Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två döda och flera skadade efter läktare kollapsade i en synagoga på Västbanken

Från 2021
Uppdaterad 16.05.2021 23:28.
Två personer hjälper en tredje vid en ambulans till höger. Till vänster fyra personer till.
Bild: ATEF SAFADI/EPA

Åtminstone två människor rapporteras ha omkommit och över 150 skadats då en läktare kollapsade i en synagoga på Västbanken. Tio personer uppges vara i svårt eller kritiskt tillstånd. Söndagens olycka kommer bara drygt två veckor efter att över 40 judiska pilgrimer klämdes ihjäl vid en helgedom i norra Israel.

Flera hundra ultraortodoxa judar hade samlats på söndagen för att fira högtiden Shavuot. Bönen hade inletts i synagogan i Givat Ze'ev, strax norr om Jerusalem på den ockuperade Västbanken, då en del av läktaren kollapsade.

Den lokala räddningstjänsten rapporterar om minst två döda och över 150 skadade. Både ambulanser och militärhelikoptrar har satts in för att föra skadade till sjukhus.

Enligt polisen befann sig 650 personer på plats.

Enligt tidningen Haaretz pågick byggnadsarbetena fortfarande i synagogan, och enligt en deltagare öppnade den i dag för ett första evenemang.

Stadens borgmästare och chefer för brand- och poliskår säger att den religiösa tillställningen ordnades, trots att den saknade tillstånd och varningar om att byggnaden inte var säker.

– Vi kallades än en gång till en tillställning, där det förekom försummelser och brist på ansvar. Det kommer att leda till gripanden, säger polischefen för Jerusalem-distriktet Doron Turgeman.

Dagens olyckan kommer bara drygt två veckor efter att över 40 judiska pilgrimer klämdes ihjäl vid en helgedom i norra Israel.

Klockan 21.15 och 22.12 uppdaterades artikeln med uppgifter om dödsoffren och större antal skadade.

Källor: Reuters, AP, Haaretz, AFP