Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Barcelona vann damernas Champions League – bedrövlig start för Chelsea banade väg för Barcelonas framfart

Uppdaterad 17.05.2021 09:38.
Barcelonas damlag vann sin första Champions League-titel.
Bildtext Barcelonas damlag vann sin första Champions League-titel.

Londonklubben Chelsea var chanslös mot Barcelona när lagen möttes i damernas Champions League-final i fotboll på Gamla Ullevi i Göteborg. Finalen hann knappt börja innan bollen var i Chelseas mål för första gången.

Barcelonas damlag har vunnit Champions League för första gången. Det blev klart natten till måndag när laget besegrade Chelsea med 4–0 i finalen på Gamla Ullevi i Göteborg.

Första målet sågs redan i matchens första minut när Fran Kirbys rensning i straffområdet olyckligt touchade Melanie Leupolz med följden att bollen gick i mål. Dessutom hade storstjärnan Lieke Martens strax innan haft ett skott i ribban, så 1–0 i det här skedet var inte helt orättvist.

Tvärtom var självmålet bara ett tecken på i vilken riktning matchen skulle komma att utvecklas.

Förvisso hade Chelseas affischnamn Pernille Harder ett jätteläge att utjämna till 1–1 men när det inte lyckades blev det i stället Barcelonas tur att föra spelet.

Drygt tio minuter senare fick Barcelona en straffspark när Jennifer Hermoso fälldes i straffområdet. Alexia Putellas nätade säkert. Matchuret hann inte ens visa 20 minuter innan bollen var i Chelseas mål för tredje gången: den här gången efter en vacker passningskedja som mynnade ut i Aitana Bonmatis mål.

"Detta är bara en början"

Halvlekens – och hela matchens – sista mål såg dagsljuset en kvart senare. Igen var det Martens som lade upp ritningarna för fullträffen på sin vänsterkant. Snyggt sprang hon bort två motståndare innan hon gav en bombsäker, liten passning åt Caroline Graham Hansen som skulle ha satt in fyran med ögonen slutna.

Chelsea hade några halvchanser, oftast i form av Pernille Harder, men de vassaste målchanserna lyste med sin frånvaro.

Tack vare en ytterst stark första halvlek kunde Barcelona säkra sin första triumf i Champions League.

– Vi litar så mycket på vad vi gör. Vi tror på att vårt spelsystem leder oss till framgång likt denna. Vi kommer att fira några dagar och efter det kommer vi att jaga efter mera framgångar. Det är svårt att vinna, men vi ska normalisera vinnandet, jag tror att detta bara är en början, säger Barcelonas lagkapten Alexia Putellas enligt Uefas webbplats.

Barcelonas seger var också den första för ett spanskt lag. Hittills är det främst franska lag, mer exakt Lyon, samt tyska lag (FFC Frankfurt, Turbine Potsdam, FCR Duisburg och VfL Wolfsburg) som dominerat i Champions League. Umeå har sett till att svenska lag segrat två gånger, medan Londonklubben Arsenal vunnit en gång. Se alla vinnare här.