Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sjunde dagen av strider mellan Israel och Hamas - FN:s säkerhetsråd möts senare i dag

Från 2021
Uppdaterad 16.05.2021 16:42.
Programmet är inte längre tillgängligt
Räddningsarbetet pågår bland rasmassorna i Gaza City - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Israel och Hamas ser ut att vilja åsamka varandra möjligast stor skada innan det blir dags för en vapenvila. Söndagen kan vara en avgörande dag vad gäller medlingsinitiativ. På söndag morgon bombade Israel bland annat en Hamas-ledares bostad. Minst 188 människor uppges nu ha dödats på Gazaremsan, 55 av dem barn.

Det internationella stödet för Israels militäroperation i Gaza börjar nu vara uttömt, skriver tidningen Haaretz, med hänvisning till israeliska diplomatkällor. Enligt tidningen kan söndagen vara en avgörande dag på medlingsfronten.

USA:s president Joe Biden talade i telefon med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas president Mahmud Abbas på lördagen och hans sändebud Hady Amr fortsätter att förhandla med parterna under söndagen. Vid 17-tiden på söndagen, finsk tid, möts FN:s säkerhetsråd för att diskutera konflikten.

EU:s utrikesministrar ska hålla ett möte om konflikten mellan Israel och palestinierna på tisdag. Det skrev Josep Borrell Fontelles, EU:s chef för utrikesfrågor på Twitter.

"I ljuset av den pågående upptrappningen mellan Israel och Palestina och det oacceptabla antalet civila dödsoffer, håller jag ett extrainsatt möte med EU:s utrikesministrar på tisdag. Vi ska diskutera hur EU bäst kan bidra till att stoppa det pågående våldet" skriver Borrell Fontelles.

Morgonens flyganfall i Gaza dödade 33 människor

Natten till söndagen och under söndag morgon fortsatte raketbeskjutningen från Gaza mot Israel, men de israeliska flygbombardemangen över Gaza beskrivs som mycket intensiva.

Palestinier på flykt från sina hem vandrade förbi husruiner i Gaza City på söndagen.
Bildtext Palestinier på flykt från sina hem vandrade förbi husruiner i Gaza City på söndag morgon.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt hälsomyndigheter i Gaza totalförstördes åtminstone tre byggnader i en israelisk flygattack i Gaza City tidigt på söndag morgon. Attacken ser ut att ha varit den enskilt dödligaste attacken under konflikten hittills. Enligt palestinska hälsomyndigheter krävde den åtminstone 33 dödsoffer. Bland dem åtminstone 12 kvinnor och 8 barn.

Bland dödsoffren fanns också två läkare, exempelvis en av Gazas fåtaliga neurologer.

Senare på eftermiddagen uppdaterade det palestinska hälsoministeriet antalet dödsoffer på Gazaremsan till minst 188 under den nu pågående konflikten. 55 av de döda var barn.

Under efternatten bombade Israel också en bostad som tillhörde Hamas-rörelsens högste ledare som finns kvar i Gaza, Yahya Sinwar.

Hans och en av hans bröders hus bombades sönder i Khan Yunis, på södra Gazaremsan. Det har bekräftats av israeliska armén. Hamas-ledare brukar inte hålla sig hemma under den här typen av strider, så Sinwar tros inte ha skadats i attacken.

En palestinsk flicka grät i sitt fönster på söndag morgon då hon tittade ut över ruinerna efter grannhus.
Bildtext En palestinsk flicka grät i sitt fönster på söndag morgon då hon tittade ut över ruinerna efter grannhus.
Bild: AFP / Lehtikuva

Raketbeskjutningen från Gaza mot israeliska städer krävde inga nya dödsoffer under natten. Antalet israeliska dödsoffer för den pågående konflikten är fortfarande 10. Ett av dödsoffren var ett barn.

Strax efter klockan 12 på söndagen började flyglarmen åter ljuda över städer i södra Israel, då den palestinska raketbeskjutningen mot bland annat Ashkelon och Ashdod återupptogs.

Kl.15.05 uppdaterades artikeln med dödssiffran 33 för morgonens flygattack mot Gaza och med en video på morgonens räddningsarbete i Gaza City.

Kl 16.42 uppdaterades dödssiffran i Gaza igen.

Källor: AP, Haaretz, Reuters, BBC