Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Chicago Bulls säsong över – Lauri Markkanen stod för 17 poäng i säsongens sista match

Från 2021
Uppdaterad 17.05.2021 12:35.
Lauri Markkanen tar skott.
Bildtext Är Lauri Markkanens sejour i Chicago Bulls över?
Bild: AOP

Lauri Markkanen avslutade sin fjärde säsong i Chicago Bulls genom att sätta 17 poäng i segermatchen mot Milwaukee Bucks. Ett bra avslut på en i övrigt svag säsong som än en gång tog slut i förtid.

Chicago Bulls besegrade Milwaukee Bucks med siffrorna 118–112 trots att några av lagets viktigaste spelare – Nikola Vucevic, Zach LaVine, Tomas Satoransky och Daniel Theis – inte spelade. Det öppnade i stället rum för Lauri Markkanen som haft det svårt att hävda sig på sistone.

23-åringen tackade för förtroendet, fick spela i öppningsfemman och sköt in 17 poäng – hans tredje högsta poängsumma under de två senaste månaderna. Med den summan var han tredje bäst i Bulls efter Thaddeus Young med 20 poäng och Coby White med 19 poäng. Utöver sina 17 poäng bidrog Markkanen också med fem returer och en assist.

Oberoende av segern tog Chicago Bulls säsong slut igen efter grundserien. Laget blev elva i den östra konferensen, med andra ord första lag som stannar under playoffstrecket. Bucks går för sin del in som konferenstrea från öst.

Markkanen spelade i 51 av lagets 72 matcher och snittade 13,6 poäng, vilket kan jämföras med 15,2 poäng säsongen 2017–2018, 18,7 poäng säsongen 2018–2019 och 14,7 poäng i fjol. Även Markkanens antal spelade minuter var rekordlåga: 29,7 under rookiesäsongen, sedan 32,3 och 29,8 – nu blev det bara 25,8 minuter per match.

Ännu i början av säsongen såg det bra ut för Markkanen. I januari stod han två gånger för över 30 poäng, och 20-poängsstrecket klarade han ytterligare sju gånger under den gångna säsongen. Men på vårkanten började Markkanens speltid och poängmängder avta kraftigt.

Framtiden oviss

Markkanens fyraåriga rookiekontrakt tar slut i vår, och nu står framtiden öppen: de övriga NBA-klubbarna kan erbjuda Markkanen kontrakt, men Bulls har rätt att svara på alla kontraktserbjudanden.

Innan transferfönstret stängde gjorde Bulls några spelaraffärer som bland annat resulterade i att Vucevic och Al-Farouq Aminu anslöt till klubben från Orlando Magic, samt att Daniel Theis kom från Boston Celtics. Enligt Yle Urheilus basketexpert Ilpo Rantanen tyder dessa drag på att Chicago Bulls inte ser ut att ha något större behov av Markkanen.

– Jag tror inte att klubben hade gjort sådana drag om man hade planer på att bygga laget kring Markkanen, eller om man skulle vilja ge honom en betydande roll, säger Rantanen till Yle Urheilu.

Markkanen har själv sagt att han gärna fortsätter i Chicago Bulls, men enligt Rantanen vore ett byte av omgivning en bra lösning för finländaren.

– NBA är på sätt och vis matematik. Allt har ett pris och för en viss prestationsnivå är man redo att betala en viss mängd dollar. Med det systemet visar man respekt gentemot stjärnspelarna.

– Det är intressant att se hur Markkanen och hans team prioriterar när det gäller att mäta bästa möjliga spelomgivning samt mängden dollar. I hans fall skulle en flytt kunna hjälpa honom att få luft under karriärvingarna.

Rantanen påpekar också att den snart 24-årige Markkanen inte på långt när är som bäst som spelare, tvärtom är han ännu i början av sin karriär.

– Han har inte bråttom och han har flera optioner, så som Euroligan som är full av före detta NBA-spelare. Och det är inte fråga om att de inte skulle klara sig i NBA.

Diskussion om artikeln