Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Markku Mäenpää jobbade 42 år på VR – allt mer sällsynt med bara en arbetsgivare

Från 2021
En man med kort hår, glasögon och munskydd sitter i ett tåg.
Bildtext Markku Mäenpää har haft 55 000 personliga möten per år i sitt jobb.
Bild: Jarkko Heikkinen/Yle

Det blev 42 år på VR för konduktören Markku Mäenpää från Vasa. Numera är det allt mer sällsynt att man jobbar för samma arbetsgivare under hela sitt arbetsliv. Och mening i livet kan komma från annat än jobbet.

Markku Mäenpää började på VR år 1979 och det blev alltså totalt 42 år på statens järnvägar. Pensionär blir han officiellt den 1 juli.

Han blev kvar på samma arbetsplats tack vare den goda lagandan, kunderna och det omväxlande arbetet. Mäenpää är bekant för många resenärer och hans vänliga personlighet får beröm med jämna mellanrum.

Mäenpää har räknat att det blir 55 000 personliga möten per år via jobbet.

– Passagerarna är A och O i det här jobbet. I arbetsgänget har vi också en bra vi-anda och det är jäkligt bra.

Mera splittrade karriärer

Det börjar bli ovanligt med väldigt långa karriärer för samma arbetsgivare. De yngre generationerna gör snuttjobb, av egen eller av arbetsgivarens vilja.

Forskardoktor Susanna Kultalahti på Vasa universitet har undersökt karriärerna och erfarenheterna bland de som är födda mellan 1980 och 1995.

– Karriären är mer splittrad. Man rör sig mellan olika arbetsgivare eller så gör man olika uppgifter inom samma organisation. Man önskar mycket omväxling, säger Kultalahti.

En kvinna med mörkt långt hår och blommig jacka ler in i kameran. I bakgrunden syns ett egnahemshus.
Bild: Jarkko Heikkinen/Yle

De yngre generationerna förbinder sig också, men inte nödvändigtvis till en arbetsgivare eller organisation. En yngre person kan vara mycket engagerad när det gäller arbetsgemenskapen, den egna karriären eller till exempel närmaste förmannen.

Fritiden kan vara det som ger mening

Det är nödvändigtvis inte arbetet som är det som ger livet mening.

– Det är en rätt radikal tanke att finna meningen på annat håll än jobbet, till exempel via en hobby, när det tidigare varit så att det är jobbet som ger mening, säger Kultalahti.

Men även om de yngre generationerna skiljer sig från de äldre, finns det en gemensam grund.

– Alla vill känna en grundtrygghet och känna att de gör något meningsfullt, säger Kultalahti.

Men det är alltså tydligt att dagens arbetskarriärer är mer omväxlande. En del vill jobba 8 till 16, men för en del är det viktigt med flexibla arbetstider och uppgifter.

Åren gick för Mäenpää

Markku Mäenpää hade tänkt jobba på VR i några år för att se hur det känns, men plötsligt hade det gått årtionden.

Mäenpää har fru, barn och barnbarn som kommer att hålla honom sysselsatt som pensionär. Men det känns ändå lite vemodigt.

– Jag är i bra skick och skulle ha haft mer att ge, jag är ju bara 64 år, säger han och skrattar.

Han lär också sakna arbetskamraterna, men när läget tillåter har Mäenpää lovat bjuda in dem till sommarstugan för att bada bastu.

Artikeln är en översättning av Konduktööri Markku Mäenpää jää eläkkeelle 42 vuoden jälkeen – yhä harvempi tekee uransa samalla työnantajalla, merkityksellisyys löytyy muualta skriven av Terhi Varjonen på Yle Pohjanmaa. Översättning till svenska av Joni Kyheröinen.

Diskussion om artikeln