Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasaläkare följer smittspridningen i grannlandskapet med oro: "Att komma ner igen kräver mycket arbete"

Från 2021
Uppdaterad 18.05.2021 09:23.
Man med kort ljust hår och munskydd står utanför Vasa centralsjukhus.
Bildtext Chefsöverläkare Peter Nieminen hoppas att både 50-plussare och 40-plussare nu aktivt ska söka sig till coronavaccinering.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

Från att ha haft lägst incidenstal i hela Europa har läget snabbt försämrats i Mellersta Österbotten. Upp kommer man snabbt, att komma ner igen kräver mycket arbete, konstaterar Peter Nieminen, chefsöverläkare i Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nieminen följer noggrant med situationen i grannlandskapet Mellersta Österbotten, som under veckoslutet nådde ett incidenstal på 130.

- Där ser man hur lätt det kan gå, säger Peter Nieminen. Vi har varit med om samma situation, från att ha haft det lugnt så smäller det till, säger Nieminen.

Både i fjol höstas och i vinter hade Vasa sjukvårdsdistrikt perioder med liknande siffror som nu inom Mellersta Österbottens vårdsamkommun Soite.

Att komma ner igen tar lång tid och kräver mycket arbete, påpekar Niminen. Att mänskorna förbinder sig till restriktioner och rekommendationer är helt avgörande.

- Kanske det här är en bra påminnelse om att vi inte har haft de starka rekommendationerna i onödan. Man kan bara gissa hur många liknande tillfällen som har kunnat undvikas.

Att Vasa sjukvårdsdistrikt har kommit ner till incidenstalet 15 är bra, även om det givetvis fick gå ner ända till noll, säger Nieminen.

- Vi har väldigt lite virus här, de nya fallen är mest sådana som har kommit från utanför Österbotten.

Bra uppslutning till vaccination

I förra veckan öppnade Vasa stad upp vaccinering även för ålderskategorin 40 plus. Det här beror på att ålderskategorin ovanför, det vill säga 50 plus, inte har varit så aktiva med att boka tid för vaccination, så det fanns kapacitet.

- Det blev ändå ingen direkt rusning, konstaterar Nieminen. Dessutom förbinder man sig då man får den första dosen också till att återkomma för den andra dosen på fastslaget datum, något som Nieminen misstänker att kan inverka på beslutet för en del.

Peter Nieminen säger ändå att uppslutningen till vaccination är väldigt bra. Av seniorerna är över 90 procent vaccinerade.

- Nu skulle det gälla att även de yngre åldersgrupperna når upp till samma siffror.

Diskussion om artikeln