Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Unicef: Rika länder skulle ha råd att donera mer än 150 miljoner doser coronavaccin till de fattigare länderna

Från 2021
Personer vaccineras med coronavaccinet Sputnik V den 6 maj 2021.
Bildtext Nästan hälften av vaccindoserna har delats ut i rika länder. Endast 0,3 procent av vaccinerna har delats ut i de 29 fattigaste länderna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Världens sju rikaste länder och EU kunde göra coronavaccinklyftan i världen mindre genom att donera 20 procent av sommarens vaccindoser till fattigare länder, visar en ny studie.

G7-länderna och EU kunde donera mer än 150 miljoner doser vaccin till länder i nöd – utan att äventyra sina vaccinmål.

Unicef uppmanar länderna att göra en donation till Världshälsoorganisationen WHO:s Covax-program som ska garantera att också fattiga länder får tillgång till coronavaccin.

G7-länderna, alltså Frankrike, Kanada, Italien, Japan, Storbritannien, Tyskland och USA, samlas i juni för ett toppmöte. Enligt Unicef kommer Covax-programmet vid den tidpunkten ha 190 miljoner färre doser än vad man planerat distribuera.

USA kunde donera 60 000 doser genast

Bristen på doser beror delvis på det förvärrade virusläget i Indien. Indien skulle nämligen tillverka och exportera majoriteten av Covax-doserna, men har i stället använt doserna själv på grund av uppblossande virusfall.

Otillräckligt utbud och finansiering bidrar också.

– Att genast dela med sig av överflödiga doser är minimikravet och väsentligt för att jämna ut bristerna. Det behövs just nu, skriver Unicef i ett uttalande.

Exempelvis USA har 60 000 doser av vaccinet Astra Zeneca man kunde dela med sig av, medan Frankrike bundit sig till att donera 500 000. Sverige har utlovat en miljon vaccindoser till behövande länder och Schweiz överväger att göra en liknande donation.

Nästan hälften av de som fått vaccin hittills bor i rika länder

Drygt 44 procent av de 1,4 miljarder vaccindoser som delats ut hittills har delats ut i höginkomstländer. Dessa länder motsvarar däremot endast 16 procent av världens befolkning.

Endast 0,3 procent av vaccinerna har delats ut i de 29 fattigaste länderna – där nio procent av världens befolkning bor.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus har uppmanat världens rika länder att avstå från att ge vaccin till barn och ungdomar och i stället donera dessa doser till Covax-programmet.

– Vi är oroliga för att den dödsbringande virusökningen i Indien är en föregångare till vad som kommer hända om varningarna inte tas i beaktande. Fallen ökar explosivartat och vården kämpar i länder nära, exempelvis Nepal, Sri Lanka och maldiverna, och i länder längre bort, exempelvis Argentina och Brasilien, skriver Unicef.

Hittills har man gett ut 65 miljoner vaccindoser genom Covax-programmet.

Källor: Unicef, AFP