Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Leo Komarov fick chansen i New York Islanders förstakedja – noterades för 14 tacklingar och skapade en jättechans i boxplay

Från 2021
Leo Komarov gör vad han får betalt för: skapar kaos framför mål.
Bildtext New York Islanders Leo Komarov gör vad han får betalt för: skapar kaos framför mål.
Bild: Jeanine Leech/Icon Sportswire/AOP

Pittsburgh och New York Islanders inledde sitt NHL-slutspel med en jämn match som stod och vägde. New York Islanders tog ledningen med minuter kvar att spela men Pittsburghs Kasperi Kapanen kvitterade omgående. Matchen fick avgöras i förlängning och Islanders vann.

Inför slutspelet valde New York Islanders att värva två spelare från lokalrivalen New Jersey då anfallarna Kyle Palmieri och Travis Zajac flyttade sex mil österut.

De har haft svårt att få till det i sin nya klubb: Palmieris saldo i grundserien var 2+2 på 17 matcher och Zajacs 1+1 på 13 matcher.

New York Islanders Kyle Palmieri firar sitt första mål i matchen.
Bildtext New York Islanders Kyle Palmieri firar sitt första mål i matchen.
Bild: Jeanine Leech/Icon Sportswire/AOP

Då Islanders inledde slutspelet fick Zajac sitta på läktaren, medan Palmieri spelade i tredjekedjan.

Leo Komarov hade i sin tur tidvis svårt att platsa i grundserien och spelade endast 33 av 56 matcher. Då slutspelet inleddes var det finländska rivjärnet placerad till vänster om stjärnan Mathew Barzal i Islanders förstakedja.

Svajig målvakt i Pittsburgh

Det var Palmieri som gjorde slutspelsseriens första mål då hans skott överlistade Pittsburghs målvakt Tristan Jarry. Ett skott som såg allt annat än otagbart ut.

Pittsburghs Frederick Gaudreau kvitterade till 1–1 ett par minuter senare och i början av den andra perioden gav Sidney Crosby Pittsburgh ledningen med 21.

I början av den tredje perioden var det Islanders tur att stå för en tidig kvittering. Matchen stod 2–2 med fem minuter kvar att spela. Klockan stannade på 55.50 då Brock Nelson gav Islanders ledningen med 3–2.

Bara 31 sekunder senare kvitterade Pittsburgh då Kasperi Kapanen pricksköt in 3–3. Pucken gick i mål via stolpen.

Matchen gick till förlängning där Palmieri avgjorde då 3.30 återstod av den första förlängningsperioden.

Tacklingsmaskinen Komarov

Islanders leder nu matchserien med 1–0. Pittsburghmålvakten Jarrys darriga insats i den första matchen väcker en del frågor inför de kommande matcherna.

Islanders tränare Barry Trotz rullade runt på fyra kedjor, medan Pittsburghs coach Mike Sullivan belastade sina nyckelspelare betydligt mer. Kommer det att märkas ju längre matchserien lider?

Åtminstone enligt statistikprotokollet hade Komarov bestämt sig för att dra på sig blåstället. Han delade nämligen ut ett imponerande antal tacklingar, 14 stycken närmare bestämt.

I slutet av den andra perioden vaskade Komarov i boxplay fram en jättechans för Jean-Gabriel Pageau som ändå inte lyckades förvalta läget.

Resultat:

Pittsburgh–New York Islanders 3–4 (efter förlängning)

PIT: Kasperi Kapanen 1+0, -1, 19.38

NYI: Leo Komarov 0+0, +/-0, 18.06

New York Islanders leder med 1–0 i matcher.