande organ.

– Finland är en demokrati, och till demokratins spelregler hör att man röstar då man har olika åsikt i en fråga. Visst ska man få tala, men att hålla majoriteten pantfånge och avsiktligen göra allt för att förhala processen stärker inte tilltron till förmågan att fatta beslut i vårt land.

Kritik mot riksdagens andra vice talman

Såväl Emma Kari (Gröna) som Paavo Lipponen (SDP) riktar kritik mot riksdagens andra vice talman, Juho Eerola (Sannf).

Eerola har inte talat under diskussionen om EU-paketet och talman Anu Vehviläinen (C) tror inte att han kan leda debatten utan att vara partisk.

Juho Eerola i plenum 12.5.2021.
Bildtext Riksdagens andra vice talman, Juho Eerola, får kritik.

Eerola har tidigare antytt att riksdagen kan rösta om att bordlägga ärendet om man kommer till ett stadie där Sannfinländarna är i majoritet i plenisalen, något som han kritiseras för av andra partier.