Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Är du nyfiken på den populära "punch needle"-tekniken? På svenska heter det tuftning och här får du lära dig grunderna

Från 2021
Uppdaterad 01.10.2021 08:11.
Är du nyfiken på den populära "punch needle"- tekniken? På svenska heter det tuftning och här får du lära dig grunderna. Del 1 - Spela upp på Arenan

Tuftning är en gammal teknik som är populär igen. Den svenska benämningen är inte lika känd som engelskans "punch needle". Här visar Lee hur du kommer igång. Titta på de två videorna innan du börjar!

För att du ska lyckas som nybörjare är det bra att börja med tyg, tråd och nål som passar ihop. En nål i storlek 10, ett garn som är ganska grovt, strävt och fluffigt och ca 70 m/50 g (till exempel Sandnes garn Fritidsgarn) samt ett rutvävt tyg som heter "monks cloth" är en bra kombination.

Börja med tuftningsnål nr 10. Precis som när man lär sig sticka är det så mycket lättare och går så mycket fortare att få ett resultat om man har större redskap och tjockare garn.

En hand med tuftningsnål och en pågående tuftningstavla
Bildtext Dags att börja tufta lingon.
Bild: Juha Leskelä /Yle

Hur fungerar tekniken?

Tuftningstekniken går till så att du har en nål genom vilken tråden löper fritt hela tiden och du trycker ner nålen genom tyget upprepade gånger. När nålen dras upp sluter sig tyget runt tråden (det grova garnet i detta fall). På ovansidan bildas stygn, vars längd beror på hur långt du för nålen över tyget och på undersidan bildas öglor när du drar upp nålen. För att det här ska lyckas krävs att nålen, tyget och garnet är anpassade till varandra i grovlek och tjocklek. En tunn tuftningsnål kräver ett annat tyg och ett annat garn än en tjock.

När du lärt dig grunderna kan du också vända på arbetet så att det är sidan med öglorna som blir framsida. Tuftning från båda hållen kan också ge ett spännande resultat. Du kan även prova på att klippa upp öglorna. Testa olika längder på öglor, fransar, olika material, osv.

Är du nyfiken på den populära "punch needle"- tekniken? På svenska heter det tuftning och här får du lära dig grunderna - Spela upp på Arenan

Vad kan jag göra med tuftning?

Du kan använda tuftning på inredningsdetaljer, på sittdynor, kuddar, mm. Du kan även göra tuftning på accessoarer som väskor eller till och med på kläder. För de sakerna krävs att du tar loss tyget från ramen och använder mjölklim på baksidan för att det ska hålla.

Det finns oändligt med möjligheter som jag hoppas kunna återkomma till senare, men nu koncentrerar vi oss på grunderna först. En tavla är ett bra nybörjarprojekt eftersom den blir kvar i ramen, som du använder när du tuftar och då behöver du inget mjölklim.

När du väl lärt dig grunderna kan du experimentera vidare.

Ramen måste vara stadig

När du tuftar behöver tyget vara stadigt sträckt och fäst. Det finns olika hjälpmedel för detta men det enklaste sättet för en nybörjare är att stansa fast monks cloth-tyget på en träram.

Du kan använda en gammal tavelram i lite grövre virke eller bygga en ram själv enligt de mått du vill ha. Här har jag använt en ram som är 20 x 20 cm. Tänk på att motivet blir mindre än ramen eftersom du inte kan tufta mot träet utan bara där tyget är fritt innanför ramen.

En hand ritar av mönster på tyg på en tavla som hålls upp mot ett fönster
Bildtext Lee överför mönstret till tyget genom att hålla ramen mot fönstret och rita av motivet från pappret som är ilagt från baksidan.
Bild: Juha Leskelä /Yle

Gör ett enkelt mönster

När du funderar på vilket mönster du vill göra - tänk på att det inte ska vara för många små detaljer utan hellre större linjer och aningen förenklat. Du kan även prova på att bara göra färgfält eller nonfigurativa mönster.

Tänk också på att du inte kan tufta ända ut i kanten eftersom träramen kommer emot. Anpassa ditt motiv enligt det. Vill du göra min lingonkrans så tryck bara på bilden för att skriva ut den och klipp pappret så att den passar din ram.

Då börjar vi!

Här kommer en beskrivning på hur jag gjorde lingonkranstavlan i tuftningsteknik.

Kvinna står framför ett fönster och håller upp en tavla gjord med tuftningsteknik
Bildtext Så här ser lingonkranstavlan ut när den är färdig.
Bild: Juha Leskelä /Yle

Du behöver:

  • tuftningsnål nr 10

  • monks cloth-tyg

  • träram 20 x 20 cm

  • garn 70 m/50 g. Jag använde Sandnes garn Fritidsgarn färgerna naturvit nr 1012, röd nr 4219, grön nr 8571.

  • häftapparat, symaskin, sax, tuschpenna

Gör så här:

1. Klipp till en bit monks cloth-tyg som går att vika runt den träram du ska använda. Jag använde en bit på 25 x 25 cm till min ram.

2. Sicksacka kanterna på monks cloth-tyget annars rivs tyget lätt upp.

Händer stansar fast tyg på en träram
Bildtext Stansa fast tyget ordentligt runt ramen.
Bild: Juha Leskelä /Yle

3. Stansa fast tyget runt ramen. Se till att få det ordentligt spänt.

4. Rita ett mönster anpassat efter din ram eller printa ut min lingonkrans och klipp till pappret så att det passar precis inne i din ram. Lägg in mönstret med framsidan mot tyget i ramen.

Händer sätter mönsterpapper inne i tuftningsramen
Bildtext Lägg in ditt ritade mönster från baksidan, med bilden neråt mot tyget.
Bild: Juha Leskelä /Yle

5. Håll upp ramen mot ett fönster eller en lampa och överför mönstret till tygets framsida med en tuschpenna.

6. Börja alltid med de minsta eller smalaste delarna. Trä i grön tråd i iträdningsnålen och trä den igenom tuftningsnålen och sedan ut genom öglan i tuftningsnålen så att trådändan kommer ut på den icke urgröpta sidan av spetsen.

7. Se till att garnet alltid löper helt fritt. Dra fram löst garn ur nystanet färdigt. Arbeta alltid med nålens märkning synligt i handen, så att den urgröpta sidan av nålen är framåt. Stick ner nålen rakt genom tyget ända tills träskaftet rör tyget. Vänd på ramen och dra ut trådändan så att den hänger fritt några cm på baksidan. Dra upp nålen utan att nålspetsen lämnar tyget och för nålen lite framåt innan du trycker ner igen.

Exemplarisk stygnlängd är 8 mm men det kan man också leka med och variera. Det viktiga är att alltid arbeta med nålen lodrät, i 90 graders vinkel från tyget. Vrid ramen, inte nålen. Arbeta metodiskt stygn för stygn.

8. Gör först en kort grön linje färdig. När du kommer fram till cirkeln som ska bli ett rött bär, håller du nålen nere i tyget och lirkar ut mera garn på baksidan innan du klipper av några cm ifrån och drar upp nålen.

Händer som tuftar fram ett bladmotiv på ett uppspänt tyg
Bildtext Vänd på ramen medan du arbetar och håll nålen i samma läge hela tiden.
Bild: Juha Leskelä /Yle

9. Nu kan du börja på ett nytt ställe och arbeta vidare med ett blad eller en ny grön linje. Du börjar och avslutar alltid en sträcka på samma sätt så att trådändan blir kvar hängandes på baksidan. Vid bladen vrider du ramen för att fylla hela bladet. Luta ramen mot bordskanten eller håll den vinklad när du arbetar eftersom den inte kan ligga plant mot bordet.

10. Trä i röd färg i nålen när du gjort allt grönt och gör bären med rött garn.

11. Sist görs bakgrunden med naturvitt garn.

12. När du är nöjd med motivet kan du klippa av de längsta trådarna på baksidan. Är det en tavla du har gjort är det bara att hänga upp den!

För en nybörjare så kan det bli en överraskning hur pass mycket tid, fysisk kraft och koncentration som krävs då det ser så enkelt ut på de uppsnabbade videorna på sociala medier

Tuftningsarbete, hand som håller i en tuftningsnål
Bildtext Tuftning är en spännande teknik med många möjligheter.
Bild: Juha Leskelä /Yle

Gick något fel?

Det är lätt att backa genom att dra upp garnet och lite sudda med fingret på tyget så att rutorna återgår till normalstorlek och göra om.

Blev det för stora glapp mellan stygnen, så att tyget skymtar fram? Trä i mer tråd och gör ett eller ett par stygn extra på den platsen.

Blev det något stygn som bullar upp mer än de andra? Ta iträdningsnålen till hjälp och tryck ner garnet igen med den.

Blir det inga stygn alls? Då har du antagligen fastnat med tråden någonstans så att den inte löpt fritt. Se till att den inte hamnar i kläm eller att det lösa garnet på bordet inte tar slut.

Har du rätt kombination av tråd, nål och tyg? När man trycker nålen genom tyget och drar bort nålen så måste hålet återförslutas så att garnet hålls fast. Ett stumt tyg som man kör nålen genom förblir ett hål och då fungerar det inte. 

Det är viktigt att nålen är len så att det inte blir motstånd i tyget. Man kan slipa den med slippapper om det behövs.

Kvinna håller upp en tavla med tuftat motiv
Bildtext Tuftning är en speciell teknik som kan användas på många olika sätt.
Bild: Juha Leskelä /Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk