Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bekräftat: Ville Peltonen tar över som chefstränare för HIFK, mästartränaren Pekka Virta tar kommandot i SaiPa

Från 2021
I november extraknäckte Ville Peltonen som tränare i det tyska landslaget.
Bildtext Ville Peltonen tar över som chefstränare för HIFK.
Bild: imago images/Revierfoto/ All Over Press

Ryktena har snurrat en längre tid, men på måndagen blev det klart: Ville Peltonen tar över som chefstränare för HIFK. Från östgränsen kommer det nyheter om att färska mästartränaren Pekka Virta tar över som chefstränare för SaiPa.

FM-ligan har sommarpaus, men i kulisserna händer det. Måndagens stora nyheter gäller två underpresterande lag, mer exakt HIFK och SaiPa.

Knappt hade bläcket från artikeln om att Pekka Virta tar över som chefstränare för SaiPa torkat, så kommer nyhet nummer två, som eventuellt rentav är snäppet större, i varje fall i huvudstadsregionen: Ville Peltonen blir chefstränare för HIFK.

Ville Peltonen, ikon inom såväl HIFK som landslaget, kommer att basa för HIFK:s ligalag under de kommande tre säsongerna. Den 48-årige Peltonen kommer närmast från Schweiz där han arbetade som chefstränare för HC Lausanne och assisterande tränare för SC Bern.

Peltonen spelade för HIFK under åtta säsonger och var kapten under fyra säsonger. Han ledde HIFK till dess senaste mästerskap 2011, och också Jokerit till dess sista FM-guld 2002.

Från landslagssammanhang är hans framgångar än större. Alla kommer ihåg hans hattrick i VM 1995, och förutom VM-guldet i Globen har han varit med om att vinna tre VM-silver och tre VM-brons, samt ett OS-silver och tre OS-brons.

– Det här är fråga om en hemkomst för mig på många olika plan. Helsingfors är mitt och min familjs hem, och det är också HIFK. Och så handlar det om en återkomst till Nordis (Nordenskiöldsgatans ishall). Det är fint och en stor ära att återvända till HIFK när vi fortfarande spelar där jag förälskade mig i grenen och i klubben, säger Peltonen på HIFK:s webbplats.

Förutom Peltonen, har HIFK också knutit Cory Murphy till sitt tränarteam. Murphy spelade för klubben 2006–2007 då han också vann backarnas poängliga. Jan Lundell fortsätter i tränarteamet.

Fortsätter Virtas succé vid östgränsen?

Kapningen av Peltonen var naturligtvis en nyhet av kaliber, men det samma kan definitivt sägas om SaiPas dito. Villmanstrandsklubben stod för måndagens andra stora nyhet vad inhemsk ishockey beträffar.

Förra veckans tisdag lotsade Pekka Virta Raumoklubben Lukko till dess första FM-guld på 58 år, sex dagar senare skrev han på för tre år med SaiPa.

Pekka Virta ger tummen upp med en guldmedalj runt nacken.
Bildtext Pekka Virta vann FM-guld med Lukko härom veckan.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Där var Peltonen debuterar som chefstränare i FM-ligan, är den 52-årige Virta den inhemska ligans tredje mest rutinerade tränare. Med sina drygt 800 ligamatcher har han bara Hannu Aravirta och Jukka Rautakorpi framför sig.

Virta inledde sin tränarkarriär i ligan med KalPa där hans femåriga sejour slutade med FM-brons 2009. Efter det blev det en säsong i TPS och en säsong i Ässät innan han återvände till KalPa där han lotsade Kuopioklubben till FM-silver.

Virta var chefstränare för Lukko i fyra säsonger och avslutade med stil: klubbens andra finska mästerskap och det första sedan 1963.

Diskussion om artikeln