Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s säkerhetsråd diskuterade konflikten i Gaza – Israel tänker fortsätta "med full styrka", enligt premiärminister Netanyahu

Uppdaterad 17.05.2021 06:52.
Rökpelare över Gaza City natten till måndagen då de israeliska flygbombardemangen där fortsätter.
Bildtext Rökpelare över Gaza City natten till måndagen då de israeliska flygbombardemangen där fortsätter.

De 15 medlemmarna i FN:s säkerhetsråd höll ett offentligt möte på söndagen för att diskutera konflikten i Gaza. Trots krav om att våldet måste upphöra och erbjudanden om att medla i konflikten utmynnade inte mötet än så länge i något konkret, och Israel säger att det kommer ta tid innan striderna upphör. Tidigt på måndag morgon fortsatte Israels flygattacker mot Gaza.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres inledde mötet med att kräva ett omedelbart stopp på våldet.

– Det har en potential att utlösa en ohanterlig säkerhets- och humanitär kris och ytterligare spä på extremism, inte enbart i det ockuperade palestinska territoriet och Israel, utan i hela regionen, sa Guterres.

Guterres fördömde de senaste attackerna på söndagen som krävde tiotals palestiniers liv.

– Den här sanslösa cirkeln av blodutgjutelse, terror och förstörelse måste upphöra omedelbart, sa Guterres, som också åter kritiserade israelernas angrepp på lördagen mot ett höghus, som inhyste nyhetsbyrån AP och nyhetskanalen al-Jazeera.

Israels Netanyahu: Vi fortsätter med full styrka

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu försvarade däremot angreppet. Han hävdar att "palestinska terrorister" hade ett underrättelsekontor i byggnaden.

– Så det är ett helt legitimt mål. Jag kan berätta att vi tog varenda försiktighetsåtgärd för att undvika civila skador, sa Netanyahu.

Den här bildserien visar anfallet mot mediebyggnaden, det så kallade Jala-tornet i Gaza City i lördags.
Bildtext Den här bildserien visar anfallet mot mediebyggnaden, det så kallade Jala-tornet i Gaza City i lördags.

Trots Antonio Guterres vädjan om nedtrappning intygade Netanyahu i ett tv-sänt tal på söndagen att Israel fortsätter som förut.

– Vår kampanj mot terroristorganisationerna fortsätter med full styrka. Vi handlar nu, och så länge det behövs, för att återställa lugn och ro för er, Israels medborgare. Det kommer att ta tid, sa Netanyahu i sitt tal.

Israel och palestinierna skyller på varandra

Under mötet i FN:s säkerhetsråd hade varken israelerna eller palestinierna någon försonlig ton. Israels FN-ambassadör Gilad Erdan vidhöll också att Israels mål är legitima och att man anstränger sig för att undvika civila skador.

– Israel använder sina missiler för att skydda sina barn. Hamas använder barn för att skydda sina missiler, sa Erdan.

Palestiniernas utrikesminister Riyad al-Maliki beskyllde å sin sida, just med hänvisning till bombardemangens civila dödsoffer, Israel för krigsbrott och apartheid.

Palestinska räddningsarbetare bär bort en enorm teddybjörn ur ruinerna efter den förödande flygattacken som raserade tre bostadshus i Gaza City tidigt på söndag morgon.
Bildtext Palestinska räddningsarbetare bär bort en enorm teddybjörn ur ruinerna efter den förödande flygattacken som raserade tre bostadshus i Gaza City tidigt på söndag morgon.

– Varje gång Israel hör en utländsk ledare tala om deras rätt att skydda sig själva, uppmuntras de ytterligare att fortsätta mörda hela familjer medan de sover, sa al-Maliki till säkerhetsrådet, med en pik åt USA som håller Israel om ryggen.

Biden erbjuder bara stöd – ställer inga krav

Som Israels allierade har USA hittills varit ensam i säkerhetsrådet om att motsätta sig ett gemensamt uttalande gällande den pågående konflikten.

På söndagens möte sa landets FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield däremot att man gjort klart för både israelerna och palestinierna att USA är redo att stödja dem om de eftersträvar en vapenvila.

– Förenta staterna har jobbat outtröttligt genom diplomatiska kanaler för att åstadkomma ett slut på den här konflikten, sa Thomas-Greenfield.

Senare under kvällen offentliggjorde USA:s president Joe Biden ett kort videoklipp i anknytning till den muslimska högtiden eid al-fitr, som avslutade fastemånaden.

Med Jill Biden vid sin sida förklarade han hur hans regering är beredd att försvara muslimernas rätt att praktisera sin religion och att leva utan rädsla för våld eller trakasserier. Han talade om förtryckta muslimska minoriteter som rohingyerna i Myanmar och uigurerna i Kina.

USA:s president Joe Biden i videohälsning i samband med eid al-fitr
USA:s president Joe Biden i videohälsning i samband med eid al-fitr - Spela upp på Arenan

Vad gäller israelerna och palestinierna så sa Biden i videohälsningen att han tycker att de alla förtjänar att leva i säkerhet, frihet, välstånd och demokrati.

Enligt Biden försöker hans regering få de båda parterna och andra i regionen att arbeta för varaktigt lugn.

Förhandlingar bakom kulisserna

USA har motsatt sig ett gemensamt uttalande av säkerhetsrådet med motiveringen att det kunde äventyra diplomatiska företag för att få ett slut på konflikten.

Egypten, Qatar och FN har hittills gjort medlingsförsök utan större framgångar, men nyheter om nya försök har sipprat fram under söndagens lopp.

USA:s sändebud Hady Amr träffade Israels försvarsminister Benny Gantz och USA:s utrikesminister Anthony Blinken har över telefon diskuterat läget i Gaza med Qatar, Saudiarabien, Egypten och Frankrike.

Palestinier som letade efter överlevande vilade på husruiner i Gaza City på söndag morgon.
Bildtext Palestinier som letade efter överlevande vilade på husruiner i Gaza City på söndag morgon.

Jordaniens kung Abdullah uppger också att hans kungadöme är involverat i intensiva samtal för att stoppa det han kallar israeliska militära eskalationer.

Jordanska regeringskällor uppger till nyhetsbyrån Reuters att kungadömet leder en diplomatisk kampanj med europeiska och amerikanska allierade för att sätta press på Israel och förmå dem att upphöra med sina artilleri- och luftangrepp mot Gaza.

På måndag morgon fortsatte flygattackerna mot Gaza

Under efternatten på måndagen och på måndag morgon rapporterade både medier i Gaza och Israels armé om fortsatta flygräder mot Gazaremsan. Flygräderna beskrivs av armén som "omfattande" och av gazabor som massiva och skräckinjagande.

Enligt Israel riktades attackerna mot "terrormål", bland annat ett militärt underrättelsekomplex som tillhör Hamas.

Inledningsvis uppgav lokala medier att attackerna åtminstone riktades mot huvudvägen som löper strax väster om Gaza City och längs kusten söderut, mot öppna fält och en del byggnader längs den här huvudvägen.

Nyhetsbyrån AFP citerade litet senare lokala myndigheter som sa att flyganfallen orsakade omfattande elavbrott och skadade hundratals byggnader. Ännu finns inga uppgifter om de senaste dödsoffren.

Två palestinska pojkar tittade ut över sönderbombade grannhus i staden Rafah på södra Gazaremsan, söndagen den 16.5.
Bildtext Två palestinska pojkar tittade ut över sönderbombade grannhus i staden Rafah på södra Gazaremsan, söndagen den 16.5.

Flygangreppen mot Gaza på söndag morgon var de dödligaste hittills. De krävde åtminstone 42 dödsoffer, bland dem ett tiotal barn och exempelvis två palestinska läkare.

På söndagen uppgav hälsomyndigheter i Gaza att minst 188 människor på Gazaremsan dödats i senaste dagarnas israeliska flygattacker. Under samma tid har tio israeler dödats i de raketanfall som riktats från Gaza mot israeliska städer.

Klockan 23.45 uppdaterades artikeln med uppgiften att Amr träffade Gantz och listan över länder Blinken talat med utvidgades.

17.5 Klockan 05.45 - 06.50 kompletterades den här artikeln med nya bilder, Bidens videohälsning och uppgifterna om de senaste flygbombardemangen mot Gaza.

Källor: Reuters, AFP, ARD, Haaretz