Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tampas superduo Kutjerov och Point avgjorde – Florida föll trots Barkovs mål och assist

Från 2021
Uppdaterad 17.05.2021 12:34.
Tampas storstjärnor fixade seger mot Florida.
Bildtext Tampas storstjärnor Brayden Point och Nikita Kutjerov fixade segern mot Florida (arkivbild).
Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Pittsburgh Penguins skulle vara favorit mot New York Islanders och Vegas Golden Knights mot Minnesota Wild. Och tack vare bättre placering i grundserien fick Florida Panthers inleda i hemmarinken mot Tampa Bay Lightning. Alla tre matcher slutade ändå till gästernas fördel.

Det är förvisso bara öppningsmatchen det är frågan om – det krävs fyra segrar för avancemang – men det oaktat slutade nattens alla tre slutspelsmatcher på "fel" sätt.

Florida Panthers har, under Aleksander Barkovs ledning, gjort en förträfflig säsong. I slutspelet fick laget en nitlott modell större när det klarnade att regerande Stanley Cup-mästarna Tampa Bay Lightning står för motståndet i första omgången.

Första matchen under natten till måndagen visade att Tampa igen är att räkna med. Laget fick tillbaka sin storstjärna Nikita Kutjerov som var borta hela grundserien efter en höftoperation i slutet av december 2020.

– Jag försökte att inte fundera för mycket på matchen innan matchen. Jag visste inte vad jag hade att förvänta. Jag försökte bara göra ett bra första byte, kanske bjuda på en tackling. Det var det enda jag försökte.

– Men hej, jag har en ny höft! Det känns annorlunda, det känns mycket bättre, sade Kutjerov efter matchen.

Trots att han "inte försökte göra" något speciellt visade Kutjerov att han är tillbaka med besked. 27-åringen sköt in två mål i andra perioden. Lagets andra anfallsstjärna Brayden Point steg för sin del fram i tredje perioden när han utjämnade till 4–4 med sju minuter kvar och sedan sköt segermålet 5–4 med bara en dryg minut kvar på klockan.

Se Brayden Points segermål via denna tweet:

Aleksander Barkov gjorde Floridas första mål och spelade fram till lagets andra mål, men det räckte inte: laget ligger under med 0–1 inför match nummer 2 som äger rum på tisdag. Se Aleksander Barkovs powerplaymål via denna tweet:

– Vi inledde ganska bra och fick det resultatet som vi ville ha i första perioden. Tyvärr slutade vi sedan att spela vårt eget spel och tog några utvisningar. Men jag är nöjd med vårt spel i första perioden, det är så vi ska spela hela matchen, sade Barkov.

Matchen var nästan historiskt svängig. Eller vad sägs om målens kronologi:

1–0 Tampa. 1–1 Florida. 1–2 Florida. 2–2 Tampa. 3–2 Tampa. 3–3 Florida. 3–4 Florida. 4–4 Tampa. 5–4 Tampa. Enligt NHL var det fjärde gången i NHL:s historia där ledningen byts fyra gånger i en playoffsmatch.

Wild överraskade Vegas

Anders Nordenswan spådde i NHL-kolumnen i fredags att matchserien mellan Vegas Golden Knights och Minnesota Wild skulle bli ett "jämnt stångande" med Stanley Cup-finalisten 2018 Vegas som vinnande part till slut. Åtminstone i den första matchen var Nordenswans tes korrekt: målvakterna Cam Talbot och Marc-Andre Fleury stal huvudrollen och vägrade släppa in mål på ordinarie speltid.

Förlängningen hann sedan inte bli mer än drygt tre minuter gammal när Karlstads gåva till Minnesota, Joel Eriksson Ek, sköt det förlösande segermålet. 42 räddningar för Wilds Cam Talbot, 29 för Marc-Andre Fleury i Vegas mål.

I den tredje matchserien var Muik Hockeys egen Leo Komarov i sitt element med inte mindre än 14 tacklingar – mest i rinken. Läs mera om det här!

NHL-slutspelet 16.5.2021:

Pittsburgh – NY Islanders 3–4 efter förlängning

PIT: Kasperi Kapanen, 1+0, -1, 19.38

NYI: Leo Komarov, 0+0, 0, 18.06

Florida – Tampa Bay 4–5

FLA: Markus Nutivaara, 0+0, 0, 22.13

FLA: Aleksander Barkov, 1+1, -1, 21.28

Vegas – Minnesota 0–1 efter förlängning

NHL-grundserien, 16.5.2021:

Vancouver – Calgary 5–6

VAN: Olli Juolevi, 0+0, -3, 12.23

CGY: Juuso Välimäki, 0+1, +2, 18.38